Телескоп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Телескоп рефрактор

Телескоп (грчки: теле - далеку, скопеин - гледа) е еден од најважните астрономски и оптички инструменти. Телескопот собира и фокусира светлина т.е електромагнетно зрачење и покажува зголемена слика на многу оддалечени објекти. Со помож на оваа справа можеме да видиме и снимиме слики на објекти кои се премногу оддалечени, премали или со слаб сјај. Под телескоп најчесто се подразбира оптички телескоп,но постојат и телескопи кои собираат зрачење од некој друг дел на спектарот од електро магнетното зрачење. Постојат и радио телескопи,кои користат радио антена, а постојат и телескопи за гама-зраци.

Телескоп рефрактор[1]
Телескоп рефрактор


Откритие[уреди | уреди извор]

Првиот телескоп налик на денешниот го конструирал Галилео Галилеј, на почетокот од 17-тиот век. Уште во 1610 година со него направил и револуционерни откритија. Утврдил дека на Месечината постојат планини и им ја мерел нивната височина. Воочил и колку време му треба на Сонцето да се заврти околу својата оска. Ги пронашол и четирите најголеми сателити на Јупитер и прв го видел Млечниот Пат како мноштво од ѕвезди.


Конструкција[уреди | уреди извор]

Поделба[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]