Астрометрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Астрометрија е гранка на астрономијата која се однесува напрецизно мерење и објаснување на позициите и движењата на ѕвездите и останатите небесни тела. Иако еднаш е наречена „езотерична“ и не многу корисна, сепак информациите што се добиваат преку астрометрија денес се многу важни за истражувањата на кинематиката и физичкото потекло на нашиот Сончев систем и нашата галаксија, Млечен Пат.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Kovalevsky, Jean; Seidelman, P. Kenneth (2004). Fundamentals of Astrometry. Cambridge University Press. ISBN 0-521-64216-7. 
  • Walter, Hans G. (2000). Astrometry of fundamental catalogues: the evolution from optical to radio reference frames. New York: Springer. ISBN 3540674365. 
  • Kovalevsky, Jean (1995). Modern Astrometry. Berlin; New York: Springer. ISBN 3-540-42380-X. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]