Портал:Астрономија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
уреди   

АСТРОНОМИЈА

Messier51.jpg

Астрономија — наука која се занимава со проучување на природата и движењата на небесните тела: планети, сателити, комети, астероиди ѕвезди и галаксии. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Jupiter gany.jpg

Јупитер е петтата планета од Сонцето, и убедливо најголема во Сончевиот систем. Покрај Јупитер има уште три гасовити џинови во Сончевиот систем — Сатурн, Уран и Нептун.

Јупитер е најчесто четвртиот најсветол објект на небото (после Сонцето, Месечината и Венера); со тоа што понекогаш Марс може да биде посветол.

Јупитер е 2,5 пати помасивен од сите други планети заедно, дотолку што неговото тежиште всушност лежи над Сончевата рамнина (1.068 сончеви радиуси од центарот на Сонцето). Тој е 318 пати помасивен од Земјата, со дијаметар 11 пати поголем од Земјиниот, и со волумен 1.300 пати поголем од Земјиниот. Природно, Јупитеровото гравитационо влијание доминирало во еволуцијата на Сончевиот систем: мнозинството од планетарните орбити лежат поблизу до Јупитеровата орбитална рамнина отколку до сончевата екваторска рамнина. Мнозинството краткотрајни комети припаѓаат на Јупитеровото семејство (како последица од Јупитеровата маса и релативна брзина). Керквудовите празнини во астероидниот појас во најголема мера се предизвикани од Јупитеровата гравитација, па дури се смета дека е можно да е одговорен за подоцнежното големо бомбардирање на внатрешноста на Сончевиот систем. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Избрана биографија

Nikolaus Kopernikus.jpg

Никола Коперник (1473-1543) е астроном кој прв ја изнесе современата варијанта на теоријата за хелиоцентричниот (со сонцето како негов центар) сончев систем, во неговата епохална книга «De revolutionibus orbium coelestium» («За движењето на небесните кругови»). Коперник е роден во градот Торуњ, Царска Прусија, автономна покраина во Кралството Полска. Се школувал во Полска и Италија, животот претежно го поминал работејќи во Фромборк, Царска Прусија, каде што и починал.

Коперник бил еден од најголемите полихистори на своето време. Бил математичар, астроном, правник, физичар, учител, управник, функционер, дипломат, економист и војник.

Прочитајте повеќе

уреди   

Клучни статии

уреди   

Мултимедијална содржина

Rotating earth (large).gif
Анимација на која се гледа Земјината ротација.
уреди   

Категории

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Астрономија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)