Астрофизика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Астрофизика е гранка од астрономијата што се занимава со физиката на вселената, вклучувајќи ги физичките поими (светлина, густина, температура и хемиски состав) на таквите астрономски објекти како ѕвезди, галаксии, и меѓуѕвездениот медиум, како и нивните односи. Космологија е теоретска астрофизика од највисок степен; со оглед на тоа што различните видови на енергија вклучени во космологијата, особено во теоријата за Големата експлозија, се најголемите познати, набљудувањата на вселената исто така служат како еден вид на лабараторија за истражувања во општата физика.