Астероиден појас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Главниот астероиден појас (претставен со бела боја) помеѓу орбитите на планетите Марс и Јупитер.

Астероидниот појас е прстен широк околу 100 500 км. Тој е составен од каменести вселенски тела, кои се наоѓаат помеѓу орбитите на Марс и Јупитер. Астероидите се разликуваат според големината и повеќето од нив имаат неправилен облик. Тие кружат окулу Сонцето уште од моментот на создавањето на Сончевиот Систем, но силната гравитација на Јупитер ги оневозможила да се претворат во планета. Ако се случело тоа, големината на планетата би била една триесет и третина од големината на месечината. Некои астероиди скршнуваат од патот на астероидниот појас и се движат преку орбитите на планетите.