Активен астероид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Астероидот (596) Шејла, наликува на комета на 12 декември 2010 година.

Активни астероидимали тела во Сончевиот Систем кои имаат орбити налик на оние на астероидите, но покажуваат одлики при набљудувањето слични на оние на кометите. Односно, кај истите се забележуваат кома, опашки или други видливи докази за губење на масата (како кај кометите), но нивната орбита не е поголема од Јупитеровата орбита (како онаа на астероидите).[1][2] Овие тела првично во 2006 година биле означувани како комети од главениот појас (КГП) од страна на астрономите Дејвид Џуит и Хенри Хси, но ова име укажувало дека тие по состав се мраз, како и кометите и дека тие постојат само во рамките на главниот појас, додека пак набљудуваната растечко население на активни астероиди покажува дека тоа и баш не е секогаш таков случајот.[1][3][4]

Првиот забележан активен астероид е 7968 Елст-Писаро. Забележан е (како астероид) во 1979 година, но подоцна од страна на Ерик Елст и Гвидо Писаро во 1996 година била забележана опашка и му била доделена кометарна ознака 133P/Елст-Писаро.[1][5]

Орбити[уреди | уреди извор]

За разлика од кометите, кои поголемиот дел од својата орбита е на растојанија до Јупитер или на поголеми растојанија од Сонцето, активните астероиди се во орбита во орбитата на Јупитер, и честопати се разликуваат од орбитите на вообичаените астероиди. Џуит ги дефинирал активните астероиди како тела кои, покрај тоа што имаат видлив доказ за загуба на масата, тие имаат и орбита со:[2]

 1. Голема полуоска a<Јупитер (5,20 ае )
 2. Тисеранов параметар во однос на Јупитер ТЈ>3,08

Џуит го избирал Тисеранов параметар од 3,08 наместо 3,0 (Тисерановиот параметар за Јупитер) за да направи разлика меѓу астероидите и кометите, и да се избегнат нејасните случаи предизвикани од реалниот Сончев Систем, што отстапува од идеализираниот ограничениот проблем на три тела.[2] Првите три забележани активни астероидисе во орбита во надворешниот дел на Астероидниот појас.

Активност[уреди | уреди извор]

Распадот на астероидот P/2013 R3 забележан од вселенскиот телескоп Хабл (6 март 2014 година).[6][7]

Некои од активните астероиди имаат кометарна опашка од прашина само во делот од нивната орбита во близина на перихелот. Ова силно укажува на тоа дека испарливите делови на нивните површини сублимираат, и испуштаат прашина.[8] Активноста во 133P/ Елст-Писаро е повторлива, и е забележана во секој од последните три перихели.[1] Активноста опстојува во периодот од еден месец или неколку од целокупниот период на орбитата од 5-6 години и веројатно причина е мразот кој бил раскопан од ситни удари во последните 100 до 1000 години. Овие удари се смета дека се причината за раскопувањето на овие подземни џебови испарлив материјал, на тој начин што се изложени на Сончевото зрачење.

Кога беше откриена во јануари 2010 година, P/2010 A2 (ЛИНЕАР) првично му била доделена кометарна ознака и се сметало дека пројавува сублимација типична за кометите,[9] но сега за P/2010 A2 се смета дека е остаток од судир меѓу два астероиди.[10][11] Набудувањата на (596) Шејла посочуваат дека големи количини на прашина биле покренати од влијанието на друг астероид со полупречник од приближно 35 метри.

P/2013 R3[уреди | уреди извор]

Во октомври 2013 година, набудувањата на P/2013 R3, направени со 10,4 метарскиот Голем канарски телескоп на островот Ла Палма, покажале дека оваа комета се распаѓа.[12] Разгледувањето на подредените CCD-слики, сликани на 11 и 12 октомври, покажале дека кометата од главниот појас била придружувана од централна светла кондензација, и дополнително од уште три дела, A, B и C. Најсветлиот дел A, исто така, беше забележан на пријавената местоположба на CCD-сликите, сликани на 12 октомври со 1,52 метарскиот телескоп на опсерваторијата „Сиера Невада“ во Гранада.

НАСА известла за низа слики направени од вселенскиот телескоп Хабл помеѓу 29 октомври 2013 и 14 јануари 2014 година, кои покажуваат зголемување на растојанието меѓу четирите главни села.[13] Јарковскиевиот ефект, предизвикан од упадната сончева светлина ја зголемил вртежната брзина сè додека центрифугалната сила не предизвикала разделување на збирниот шут.

Состав[уреди | уреди извор]

Некои од активни астероиди покажуваат знаци дека се претежно составени од мраз како и вообичаените комети, додека за други се знае дека се со карпестсостав како и останатите астероиди. Се претпоставува дека кометите од главнит појас биле извор за водата на Земјата, затоа што односот на дутериум-водород на океаните на Земјата е пренизок за главниот извор да бидат класичните комети.[14] Европските научници предложија мисија за враќање примероци од КГП, наречена Каролина, за да се анализира содржината на испарливостите и да се соберат примероци од прашината.[8]

Членови[уреди | уреди извор]

Припадници членови на оваа морфолошка класа се:

Име Голема полуоска (ае) Перихел (ае) Полупречник (км) Причина
1 Церера 2,77 2,56 939 Водена сублимација[2]
493 Гризелда 3,12 2,57 46 Удар[15]
596 Шејла 2.92 2.44 113 Удар[16][17][18]
2201 Олјато 2,18 0,62 1,8 Исфрлање на гасови[19]
3200 Фаетон 1,27 0,14 5,8 Топлинско распукување /или каллива пукнатина[20]
4015 Вилсон-Харингтон 2,64 0,98 4 Сублимација[21][22]
6478 Голт 2,31 1,86 3,7 Вртежно забрзување[23][24][25]
7968 Елст–Писаро (133P/Елст-Писаро, P/1996 N2) 3,15 2,64 3,9 Удар/сублимација на мраз[26][27]
(62412) 2000 SY178 3,15 2,90 5 Збирен растурен шут[28]
101955 Бену 1,13 0,90 0,49 Топлинско напукнување, ослободување на испарливости, и/или удари[29]
118401 ЛИНЕАР (176P/ЛИНЕАР) 3,19 2,57 4 Удар/сублимација на мраз[30]
(300163) 2006 VW139 (288P) 3,05 2,44 1,8 Сублимација на мраз[31]
233P/Ла Сагра (P/2005 JR71) 3,04 1,79 Удар/сублимација на мраз
238P/Рид (P/2005 U1) 3,16 2,36 0,6 Удар/сублимација на мраз[32]
259P/Гарад (P/2008 R1) 2,72 1,79 0,6 Сублимација/орбитална промена[33]
311P/ПАНСТАРРС (P/2013 P5) 2,19 1,95 0,5 Збирен растурен шут[34][35][36]
313P/Гибс (P/2003 S10) 3,16 2,39 1,0 Сублимација на мраз[37]
324P/Ла Сагра (P/2010 R2) 3,10 2,62 Удар/сублимација на мраз[38]
331P/Гибс (P/2012 F5) 3,00 2,88 Збирен растурен шут[39][40]
348P/ПАНСТАРРС (P/2011 A5) 3,17 2,21
354P/ЛИНЕАР (P/2010 A2) 2,29 2,00 0,22 Удар[41]
358P/ПАНСТАРРС (P/2012 T1) 3,15 2,41 0,32 Удар/сублимација на мраз[42]
367P/Каталина (P/2011 CR42) 3,51 2,53
P/2013 R3-A (Каталина-ПАНСТАРРС) 3,03 2,20 0,2 Збирен растурен шут[43]
P/2013 R3-B (Каталина-ПАНСТАРРС) 3,03 2,20 0,2 Збирен растурен шут[43]
P/2014 C1 (ТОТАС) 3,04 1,69
P/2015 X6 (ПАНСТАРРС) 2,75 2,29 Збирен растурен шут или сублимација на мраз[44]
P/2016 G1 (ПАНСТАРРС) 2,58 2,04 0,2 Удар[45]
P/2016 J1-A (ПАНСТАРРС) 3,17 2,45 0,5 Удар/сублимација на мраз/збирен растурен шут[46]
P/2016 J1-B (ПАНСТАРРС) 3,17 2,45 0,2 Удар/сублимација на мраз/збирен растурен шут[46]
P/2016 P1 (ПАНСТАРРС) 3,23 2,28
P/2017 S5 (АТЛАС) 3,17 2,18 0,5 Сублимација на мраз[47]
P/2017 S8 (ПАНСТАРРС) 2,78 1,68
P/2017 S9 (ПАНСТАРРС) 3,16 2,20
P/2018 P3 (ПАНСТАРРС) 3,01 1,76
P/2019 A3 (ПАНСТАРРС) 3,15 2,31
P/2019 A4 (ПАНСТАРРС) 2,61 2,36
P/2019 A7 (ПАНСТАРРС) 3,19 2,68

Истражување[уреди | уреди извор]

Астероидот (101955) Bennu забележан како исфрла честички на 6 јануари 2019 година на сликите снимани од страна на вселенското летало OSIRIS-REx.

Касталија е замисла прдложна мисија за роботско вселенско летало за истражување на 133P/Елст-Писаро и да ги направи на самото место мерењата за количеството на вода во астероидниот појас и со тоа да помогне во решавањето на мистеријата за потеклото на водата на Земјата.[48] Предводник на мисијата е Колин Снодграс, од Отворениот универзитет во Велика Британија. Касталија како мисија и била предложена на Европската вселенска агенција во 2015 и 2016 година во рамките на програмата „Космичка визија“ за мисиите М4 и М5, но не била одбрана. Екипата продолжува да ја развива замислата за мисијата и научните цели. Поради потребното време за изградба и орбиталната динамика, бил предложен датум за лансирање во октомври 2028 година.

На 6 јануари 2019 година, мисијата OSIRIS-REx првпат забележала повремени изблици честички од 101955 Бену, кус период по навлегувањето во орбита околу близуземскиот астероид, што довело до тоа тој да биде прекласифициран како активен астероид. Оттогаш се забележани најмалку 10 други вакви настани.[3] Големината на загубата на маса кај овие настани е многу помала од онаа што претходно била забележана кај другите активни астероиди набљудувани со телескопи, што укажува дека постои континуум на големината на загуба на маса кај активните астероиди.[29]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 David Jewitt. „The Active Asteroids“. UCLA, Department of Earth and Space Sciences. Посетено на 2020-01-26.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Jewitt, David; Hsieh, Henry; Agarwal, Jessica (2015). Michel, P.; и др. (уред.). The Active Asteroids (PDF). Asteroids IV. University of Arizona. стр. 221–241. arXiv:1502.02361. Bibcode:2015aste.book..221J. doi:10.2458/azu_uapress_9780816532131-ch012. ISBN 9780816532131. Посетено на 2020-01-30.
 3. 3,0 3,1 Chang, Kenneth; Stirone, Shannon (19 March 2019). „The Asteroid Was Shooting Rocks Into Space. 'Were We Safe in Orbit?' - NASA's Osiris-Rex and Japan's Hayabusa2 spacecraft reached the space rocks they are surveying last year, and scientists from both teams announced early findings on Tuesday (03/19/2019)“. The New York Times. Посетено на 21 March 2019.
 4. „Hubble Observes Six Tails from an Unusual Asteroid“. Space Telescope Science Institute (STScI), official YouTube channel for the Hubble Space Telescope. Посетено на 2014-11-15.
 5. Hsieh, Henry (January 20, 2004). „133P/Elst-Pizarro“. UH Institute for Astronomy. Архивирано од изворникот на 26 October 2011. Посетено на 22 June 2012.
 6. Harrington, J.D.; Villard, Ray (6 March 2014). „RELEASE 14-060 NASA's Hubble Telescope Witnesses Asteroid's Mysterious Disintegration“. NASA. Посетено на 6 March 2014.
 7. „Hubble witnesses an asteroid mysteriously disintegrating“. ESA / HUBBLE. Посетено на 12 March 2014.
 8. 8,0 8,1 The proposed Caroline ESA M3 mission to a Main Belt Comet[мртва врска]. Geraint H. Jones, Jessica Agarwal, Neil Bowles, Mark Burchell, Andrew J. Coates, Alan Fitzsimmons, Amara Graps, Henry H. Hsieh, Carey M. Lisse, Stephen C. Lowry, Adam Masters, Colin Snodgrass, Cecilia Tubiana. Advances in Space Research. 25 February 2018. doi:10.1016/j.asr.2018.02.032
 9. MPEC 2010-A51 : COMET P/2010 A2 (LINEAR)
 10. Jewitt, David; Weaver, Harold; Agarwal, Jessica; Mutchler, Max; Drahus, Michal (2010). „A recent disruption of the main-belt asteroid P/2010?A2“. Nature. 467 (7317): 817–9. Bibcode:2010Natur.467..817J. doi:10.1038/nature09456. PMID 20944743.
 11. Snodgrass, Colin; Tubiana, Cecilia; Vincent, Jean-Baptiste; Sierks, Holger; Hviid, Stubbe; Moissl, Richard; Boehnhardt, Hermann; Barbieri, Cesare; и др. (2010). „A collision in 2009 as the origin of the debris trail of asteroid P/2010?A2“. Nature. 467 (7317): 814–6. arXiv:1010.2883. Bibcode:2010Natur.467..814S. doi:10.1038/nature09453. PMID 20944742.
 12. Licandro, Javier. „Main Belt Comet P/2013 R3 is breaking apart“. IAC Press Release. Посетено на 17 October 2013.
 13. „Hubble Witnesses Asteroid's Mysterious Disintegration | Science Mission Directorate“. Архивирано од изворникот на 2014-03-07. Посетено на 2020-05-23.
 14. Main-Belt Comets May Have Been Source Of Earths Water, Space Daily, Mar 23, (2006).
 15. Tholen, David J.; Sheppard, Scott S.; Trujillo, Chad A. (November 2015). „Evidence for an Impact Event on (493) Griseldis“. DPS (англиски): 414.03. Bibcode:2015DPS....4741403T.
 16. Bodewits, D.; Kelley, M. S.; Li, J.-Y.; Landsman, W. B.; Besse, S.; A’Hearn, M. F. (2011-05-20). „Collisional Excavation of Asteroid (596) Scheila“. The Astrophysical Journal. 733 (1): L3. arXiv:1104.5227. doi:10.1088/2041-8205/733/1/L3. ISSN 2041-8205.
 17. Yang, Bin; Hsieh, Henry (2011-08-20). „Near-Infrared Observations of Comet-Like Asteroid (596) Scheila“. The Astrophysical Journal. 737 (2): L39. doi:10.1088/2041-8205/737/2/L39. ISSN 2041-8205.
 18. Hsieh, Henry H.; Yang, Bin; Haghighipour, Nader (2012-01-01). „Optical and Dynamical Characterization of Comet-Like Main-Belt Asteroid (596) Scheila“. The Astrophysical Journal. 744 (1): 9. arXiv:1109.3477. doi:10.1088/0004-637X/744/1/9. ISSN 0004-637X.
 19. Russell, C. T.; Aroian, R.; Arghavani, M.; Nock, K. (1984-10-05). „Interplanetary Magnetic Field Enhancements and Their Association with the Asteroid 2201 Oljato“. Science (англиски). 226 (4670): 43–45. doi:10.1126/science.226.4670.43. ISSN 0036-8075. PMID 17815417.
 20. Jewitt, David; Li, Jing; Agarwal, Jessica (17 June 2013). „The Dust Tail of Asteroid (3200) Phaethon“. The Astrophysical Journal. 771 (2): L36. arXiv:1306.3741. Bibcode:2013ApJ...771L..36J. doi:10.1088/2041-8205/771/2/L36.
 21. Ferrín, Ignacio; Hamanowa, Hiromi; Hamanowa, Hiroko; Hernández, Jesús; Sira, Eloy; Sánchez, Albert; Zhao, Haibin; Miles, Richard (September 2012). „The 2009 Apparition of methuselah comet 107P/Wilson–Harrington: A case of comet rejuvenation?“. Planetary and Space Science (англиски). 70 (1): 59–72. arXiv:1205.6874. doi:10.1016/j.pss.2012.05.022.
 22. Fernández, Yanga R.; McFadden, Lucy A.; Lisse, Carey M.; Helin, Eleanor F.; Chamberlin, Alan B. (July 1997). „Analysis of POSS Images of Comet–Asteroid Transition Object 107P/1949 W1 (Wilson–Harrington)“. Icarus (англиски). 128 (1): 114–126. doi:10.1006/icar.1997.5728.
 23. Kleyna, Jan T.; Hainaut, Olivier R.; Meech, Karen J.; Hsieh, Henry H.; Fitzsimmons, Alan; Micheli, Marco; Keane, Jacqueline V.; Denneau, Larry; Tonry, John; Heinze, Aren; Bhatt, Bhuwan C. (2019-04-01). „The Sporadic Activity of (6478) Gault: A YORP-driven Event?“ (PDF). The Astrophysical Journal. 874 (2): L20. doi:10.3847/2041-8213/ab0f40. ISSN 2041-8213.
 24. Sanchez, Juan A.; Reddy, Vishnu; Thirouin, Audrey; Wright, Edward L.; Linder, Tyler R.; Kareta, Theodore; Sharkey, Benjamin (2019-08-05). „Physical Characterization of Active Asteroid (6478) Gault“. The Astrophysical Journal. 881 (1): L6. doi:10.3847/2041-8213/ab31ac. hdl:10150/634151. ISSN 2041-8213.
 25. Chandler, Colin Orion; Kueny, Jay; Gustafsson, Annika; Trujillo, Chadwick A.; Robinson, Tyler D.; Trilling, David E. (2019-05-22). „Six Years of Sustained Activity in (6478) Gault“. The Astrophysical Journal. 877 (1): L12. doi:10.3847/2041-8213/ab1aaa. ISSN 2041-8213.
 26. Hsieh, Henry H.; Jewitt, David C.; Fernández, Yanga R. (May 2004). „The Strange Case of 133P/Elst-Pizarro: A Comet among the Asteroids“. The Astronomical Journal (англиски). 127 (5): 2997–3017. doi:10.1086/383208. ISSN 0004-6256.
 27. Jewitt, David; Ishiguro, Masateru; Weaver, Harold; Agarwal, Jessica; Mutchler, Max; Larson, Steven (2014-04-11). „Hubble Space Telescopeinvestigation of Main-Belt Comet 133P/Elst-Pizarro“. The Astronomical Journal. 147 (5): 117. doi:10.1088/0004-6256/147/5/117. ISSN 0004-6256.
 28. Sheppard, Scott S.; Trujillo, Chadwick (2015-01-08). „Discovery and Characteristics of the Rapidly Rotating Active Asteroid (62412) 2000 Sy178 in the Main Belt“. The Astronomical Journal. 149 (2): 44. arXiv:1410.1528. doi:10.1088/0004-6256/149/2/44. ISSN 1538-3881.
 29. 29,0 29,1 Lauretta, D. S.; Hergenrother, C. W.; Chesley, S. R.; Leonard, J. M.; Pelgrift, J. Y.; и др. (6 Dec 2019). „Episodes of particle ejection from the surface of the active asteroid (101955) Bennu“. Science. 366 (6470): eaay3544. Bibcode:2019Sci...366.3544L. doi:10.1126/science.aay3544. PMID 31806784.
 30. Hsieh, Henry H.; Denneau, Larry; Fitzsimmons, Alan; Hainaut, Olivier R.; Ishiguro, Masateru; Jedicke, Robert; Kaluna, Heather M.; Keane, Jacqueline V.; Kleyna, Jan; Lacerda, Pedro; MacLennan, Eric M. (2014-03-14). „Search for the Return of Activity in Active Asteroid 176P/Linear“. The Astronomical Journal. 147 (4): 89. doi:10.1088/0004-6256/147/4/89. ISSN 0004-6256.
 31. Agarwal, Jessica; Jewitt, David; Mutchler, Max; Weaver, Harold; Larson, Stephen (September 2017). „A binary main-belt comet“. Nature (англиски). 549 (7672): 357–359. arXiv:1710.03454. doi:10.1038/nature23892. ISSN 0028-0836. PMID 28933430.
 32. Hsieh, Henry H.; Meech, Karen J.; Pittichová, Jana (2011-07-20). „Main-Belt Comet 238P/Read Revisited“. The Astrophysical Journal. 736 (1): L18. doi:10.1088/2041-8205/736/1/L18. ISSN 2041-8205.
 33. Jewitt, David; Yang, Bin; Haghighipour, Nader (2009-05-01). „Main-Belt Comet P/2008 R1 (Garradd)“. The Astronomical Journal. 137 (5): 4313–4321. doi:10.1088/0004-6256/137/5/4313. ISSN 0004-6256.
 34. Jewitt, David; Agarwal, Jessica; Weaver, Harold; Mutchler, Max; Larson, Stephen (2013-11-07). „The Extraordinary Multi-Tailed Main-Belt Comet P/2013 P5“. The Astrophysical Journal. 778 (1): L21. doi:10.1088/2041-8205/778/1/L21. ISSN 2041-8205.
 35. Moreno, F.; Licandro, J.; Álvarez-Iglesias, C.; Cabrera-Lavers, A.; Pozuelos, F. (2014-01-16). „Intermittent Dust Mass Loss from Activated Asteroid P/2013 P5 (Panstarrs)“. The Astrophysical Journal. 781 (2): 118. arXiv:1312.5895. doi:10.1088/0004-637X/781/2/118. ISSN 0004-637X.
 36. Hainaut, O. R.; Boehnhardt, H.; Snodgrass, C.; Meech, K. J.; Deller, J.; Gillon, M.; Jehin, E.; Kuehrt, E.; Lowry, S. C.; Manfroid, J.; Micheli, M. (March 2014). „Continued activity in P/2013 P5 PANSTARRS: Unexpected comet, rotational break-up, or rubbing binary asteroid?“. Astronomy & Astrophysics. 563: A75. doi:10.1051/0004-6361/201322864. ISSN 0004-6361.
 37. Hui, Man-To; Jewitt, David (2015-03-16). „Archival Observations of Active Asteroid 313P/Gibbs“. The Astronomical Journal. 149 (4): 134. doi:10.1088/0004-6256/149/4/134. ISSN 1538-3881.
 38. Jewitt, David; Agarwal, Jessica; Weaver, Harold; Mutchler, Max; Li, Jing; Larson, Stephen (2016-09-06). „HUBBLE SPACE TELESCOPE OBSERVATIONS OF ACTIVE ASTEROID 324P/La SAGRA“. The Astronomical Journal. 152 (3): 77. doi:10.3847/0004-6256/152/3/77. hdl:10150/621499. ISSN 1538-3881.
 39. Stevenson, R.; Kramer, E. A.; Bauer, J. M.; Masiero, J. R.; Mainzer, A. K. (2012-11-10). „Characterization of Active Main Belt Object P/2012 F5 (Gibbs): A Possible Impacted Asteroid“. The Astrophysical Journal. 759 (2): 142. doi:10.1088/0004-637X/759/2/142. ISSN 0004-637X.
 40. Drahus, Michał; Waniak, Wacław; Tendulkar, Shriharsh; Agarwal, Jessica; Jewitt, David; Sheppard, Scott S. (2015-03-20). „Fast Rotation and Trailing Fragments of the Active Asteroid P/2012 F5 (Gibbs)“. The Astrophysical Journal. 802 (1): L8. doi:10.1088/2041-8205/802/1/L8. ISSN 2041-8213.
 41. Jewitt, David; Ishiguro, Masateru; Agarwal, Jessica (2013-01-24). „Large Particles in Active Asteroid P/2010 A2“. The Astrophysical Journal. 764 (1): L5. arXiv:1301.2566. doi:10.1088/2041-8205/764/1/L5. ISSN 2041-8205.
 42. Hsieh, Henry H.; Kaluna, Heather M.; Novaković, Bojan; Yang, Bin; Haghighipour, Nader; Micheli, Marco; Denneau, Larry; Fitzsimmons, Alan; Jedicke, Robert; Kleyna, Jan; Vereš, Peter (2013-06-11). „Main-Belt Comet P/2012 T1 (Panstarrs)“. The Astrophysical Journal. 771 (1): L1. doi:10.1088/2041-8205/771/1/L1. hdl:1721.1/93906. ISSN 2041-8205.
 43. 43,0 43,1 Jewitt, David; Agarwal, Jessica; Li, Jing; Weaver, Harold; Mutchler, Max; Larson, Stephen (2014-03-06). „Disintegrating Asteroid P/2013 R3“. The Astrophysical Journal. 784 (1): L8. arXiv:1403.1237. doi:10.1088/2041-8205/784/1/L8. ISSN 2041-8205.
 44. Moreno, F.; Licandro, J.; Cabrera-Lavers, A.; Pozuelos, F. J. (2016-07-27). „Dust Loss from Activated Asteroid P/2015 X6“. The Astrophysical Journal. 826 (2): 137. arXiv:1605.04802. doi:10.3847/0004-637X/826/2/137. ISSN 1538-4357.
 45. Moreno, F.; Licandro, J.; Cabrera-Lavers, A.; Pozuelos, F. J. (2016-07-26). „Early Evolution of Disrupted Asteroid P/2016 G1 (Panstarrs)“. The Astrophysical Journal. 826 (2): L22. doi:10.3847/2041-8205/826/2/L22. ISSN 2041-8213.
 46. 46,0 46,1 Hui (許文韜), Man-To; Jewitt, David; Du (杜辛楠), Xinnan (2017-03-07). „Split Active Asteroid P/2016 J1 (PANSTARRS)“. The Astronomical Journal. 153 (4): 141. arXiv:1702.02766. doi:10.3847/1538-3881/aa6039. ISSN 1538-3881.
 47. Jewitt, David; и др. (18 January 2019). „Active Asteroid P/2017 S5 (ATLAS)“. The Astronomical Journal. 157 (2): 54. arXiv:1812.00060. Bibcode:2019AJ....157...54J. doi:10.3847/1538-3881/aaf563.
 48. Snodgrass, C.; Jones, G.H.; Boehnhardt, H.; Gibbings, A.; Homeister, M.; Andre, N.; Beck, P.; Bentley, M.S.; Bertini, I.; Bowles, N.; Capria, M.T.; Carr, C.; Ceriotti, M.; Coates, A.J.; Della Corte, V.; Donaldson Hanna, K.L.; Fitzsimmons, A.; Gutiérrez, P.J.; Hainaut, O.R.; Herique, A.; Hilchenbach, M.; Hsieh, H.H.; Jehin, E.; Karatekin, O.; Kofman, W.; Lara, L.M.; Laudan, K.; Licandro, J.; Lowry, S.C.; и др. (2018). „The Castalia mission to Main Belt Comet 133P/Elst-Pizarro“. Advances in Space Research. 62 (8): 1947–1976. arXiv:1709.03405. Bibcode:2018AdSpR..62.1947S. doi:10.1016/j.asr.2017.09.011.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Комети