Дамоклоид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дамоклоиди — класа на мали планети кои имаат орбити со големо занесување типични за комети како Халеевата, но без кома или опашка. Класата е наречена по првото откриено тело од овој вид, астероидот 5335 Дамокло. Според англискиот астроном Дејвид Џуит, дамоклоидот е тело со Тисеранов параметар во однос на Јупитер од 2 или помалку (TJ ≤ 2),[1] додека пак според јапонскиот астроном Акимаса Накамура, групата треба да го задоволи орбиталниот критериум:[2]

  • q < 5,2 ае, a > 8,0 ае и e > 0,75,
  • или пак i > 90°

Меѓутоа, втората дефиниција која не се осврнува на Јупитер ги изоставува објектите како (127546) 2002 XU93, 2003 WG166 и 2004 DA62.[3]

Користејќи го Тисерановиот параметар во однос на Јупитер од 2 или помалку, денес се познати 155 потенцијални дамоклоиди.[4] Од нив, 122 имаат орбитални лакови поголеми од 30 дена под услов на умерена орбита.[1][5] Имаат просечен полупречник од 8 км претполагајќи албедо од 0,04. Измерени се албедата на четири дамоклоиди, и утврдено е дека тие се меѓу најтемните објекти во Сончевиот Систем. Дамоклоидите имаат црвеникава боја, но не толку црвена како многу објекти од Кајперовиот Појас или кентаурите. Други членови на дамоклоидната класа се 2013 BL76, 2012 DR30, 2008 KV42, (65407) 2002 RP120 и 20461 Диоретса.

Повратните објекти како Халеевата Комета и дамоклоидот (343158) 2009 HC82 достигнуваат брзини (релативни на Земјата) од 81 км/с (290.000 км/ч).[6]

Потекло[уреди | уреди извор]

Се смета дека дамоклоидите се всушност јадра на комети од халеевски вид кои го потрошиле сиот испарлив материјал испуштајќи гасови и со тоа станале „заспани“. Ваквите комети веројатно настануваат во Ортовиот Облак. Постојат низа објекти сметани за дамоклоиди (добиле привремени ознаки), кои потоа покажале кома и така биле препознаени како комети. Такви се C/2001 OG108 (LONEOS), C/2002 CE10 (LINEAR), C/2002 VQ94 (LINEAR), C/2004 HV60 (Спејсвоч) и др. Друг показател за нивното кометно потекло е фактот што некои дамоклоиди имаат повратни орбити, за разлика од останатите мали планети (астероиди).

Список[уреди | уреди извор]

Ова есписок на 18 тела со бројна ознака и 165 тела од SBDB на JPL кои ги задоволуваат критериумите за дамоклоиди според сознанијата во јануари 2020 г. Ова значи дека имаат повратна орбита, или го содржат следниве орбитални елементи: q < 5,2 ае, a > 8,0 ае и e > 0,75. Даден е и Тисерановиот параметар во однос на Јупитер (TЈуп). Критериумите на Акимаса Накамура и TЈуп помал од 2 во голема мера се рамносилни, бидејќи само мал број тела не го преминуваат утврдениот праг на TЈуп. Највеќето дамоклоиди се наведени во списокот на ЦМП на други необични астероиди.[7] Орбиталните податоци се од базата на тела со и без бројни ознаки на JPL.[8] Тука се вклучени и некои комети, но не е хиперболичните тела како A/2019 G4, Оумуамуа и 2I/Борисов, кои се две меѓуѕвездени тела. Дамоклоид § Белешки)

Ознака a
(ае)
e i
(°)
Орбитални критериуми и класи q
(ае)
Q
(ае)
Наводи
Клас. Поврат. TЈуп TJ ≤ 2
5335 Дамокле 11,84 0,866 61,6 КЕН 1,157 ДаД 1,59 22,09 ЦМП · JPL
(15504) 1999 RG33 9,38 0,774 34,9 КЕН 1,948 ДаД 2,12 16,64 ЦМП · JPL
20461 Диоретса 23,9 0,9 160,4 КЕН ДаД -1,541 ДаД 2,39 45,42 ЦМП · JPL
(65407) 2002 RP120 53,71 0,954 119,1 ЗНТ ДаД -0,837 ДаД 2,46 104,97 ЦМП · JPL
(154783) 2004 PA44 14,22 0,76 3,3 КЕН 2,510 3,41 25,03 ЦМП · JPL
(330759) 2008 SO218 8,12 0,563 170,3 КЕН ДаД -1,394 ДаД 3,55 12,69 ЦМП · JPL
(336756) 2010 NV1 281,17 0,967 140,7 ЗНТ ДаД -2,901 ДаД 9,4 552,94 ЦМП · JPL
(342842) 2008 YB3 11,6 0,441 105,1 КЕН ДаД -0,248 ДаД 6,48 16,72 ЦМП · JPL
(343158) 2009 HC82 2,53 0,807 154,4 БЗТ ДаД 1,316 ДаД 0,49 4,57 ЦМП · JPL
(434620) 2005 VD 6,67 0,251 172,9 КЕН ДаД -1,396 ДаД 5 8,35 ЦМП · JPL
(459870) 2014 AT28 10,92 0,403 165,5 КЕН ДаД -2,092 ДаД 6,52 15,32 ЦМП · JPL
(468861) 2013 LU28 187,07 0,953 125,4 ЗНТ ДаД -2,068 ДаД 8,74 365,4 ЦМП · JPL
(471325) 2011 KT19 35,64 0,33 110,1 ЗНТ ДаД -1,555 ДаД 23,88 47,41 ЦМП · JPL
514107 Каепаокаавела 5,13 0,379 163,1 друго ДаД -0,744 ДаД 3,19 7,07 ЦМП · JPL
(518151) 2016 FH13 24,53 0,614 93,6 КЕН ДаД -0,003 ДаД 9,46 39,6 ЦМП · JPL
(523797) 2016 NM56 71,96 0,854 144 ЗНТ ДаД -3,061 ДаД 10,53 133,39 ЦМП · JPL
(523800) 2017 KZ31 53,88 0,796 161,7 ЗНТ ДаД -3,598 ДаД 10,97 96,8 ЦМП · JPL
(528219) 2008 KV42 41,88 0,495 103,4 ЗНТ ДаД -1,018 ДаД 21,14 62,62 ЦМП · JPL
1996 PW 258,24 0,99 30,1 ЗНТ 1,708 ДаД 2,48 513,99 ЦМП · JPL
1997 MD10 26,47 0,943 59,5 КЕН 0,961 ДаД 1,52 51,42 ЦМП · JPL
1998 QJ1 11,25 0,815 23,7 КЕН 2,024 2,08 20,41 ЦМП · JPL
1998 WU24 15,14 0,906 42,4 КЕН 1,409 ДаД 1,42 28,86 ЦМП · JPL
1999 LE31 8,13 0,466 151,8 КЕН ДаД -1,309 ДаД 4,34 11,92 ЦМП · JPL
1999 XS35 17,77 0,947 19,4 БЗТ 1,411 ДаД 0,94 34,61 ЦМП · JPL
2000 AB229 52,56 0,956 68,3 ЗНТ 0,790 ДаД 2,32 102,81 ЦМП · JPL
2000 DG8 10,76 0,794 129,2 КЕН ДаД -0,624 ДаД 2,22 19,31 ЦМП · JPL
2000 HE46 23,66 0,899 158,6 КЕН ДаД -1,516 ДаД 2,38 44,93 ЦМП · JPL
2000 KP65 90,59 0,963 45,6 ЗНТ 1,625 ДаД 3,33 177,86 ЦМП · JPL
2002 RN109 547,97 0,995 58,3 ЗНТ 1,075 ДаД 2,68 1093,26 ЦМП · JPL
2003 UY283 33,33 0,896 18,9 ЗНТ 2,284 3,47 63,19 ЦМП · JPL
2003 WN188 14,4 0,846 26,8 КЕН 1,944 ДаД 2,22 26,58 ЦМП · JPL
2004 CM111 33,73 0,851 4,7 ЗНТ 2,821 5,03 62,42 ЦМП · JPL
2004 NN8 99,42 0,976 165,6 ЗНТ ДаД -1,782 ДаД 2,36 196,48 ЦМП · JPL
2005 HL3 11,29 0,831 35,7 КЕН 1,790 ДаД 1,9 20,67 ЦМП · JPL
2005 NP82 5,87 0,477 130,5 КЕН ДаД -0,326 ДаД 3,07 8,67 ЦМП · JPL
2005 OE 63,07 0,952 67,5 ЗНТ 0,899 ДаД 3,04 123,1 ЦМП · JPL
2005 SB223 29,41 0,905 91,4 КЕН ДаД 0,128 ДаД 2,79 56,04 ЦМП · JPL
2005 TJ50 9,16 0,584 110,3 КЕН ДаД -0,177 ДаД 3,81 14,51 ЦМП · JPL
2005 VX3 815,3 0,995 112,3 ЗНТ ДаД -0,943 ДаД 4,1 1626,5 ЦМП · JPL
2006 BZ8 9,6 0,803 165,3 КЕН ДаД -1,022 ДаД 1,89 17,31 ЦМП · JPL
2006 EX52 42,3 0,94 150,2 ЗНТ ДаД -1,570 ДаД 2,55 82,04 ЦМП · JPL
2006 LM1 32,19 0,885 172,1 ЗНТ ДаД -2,133 ДаД 3,7 60,67 ЦМП · JPL
2006 RG1 25,61 0,921 133,5 КЕН ДаД -0,988 ДаД 2,03 49,2 ЦМП · JPL
2006 RJ2 9,67 0,761 164,6 КЕН ДаД -1,168 ДаД 2,31 17,02 ЦМП · JPL
2006 SO134 19,51 0,832 4,2 КЕН 2,412 3,29 35,74 ЦМП · JPL
2007 DA61 467,7 0,994 76,5 ЗНТ 0,483 ДаД 2,67 932,74 ЦМП · JPL
2007 VW266 5,45 0,39 108,3 друго ДаД 0,363 ДаД 3,32 7,57 ЦМП · JPL
2008 BN18 30,42 0,914 28,8 ЗНТ 1,888 ДаД 2,61 58,24 ЦМП · JPL
2008 SE82 19,33 0,836 17,4 КЕН 2,287 3,17 35,49 ЦМП · JPL
2008 WA95 14,03 0,878 60,1 КЕН 1,154 ДаД 1,71 26,34 ЦМП · JPL
2009 ае16 23,59 0,917 69,8 КЕН 0,807 ДаД 1,95 45,22 ЦМП · JPL
2009 DD47 47,98 0,954 107,5 ЗНТ ДаД -0,439 ДаД 2,22 93,73 ЦМП · JPL
2009 FW23 11,52 0,855 86,5 КЕН 0,546 ДаД 1,67 21,37 ЦМП · JPL
2009 QY6 12,47 0,834 137,8 КЕН ДаД -0,848 ДаД 2,07 22,86 ЦМП · JPL
2009 YS6 20,14 0,92 147,8 КЕН ДаД -1,048 ДаД 1,62 38,67 ЦМП · JPL
2010 BK118 376,12 0,984 143,9 ЗНТ ДаД -2,451 ДаД 6,1 746,15 ЦМП · JPL
2010 CG55 31,84 0,91 146,2 ЗНТ ДаД -1,541 ДаД 2,86 60,82 ЦМП · JPL
2010 EB46 31,45 0,952 156,6 ЗНТ ДаД -1,213 ДаД 1,5 61,4 ЦМП · JPL
2010 EJ104 21,64 0,9 41,4 КЕН 1,571 ДаД 2,16 41,11 ЦМП · JPL
2010 EQ169 2,09 0,093 92 АГП ДаД 2,449 1,89 2,28 ЦМП · JPL
2010 GW64 62,9 0,941 105,2 ЗНТ ДаД -0,535 ДаД 3,71 122,1 ЦМП · JPL
2010 GW147 170,07 0,968 99,9 ЗНТ ДаД -0,460 ДаД 5,39 334,75 ЦМП · JPL
2010 JH124 69,91 0,963 53,4 ЗНТ 1,259 ДаД 2,61 137,22 ЦМП · JPL
2010 JC147 14,62 0,762 41,7 КЕН 1,977 ДаД 3,48 25,76 ЦМП · JPL
2010 LG61 6,28 0,784 123,8 КЕН ДаД 0,069 ДаД 1,36 11,2 ЦМП · JPL
2010 OR1 26,93 0,924 143,9 КЕН ДаД -1,214 ДаД 2,05 51,82 ЦМП · JPL
2010 OM101 26,04 0,918 118,8 КЕН ДаД -0,655 ДаД 2,13 49,95 ЦМП · JPL
2010 PO58 13,14 0,779 121,4 КЕН ДаД -0,641 ДаД 2,9 23,38 ЦМП · JPL
2011 MM4 21,22 0,473 100,5 КЕН ДаД -0,403 ДаД 11,18 31,25 ЦМП · JPL
2011 OR17 278,54 0,989 110,5 ЗНТ ДаД -0,746 ДаД 3,12 553,96 ЦМП · JPL
2011 SP25 19,55 0,884 109,2 КЕН ДаД -0,330 ДаД 2,27 36,84 ЦМП · JPL
2011 UR402 18,62 0,779 24,6 КЕН 2,439 4,12 33,12 ЦМП · JPL
2011 WS41 37,85 0,945 141,6 ЗНТ ДаД -1,242 ДаД 2,07 73,62 ЦМП · JPL
2012 HD2 63 0,959 146,8 ЗНТ ДаД -1,560 ДаД 2,56 123,44 ЦМП · JPL
2012 KA51 3000 0,998 70,7 ЗНТ 0,911 ДаД 4,91 5995,09 ЦМП · JPL
2012 TL139 29,53 0,881 160 КЕН ДаД -1,944 ДаД 3,52 55,54 ЦМП · JPL
2012 YO6 6,31 0,478 106,9 КЕН ДаД 0,262 ДаД 3,29 9,33 ЦМП · JPL
2012 YE8 9,3 0,589 136 КЕН ДаД -0,996 ДаД 3,82 14,77 ЦМП · JPL
2013 BN27 59,34 0,974 101,8 ЗНТ ДаД -0,227 ДаД 1,56 117,13 ЦМП · JPL
2013 BL76 937,32 0,991 98,6 ЗНТ ДаД -0,528 ДаД 8,36 1866,28 ЦМП · JPL
2013 HS150 58,12 0,951 97,1 ЗНТ ДаД -0,166 ДаД 2,82 113,43 ЦМП · JPL
2013 JD4 12,11 0,865 73 КЕН 0,878 ДаД 1,64 22,59 ЦМП · JPL
2013 LA2 5,68 0,466 175,1 КЕН ДаД -0,928 ДаД 3,04 8,33 ЦМП · JPL
2013 LD16 81,54 0,969 154,7 ЗНТ ДаД -1,712 ДаД 2,55 160,52 ЦМП · JPL
2013 LG29 17,03 0,791 15,4 КЕН 2,440 3,56 30,5 ЦМП · JPL
2013 NS11 12,6 0,786 130,3 КЕН ДаД -0,831 ДаД 2,69 22,51 ЦМП · JPL
2013 YG48 8,18 0,752 61,3 КЕН 1,429 ДаД 2,03 14,33 ЦМП · JPL
2014 CW14 33,02 0,869 170,8 ЗНТ ДаД -2,299 ДаД 4,31 61,72 ЦМП · JPL
2014 JJ57 7 0,292 95,9 КЕН ДаД 0,514 ДаД 4,96 9,04 ЦМП · JPL
2014 MH55 48,1 0,907 92,6 ЗНТ ДаД -0,006 ДаД 4,48 91,72 ЦМП · JPL
2014 PP69 21,34 0,941 93,7 БЗТ ДаД 0,156 ДаД 1,25 41,43 ЦМП · JPL
2014 SQ339 28,88 0,904 128,5 КЕН ДаД -1,076 ДаД 2,78 54,98 ЦМП · JPL
2014 UV114 13,86 0,71 171 КЕН ДаД -1,895 ДаД 4,02 23,7 ЦМП · JPL
2014 XS3 72,46 0,955 101,4 ЗНТ ДаД -0,366 ДаД 3,25 141,67 ЦМП · JPL
2015 AO44 22,04 0,836 139,9 КЕН ДаД -1,493 ДаД 3,62 40,45 ЦМП · JPL
2015 BH311 9,17 0,729 94,5 КЕН ДаД 0,424 ДаД 2,49 15,85 ЦМП · JPL
2015 FK37 441,08 0,989 156,1 ЗНТ ДаД -2,507 ДаД 4,96 877,2 ЦМП · JPL
2015 RK245 80,21 0,966 91,7 ЗНТ ДаД 0,005 ДаД 2,76 157,65 ЦМП · JPL
2015 RE277 20,2 0,764 1,6 КЕН 2,798 4,76 35,63 ЦМП · JPL
2015 RL277 34,78 0,851 3,1 ЗНТ 2,863 5,19 64,37 ЦМП · JPL
2015 RM306 255,28 0,955 176 ЗНТ ДаД -4,118 ДаД 11,45 499,1 ЦМП · JPL
2015 TN178 54,26 0,956 91,1 ЗНТ ДаД 0,059 ДаД 2,39 106,13 ЦМП · JPL
2015 TS350 142,79 0,965 58 ЗНТ 1,498 ДаД 5,05 280,53 ЦМП · JPL
2015 XN63 18,9 0,927 19,4 КЕН 1,621 ДаД 1,37 36,42 ЦМП · JPL
2015 XX351 14,53 0,854 159,1 КЕН ДаД -1,269 ДаД 2,13 26,94 ЦМП · JPL
2015 XR384 36,7 0,903 157,5 ЗНТ ДаД -1,969 ДаД 3,57 69,84 ЦМП · JPL
2015 YY18 19,41 0,831 118,2 КЕН ДаД -0,749 ДаД 3,28 35,53 ЦМП · JPL
2016 AT281 63,39 0,958 22,2 ЗНТ 1,943 ДаД 2,68 124,09 ЦМП · JPL
2016 CO264 48,1 0,937 129,8 ЗНТ ДаД -1,247 ДаД 3,01 93,18 ЦМП · JPL
2016 DF2 7,2 0,538 167,1 КЕН ДаД -1,209 ДаД 3,32 11,07 ЦМП · JPL
2016 EJ203 67,43 0,96 171 ЗНТ ДаД -1,925 ДаД 2,73 132,13 ЦМП · JPL
2016 JK24 13,06 0,661 152,3 КЕН ДаД -1,708 ДаД 4,43 21,69 ЦМП · JPL
2016 LS 13,32 0,606 114,3 КЕН ДаД -0,658 ДаД 5,25 21,4 ЦМП · JPL
2016 NL100 13,87 0,76 21,9 КЕН 2,343 3,33 24,41 ЦМП · JPL
2016 PN66 31,06 0,907 105,1 ЗНТ ДаД -0,371 ДаД 2,9 59,22 ЦМП · JPL
2016 TK2 9,19 0,551 92,3 КЕН ДаД 0,476 ДаД 4,12 14,25 ЦМП · JPL
2016 TP93 7,39 0,555 138,3 КЕН ДаД -0,777 ДаД 3,29 11,49 ЦМП · JPL
2016 US109 35,86 0,948 87,2 ЗНТ 0,227 ДаД 1,86 69,86 ЦМП · JPL
2016 VY17 11,14 0,851 148,5 КЕН ДаД -0,845 ДаД 1,66 20,61 ЦМП · JPL
2016 WS1 14,37 0,882 53 КЕН 1,305 ДаД 1,7 27,05 ЦМП · JPL
2016 YB13 5,45 0,407 139,8 друго ДаД -0,473 ДаД 3,23 7,67 ЦМП · JPL
2017 AX13 28,65 0,883 137,2 КЕН ДаД -1,435 ДаД 3,35 53,95 ЦМП · JPL
2017 CW32 191,86 0,985 152,4 ЗНТ ДаД -1,855 ДаД 2,95 380,76 ЦМП · JPL
2017 EM4 33,29 0,921 83,4 ЗНТ 0,383 ДаД 2,65 63,93 ЦМП · JPL
2017 GD8 43,37 0,947 74,9 ЗНТ 0,602 ДаД 2,28 84,45 ЦМП · JPL
2017 JB6 32,6 0,883 160,9 ЗНТ ДаД -2,061 ДаД 3,82 61,38 ЦМП · JPL
2017 MZ4 66,8 0,952 65,8 ЗНТ 0,973 ДаД 3,19 130,41 ЦМП · JPL
2017 MB7 1711,8 0,997 55,7 ЗНТ 1,477 ДаД 4,46 3419,14 ЦМП · JPL
2017 NM2 14,64 0,623 101,3 КЕН ДаД -0,158 ДаД 5,52 23,77 ЦМП · JPL
2017 OX68 58,97 0,971 94,8 ЗНТ ДаД -0,046 ДаД 1,73 116,21 ЦМП · JPL
2017 PY24 17,35 0,924 71,8 КЕН 0,734 ДаД 1,31 33,4 ЦМП · JPL
2017 QO33 34,39 0,857 148,8 ЗНТ ДаД -2,119 ДаД 4,93 63,85 ЦМП · JPL
2017 RR2 11,6 0,782 87,1 КЕН 0,543 ДаД 2,53 20,67 ЦМП · JPL
2017 SV13 9,66 0,792 113,3 КЕН ДаД -0,118 ДаД 2,01 17,3 ЦМП · JPL
2017 SN33 242,29 0,992 152 ЗНТ ДаД -1,463 ДаД 1,84 482,73 ЦМП · JPL
2017 UW51 130,29 0,976 144,2 ЗНТ ДаД -1,730 ДаД 3,14 257,44 ЦМП · JPL
2017 UX51 30,05 0,747 90,5 КЕН ДаД 0,146 ДаД 7,61 52,49 ЦМП · JPL
2017 UR52 352,63 0,996 108,2 БЗТ ДаД -0,417 ДаД 1,24 704,01 ЦМП · JPL
2017 YL2 8,94 0,767 27,8 КЕН 2,070 2,09 15,8 ЦМП · JPL
2018 AS18 12,97 0,872 63 КЕН 1,103 ДаД 1,66 24,29 ЦМП · JPL
2018 DE4 32,31 0,926 81,3 ЗНТ 0,445 ДаД 2,39 62,24 ЦМП · JPL
2018 DF4 97,75 0,984 68,2 ЗНТ 0,633 ДаД 1,6 193,91 ЦМП · JPL
2018 KH3 94,35 0,961 46,9 ЗНТ 1,671 ДаД 3,7 184,99 ЦМП · JPL
2018 MP8 357,96 0,989 68,3 ЗНТ 0,909 ДаД 3,83 712,09 ЦМП · JPL
2018 PL28 19,54 0,862 74,1 КЕН 0,802 ДаД 2,69 36,39 ЦМП · JPL
2018 SQ13 155,88 0,981 91 ЗНТ ДаД -0,002 ДаД 2,97 308,78 ЦМП · JPL
2018 TL6 8,15 0,788 170,9 КЕН ДаД -0,881 ДаД 1,72 14,57 ЦМП · JPL
A/2018 V3 121,44 0,989 165 ЗНТ ДаД -1,339 ДаД 1,34 241,55 ЦМП · JPL
2018 WB1 7,28 0,694 152,3 КЕН ДаД -0,792 ДаД 2,23 12,33 ЦМП · JPL
2019 CR 14,49 0,595 160,3 КЕН ДаД -2,168 ДаД 5,87 23,12 ЦМП · JPL
2019 EJ3 24,23 0,956 139,6 БЗТ ДаД -0,754 ДаД 1,08 47,39 ЦМП · JPL
A/2019 G2 698,71 0,997 159,2 ЗНТ ДаД -1,746 ДаД 2,29 1395,13 ЦМП · JPL
A/2019 G3 17,15 0,834 156,8 КЕН ДаД -1,541 ДаД 2,85 31,45 ЦМП · JPL
2019 HC4 8,78 0,554 134,3 КЕН ДаД -0,916 ДаД 3,91 13,64 ЦМП · JPL
2019 KE7 11,66 0,702 108,3 КЕН ДаД -0,223 ДаД 3,48 19,85 ЦМП · JPL
2019 KN19 12,52 0,767 14,7 КЕН 2,340 2,92 22,12 ЦМП · JPL
A/2019 O2 57,49 0,832 93,3 ЗНТ ДаД -0,121 ДаД 9,68 105,29 ЦМП · JPL
A/2019 O4 32,89 0,889 115,1 ЗНТ ДаД -0,817 ДаД 3,64 62,13 ЦМП · JPL
2019 PN2 25,18 0,92 113 КЕН ДаД -0,466 ДаД 2,01 48,35 ЦМП · JPL
A/2019 Q2 59,68 0,979 159 БЗТ ДаД -1,205 ДаД 1,26 118,11 ЦМП · JPL
A/2019 T1 38,18 0,888 120,9 ЗНТ ДаД -1,143 ДаД 4,28 72,07 ЦМП · JPL
A/2019 U5 22759,43 1 113,5 ЗНТ ДаД -0,942 ДаД 3,62 45515,24 ЦМП · JPL
2019 YJ6 37,68 0,932 22 ЗНТ 1,947 ДаД 2,56 72,8 ЦМП · JPL
A/2020 A1 25,94 0,936 149 КЕН ДаД -1,152 ДаД 1,67 50,2 ЦМП · JPL
A/2020 B1 52,32 0,967 18,5 ЗНТ 1,641 ДаД 1,75 102,88 ЦМП · JPL
2020 BZ12 7,7 0,922 165,5 БЗТ ДаД -0,238 ДаД 0,6 14,79 ЦМП · JPL
2020 EP 10,51 0,764 76,4 КЕН 0,927 ДаД 2,48 18,54 ЦМП · JPL
A/2020 F7 811,54 0,993 93,9 ЗНТ ДаД -0,190 ДаД 5,33 1617,75 ЦМП · JPL
2020 FH24 14,28 0,771 28,5 КЕН 2,218 3,27 25,28 ЦМП · JPL
A/2020 H9 341,71 0,992 137,9 ЗНТ ДаД -1,458 ДаД 2,58 680,84 ЦМП · JPL
2020 HB11 16,55 0,708 147,3 КЕН ДаД -1,806 ДаД 4,84 28,26 ЦМП · JPL
2020 KD6 13,1 0,872 38,7 КЕН 1,611 ДаД 1,68 24,52 ЦМП · JPL
2020 KH7 7,94 0,502 106,2 КЕН ДаД 0,060 ДаД 3,95 11,93 ЦМП · JPL
2020 KU7 34,8 0,879 103,8 ЗНТ ДаД -0,439 ДаД 4,2 65,41 ЦМП · JPL
2020 ML1 54,03 0,953 82,5 ЗНТ 0,351 ДаД 2,54 105,53 ЦМП · JPL
2020 OR5 6,23 0,376 166,6 КЕН ДаД -1,138 ДаД 3,89 8,58 ЦМП · JPL
2020 OS5 6,9 0,684 155,8 КЕН ДаД -0,779 ДаД 2,18 11,63 ЦМП · JPL
2020 OP7 28,65 0,895 79,5 КЕН 0,564 ДаД 3 54,31 ЦМП · JPL
2020 PV6 39,97 0,943 128,2 ЗНТ ДаД -1,013 ДаД 2,29 77,65 ЦМП · JPL
2020 QN6 311,26 0,985 76,7 ЗНТ 0,639 ДаД 4,82 617,7 ЦМП · JPL
2020 QO6 18,9 0,874 80,5 КЕН 0,583 ДаД 2,39 35,41 ЦМП · JPL
2020 SJ5 18,2 0,856 77,4 КЕН 0,708 ДаД 2,62 33,78 ЦМП · JPL
Ознака a
(ае)
e i
(°)
Орбитални критериуми и класи q
(ае)
Q
(ае)
Наводи
Клас. Поврат. TЈуп TJ ≤ 2

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 David Jewitt (August 2013). „The DAMOCLOIDS“. UCLA, Department of Earth and Space Sciences. Посетено на 2014-02-14. (список од 2013, 2011 и 2010 г.)
  2. Akimasa Nakamura and bas (2 May 2009). „List of Damocloids (Oort cloud asteroids)“. Lowell Observatory. Посетено на 15 February 2017.[мртва врска]
  3. Jewitt, David (2005). „A first look at the Damocloids“ (PDF). The Astronomical Journal. 129 (1): 530–538. Bibcode:2005AJ....129..530J. doi:10.1086/426328. Посетено на 2011-02-13.
  4. „JPL Small-Body Database Search Engine: asteroids and T-Jupiter <= 2“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 2017-02-20. Search parameters used: Limited by object type/group: Asteroids and T-Jupiter <= 2
  5. „JPL Small-Body Database Search Engine: asteroids and T-Jupiter <= 2 and data-arc span > 30 (d)“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 2017-11-07.
  6. „NEO Close-Approaches (Between 1900 and 2200)“. NASA/JPL Near-Earth Object Program. Архивирано од изворникот на 2020-04-13. Посетено на 2012-06-22.
  7. „List Of Other Unusual Objects“. Minor Planet Center. Посетено на 1 June 2019.
  8. „JPL Small-Body Orbital Elements – ASCII Files“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 19 October 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]