Список на долгопериодични комети

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на комети со многу долги орбитални периоди (од 200 до 1000 години). Овие комети доаѓаат од Кајперовиот Појас и расеаниот диск, подалеку од орбитата на Плутон. Многу од нив водат можно потекло од Ортовиот Облак.

Кометна ознака Име Занесеност Голема полуоска (ае) Период (години) Наклон (°) Перихелско растојание (ае) Апс. величина Последен перихел Следен перихел
C/1811 W1 Понс 0,9809 82,881 755 31,2554 1,5817 11.11.1811 2566
C/1840 U1 Бремикер 0,9659 43,453 286 57,9043 1,48 14.11.1840 2126
C/1843 D1 Голема комета од 1843 г. 0,999914 64,267 513 144,3548 0,005527 27.2.1843 2356
C/1846 J1 Брорсен 0,990414 66,1131 538 150,6809 0,63376 5.6.1846 2384
C/1853 G1 Швајцер 0,989286 84,8136 781 122,1955 0,908693 10.5.1853 2634
C/1855 G1 Швајцер 0,965185 63,0052 500 128,5764 2,193526 5.2.1855 2355
C/1855 L1 Донати 0,98578 39,9131 252 156,8707 0,567564 30.5.1855 2107
C/1857 O1 Петерс 0,980414 38,1315 235 32,7565 0,746843 24.8.1857 2092
C/1861 G1 А. Е. Тачер 0,983465 55,6819 415 79,7733 0,9207 3.6.1861 2276
C/1861 J1 Голема комета од 1861 г. 0,98507 55,0827 409 85,4424 0,822384 12.6.1861 2270
C/1874 Q1 Коџа 0,962822 45,4028 306 34,1267 1,687985 18.7.1874 2180
C/1882 R1-A Голема септемвриска комета од 1882 г. 0,999899 76,7327 669 142,0112 0,00775 17.9.1882 2551
C/1882 R1-B Голема септемвриска комета од 1882 г. 0,999907 83,3441 759 142,0111 0,007751 17.9.1882 2641
C/1882 R1-C Голема септемвриска комета од 1882 г. 0,999915 91,1882 874 142,0105 0,007751 17.9.1882 2756
C/1882 R1-D Голема септемвриска комета од 1882 г. 0,99992 96,8625 952 142,0093 0,007749 17.9.1882 2834
C/1885 R1 Брукс 0,982264 42,2389 275 59,097 0,749149 10.8.1885 2160
C/1886 H1 Брукс 0,996783 83,8679 768 33,8679 0,269803 7.6.1886 2654
C/1887 B2 Брукс 0,983694 99,9721 999 104,2738 1,630145 17.3.1887 2986
C/1894 G1 Гејл 0,989884 97,176 958 86,9666 0,983032 13.4.1894 2852
C/1898 F1 Перин 0,980454 56,035 419 72,5292 1,095261 17.3.1898 2317
C/1905 F1 Џакобини 0,9 36 220 40 1,11 4.4.1905 2125
C/1906 V1 Тиле 0,979 56 420 56,35 1,2122 21.11.1906 2300
C/1930 F1 Вилк 0,992194 61,723 485 67,1409 0,48181 28.3.1930 2415
C/1931 O1 Нагата 0,979203 50,3391 357 42,2957 1,046903 11.6.1931 2288
C/1932 G1 Хаутон-Енсор 0,972127 45,0052 302 74,2776 1,254431 28.2.1932 2234
C/1932 P1 Пелтиер–Випл 0,976369 43,8914 291 71,7195 1,037198 1.9.1932 2223
C/1932 Y1 Додвел-Форбс 0,972386 40,9498 262 24,5025 1,130788 30.12.1932 2194
C/1935 A1 Џонсон 0,991304 93,2783 901 65,4251 0,811148 26.2.1935 2836
C/1936 O1 Кахо-Козик-Лис 0,994389 92,3905 888 121,9417 0,518403 15.6.1936 2824
C/1937 P1 Хабл 0,972499 71,0395 599 11,5806 1,953657 14.11.1936 2535
C/1940 O1 Випл–Параскевопулос 0,980843 56,4926 425 54,6906 1,082228 8.10.1940 2365
C/1941 B1 Френд-Рис-Хонда 0,981221 50,1552 355 26,2756 0,941864 20.1.1941 2296
C/1952 H1 Мркос 0,982816 74,6448 645 112,0282 1,282696 8.6.1952 2597
C/1955 L1 Мркос 0,989361 50,2321 356 86,5016 0,534419 4.6.1955 2311
C/1961 T1 Секи 0,991812 83,1862 759 155,707 0,681129 10.10.1961 2720
C/1963 A1 Икеја 0,993377 95,446 932 160,6487 0,632139 21.3.1963 2895
C/1963 R1 Перејра 0,999946 93,7963 903 133,5821 0,005065 23.8.1963 2866
C/1964 N1 Икеја 0,984643 53,5099 391 171,92 0,821752 1.8.1964 2355
C/1965 S1-A Икеја–Секи 0,999915 91,6 880 141,8642 0,007786 21.10.1965 2845
C/1973 H1 Хакра 0,972977 88,2336 829 48,329 2,384337 11.3.1973 2802
C/1974 O1 Сеско 0,979579 67,2323 551 173,1585 1,372951 12.5.1974 2525
C/1975 T2 Сузуки-Сајгуса-Мори 0,985653 58,4127 446 118,2332 0,838047 15.10.1975 2421
C/1979 S1 Мајер 0,973197 53,4299 391 67,084 1,432081 17.10.1979 2370
C/1979 Y1 Бредфилд 0,98792 45,1 303 148,6024 0,54526 8,4 21.12.1979 2282
C/1983 H1 IRAS-Араки-Олкок 0,98987 97,86 968 73,2526 0,9913399 12,599 21.5.1983 2951
C/1984 U2 Шумејкер 0,970905 41,7429 270 13,8812 1,21451 3.1.1985 2255
C/1985 T1 Тиле 0,983297 78,8565 700 139,0692 1,31714 19.12.1985 2685
C/1986 E1 Шумејкер 0,94678 67,5284 555 159,809 3,593864 11.3.1986 2541
C/1987 B2 Терасако 0,995125 80,6195 724 40,8543 0,39302 24.12.1986 2710
C/1992 Q2 Хелин–Лоренс 0,965365 58,8554 452 106,8481 2,038458 15.3.1993 2445
C/1992 W1 Охшита 0,99721 80,2191 719 115,1232 0,664134 1.11.1992 2711
C/1994 E1 Мјулер 0,968171 55,0218 408 145,1425 1,75129 28.11.1993 2401
C/1995 Q2 Хартли-Дринквотер 0,966518 56,4229 424 168,0075 1,889153 2.8.1995 2419
C/1997 O1 Тилбрук 0,98422 86,96 811 115,8024 1,371807 8 13.7.1997 2808
C/1998 K1 Мјулер 0,94511 62,2 491 35,6361 3,41659 8 1.9.1998 2489
C/1998 K5 LINEAR 0,98669 72,39 616 9,92714 0,9635469 16,1 17.7.1998 2613
C/1999 L3 LINEAR 0,97437 77,59 683,5 166,09928 1,988917 8,8 4.1.2000 1.6.2683
C/2000 J1 Ферис 0,951 51 370 98,78 2,5417 14,2 11.5.2000 2370
C/2001 S1 Скиф 0,9295 53,2 388 139,1322 3,749 5,9 2.6.2001 2389
C/2002 Q2 LINEAR 0,977 56 420 96,76 1,3029 16,4 17.8.2002 ~2450
C/2003 H2 LINEAR 0,94293 38,18 235,9 72,218 2,17853 14,2 17.5.2003 1.5.2239
C/2003 K1 Спејсвоч 0,947 40 250 129,81 2,086 14,4 20.12.2002 2250
C/2003 S4-A LINEAR 0,895 36,9 224 40,71 3,874 12,3 30.5.2004 2230
C/2003 S4-B LINEAR 0,904 40 253 40,43 3,84 12,4 23.5.2004 2250
C/2004 DZ61 Каталина (CSS)LINEAR 0,956027 45,786 309,81 66,80929 2,01333 12,4 26.5.2004 1.4.2314
C/2004 HV60 Спејсвоч 0,938 49,46 347,80 92,53 3,07 13 16.12.2003 2351
C/2004 K3 LINEAR 0,9809 57,7 438 111,9279 1,10334 16,9 30.6.2004 2440
C/2005 H1 LINEAR 0,89687 46,24 314,4 81,5121 4,7686 9,8 28.10.2004 1.4.2319
C/2005 N4 Каталина (CSS) 0,9604 58,2 444 116,6298 2,30373 14,2 2.7.2005 2450
C/2005 O1 NEAT 0,9297 51,1 365 155,981 3,5909 6,3 17.5.2005 2370
C/2005 P3 SWAN 0,98768 42,7 279 89,708 0,52578 14,2 9.8.2005 2285
C/2006 S5 Хил 0,973002 97,430 961,7 10,13138 2,630434 9,6 9.12.2007 28.8.2969
C/2007 D2 Спејсвоч 0,97771 56 420 178,618 1,2457 15,4 24.11.2006 2425
C/2007 E1 Гарад 0,980218 65,001 524,06 174,394 1,2858628 13,7 23.5.2007 1.6.2531
C/2007 H2 Скиф 0,9717 49,822 351,67 52,191 1,4105 15,9 17.2.2007 2358
C/2007 K5 Лавџој 0,9766 49 340 64,884 1,1491 12 1.5.2007 2350
C/2007 T5 Гибс 0,91362 46,88 320,98 45,61521 4,049254 10 24.5.2008 1.5.2328
C/2008 H1 LINEAR 0,9465 51,6 371 75,492 2,76026 10,4 16.3.2008 2380
C/2008 J5 Гарад 0,97288 72,4 616 93,271 1,96384 10,6 1.4.2008 2625
C/2008 X3 LINEAR 0,95654 43,77 289,6 66,4751 1,90213 11,8 10.10.2008 2298
C/2009 B2 LINEAR 0,9443 41,8 270 156,873 2,32762 13 7.3.2009 2279
C/2009 E1 Итагаки 0,985073 40,177 254,67 127,4534 0,5997215 13,5 7.4.2009 1.12.2263
C/2009 F5 Мекнот 0,972 80,2 718 84,9905 2,24534 10,2 4.11.2008 2726
C/2009 K4 Гибс 0,9628 41,6 268 34,8248 1,5489 13,8 19.6.2009 2280
C/2010 D4 WISE 0,88947 64,67 520,1 105,65965 7,14822 8,4 30.3.2009 1.5.2519
C/2010 DG56 WISE 0,97644 67,54 555 160,41734 1,591452 14,3 15.5.2010 2565
C/2010 F1 Боатини 0,9476 68,4 566 64,936 3,58752 6,3 10.11.2009 2575
C/2010 F3 Скоти 0,91327 62,8 497,7 4,64758 5,44669 9,8 4.8.2010 2508
C/2010 G2 Хил 0,9794077 96,19 943,41 103,745293 1,9807735 9 2.9.2011 1.2.2955
C/2010 J1 Боатини 0,9538 36,72 222,5 134,3849 1,69566 11,4 4.2.2010 2232
C/2010 KW7 WISE 0,97425 99,84 997,7 147,06087 2,570441 12,3 11.10.2010 3008
C/2010 L4 WISE 0,9647 80,1 717 102,818 2,8255 12,8 23.2.2010 2726
C/2011 KP36 Спејсвоч 0,872862 38,4077 238,03 18,985920 4,883081 7,3 27.5.2016 5.6.2254
C/2011 Q4 SWAN 0,974157 43,039 282,35 147,84307 1,112228 11,8 21.9.2011 21.1.2294
C/2011 W3 Лавџој 0,9999294 78,7 698 134,356 0,0055538 15,3 16.12.2011 2710
C/2012 F1 Гибс 0,965 74 630 129,3968 2,5509 13,8 19.2.2012 2645
C/2012 Y1 LINEAR 0,94687 37,95 233,8 20,9594 2,0162 15,1 18.1.2013 2246
C/2013 J6 Каталина (CSS) 0,9596 59,9 463 85,055 2,41572 12,7 9.4.2013 2475
C/2013 K1 Кристенсен 0,98811 79,8 713 42,3415 0,948263 18,4 30.5.2013 2725
C/2013 N4 Борисов 0,974805 48,04 333 37,03523 1,210405 10,6 21.8.2013 2346
C/2013 PE67 Каталина (CSS)Спејсвоч 0,966806 55,64 415,1 116,71754 1,847072 13,3 9.12.2013 1.1.2429
C/2013 UQ4 Каталина (CSS) 0,9821538 60,572 471,43 145,25856 1,08097487 11,4 5.7.2014 9.12.2485
C/2014 G3 PANSTARRS 0,9164 56,2 421 155,8268 4,6986 5,5 2.2.2015 2436
C/2014 S3 PANSTARRS 0,977 90 900 169,321 2,049 17,7 13.8.2014 2900
C/2015 D4 Борисов 0,98907 78,8 700 77,3017 0,86168 9,4 28.10.2014 2714
C/2015 F2 Полонија 0,96844 38,36 237,6 28,6937 1,210552 14,9 28.4.2015 29.11.2252
C/2015 T4 PANSTARRS 0,973620 87,05 812,2 87,91718 2,296376 7,0 18.6.2016 2828
C/2016 A8 LINEAR 0,94635 35,06 207,6 148,21184 1,881129 10,3 30.8.2016 2224
C/2016 C2 NEOWISE 0,97563 64,00 512 38,1565 1,559751 13,8 19.4.2016 2528
C/2016 R3 Борисов 0,9955 99,849 997,76 53,067 0,4468 18,1 10.10.2016 3014
C/2017 A1 PANSTARRS 0,974 90 800 49,81 2,290 13,1 17.5.2017 2800
C/2017 A3 Еленин 0,911 43,35 285,45 98,5 3,8545 9,7 30.1.2017 2302
C/2017 C2 PANSTARRS 0,9753 98,414 976,33 118,584 2,431 12 21.1.2017 2993
C/2018 E1 ATLAS 0,9504 54,5634 403,05 72,4796 2,7055 11,7 17.4.2018 2421
C/2019 A9 PANSTARRS 0,9633 38,8574 242,22 84,3402 1,4264 9,0 26.7.2019 2261
C/2019 J1 Лемон 0,96551 71,8650 609,24 24,5502 2,4788 11,8 9.4.2019 2628
C/2019 Y4-D ATLAS 0,996 62,25 491,16 45,88 0,25 13,5 31.5.2020 2511
C/2020 B2 Лемон 0,959 67,88 559,27 55,704 2,768 17,2 26.1.2020 2579
C/2020 K4 PANSTARRS 0,9604 44,7795 299,66 125,907 1,7723 16,9 6.3.2020 2320
C/2020 M3 ATLAS 0,9529 26,9158 139,64 23,474 1,268 13,8 25.10.2020 2160
C/2020 Q1 Борисов 0,97776 59,137 454,78 142,924 1,315 11,6 14.8.2020 2501
C/2020 R4 ATLAS 0,98924 95,5331 933,77 164,462 1,0283 16,0 1.3.2021 2955
C/2020 U3 Ранкин 0,96477 64,61 519,34 30,177 2,2762 11,9 5.2.2021 2540
C/2020 X4 Леонард 0,88679 46,00 312,03 80,4859 5,2083 9,1 11.11.2020 2332
C/2021 A4 NEOWISE 0,97415 44,31 294,99 111,58 1,1456 13,6 20.3.2021 2316
C/2021 A10 NEOWISE 0,98580 89,333 844,35 151,53 1,268 19,6 15.3.2021 2865
Used sources:
  1. ЦМП—Список на броеви на периодични комети[1]
  2. МАС–CBAT: 200 најскорешни расписи[2]
  3. МАС–CBAT: Астрономски наслови[3]
  4. PDS SBN: Имиња и ознаки на периодичните комети[4]
  5. Прелистувач на Базата на мали тела на JPL[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Periodic Comet Numbers“. Minor Planet Center. Посетено на 1 јануари 2015.
  2. „Minor Planet Circulars, 200 Most Recent IAUCs“. Minor Planet Center. Посетено на 1 јануари 2015.
  3. „Astronomical Headlines“. Minor Planet Center. Посетено на 1 јануари 2015.
  4. „Periodic Comet Names and Designations“. Planetary Data System Small Bodies Node. Архивирано од изворникот на 30 May 2010. Посетено на 1 јануари 2015.
  5. „Small-Body Database Browser“. JPL. Посетено на 1 јануари 2015.