Јозеф фон Фраунхофер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јозеф фон Фраунхофер
Fraunhofer 2.jpg
Роден6 март 1787(1787-03-06)
Штраубинг, Баварија
Починал7 јуни 1826(1826-06-07) (возр. 39)

Јозеф фон Фраунхофнер (1787-1826) — германски физичар и пронаоѓач на оптички иструменти.

Тој е најпознат по проучувањето на темните линии во спектарот на Сонцето. Овие линии денес се познати како Фраунхоферови линии. Тие соодветствуваат на брановите должини на светлината, што ја апсорбираат хемиските елементи во надворешните делови на Сончевата атмосфера. Набљудувањата на Фраунхофнер подоцна биле исползувани за да се одреди составот на Сонцето и другите ѕвезди.