Астероидна месечина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Астероидот 243 Ида и неговата месечина Дактил, снимени од Галилео во 1993 година.

Астероидна месечина — астрономски објект што кружи околу мала планета како нејзина месечина. Се смета дека многу астероиди и објекти од Кајперовиот Појас може да имаат месечини, а во некои случаи значително големи. Откритијата на астероидните месечини (и двојните објекти) се важни, бидејќи со определувањето на нивните орбити се добиваат проценките на маса и густина на главниот објект, овозможувајќи увид во нивните физички својства.[1] До октомври 2016 година, откриени се повеќе од 300 мали планети со месечини.[2]

Терминологија[уреди | уреди извор]

Поимот „двојни“ (или „бинарни“) понекогаш се користи за мали планети со месечина, и „тројни системи“ за мали планети со две месечини. Ако еден од објектите е многу поголем, може да биде наведен како примарен, а другиот објект како негов придружник, или како секундарен. Терминот двоен астероид понекогаш се користи за системи во кои астероидот и неговата месечината се приближно со иста големина, додека двојни се користи независно од релативната големина на објектите. Кога двојните мали планети се слични по големина, Мала Планета Центар (РЕК") се однесува на нив како „двојни другари“ наместо да се однесуваат на помало тело како месечина.[3] добар пример на вистински двојци е 90 Антиопе системмот, утврден во август 2000 година.[4] Мали месечини често се нарекуваат месечинки.[1][5]

 • 61 околу близина на Земјата објекти,
 • 22 кои кружат околу Марс-премин астероиди,
 • Еден со две месечини: 2577 Litva
 • Седум со две месечини: 45 Евгенија, 87 Силвија, 93 Minerva, 107 Camilla, 130 Elektra, 216 Kleopatra, и 3749 Balam
 • 18 околу Јупитер тројанци,
 • 2 околу кентаури (двете во облик на прстен системи кои постои веројатност дека ќе се состои од овчар месечини), и
 • 87 месечини на заднептунци

Пред ерата на влселенскиот телескоп Хабл и вселенски сонди што стигнале до надворешниот Сончев Систем, се обидува да открие месечини околу астероиди кои се ограничени на оптички согледувања од Земјата. На пример, во 1978 година, набљудување на ѕвездени затемнувања, се тврди како доказ за месечина за астероидот 532 Herculina.[7] Сепак, подоцна повеќе-детални слики од Телескоп Хабл не открил месечина, и моменталниот консензус е дека Herculina нема значителна месечина.[8] Имало и други слични извештаи дека астероиди имаат другари (обично се нарекуваат месечини) и во наредните години. Исто така, писмо во Небото & Телескоп магазин[се бара извор] во тоа време, посочи, очигледно истовремено влијание на кратери брз Земјата (на пример:чисто водни Езера во Квебек), што укажува на тоа дека овие кратери беа предизвикани од страна на парови на гравитациско-граничните објекти.

Во 1993 година, на првиот астероидна месечина беше потврдено кога Галилео сондата ја откри малата Дактил кој кружи околу 243 Ида во астероидот појас. Вториот беше откриен околу 45 Евгенија во 1998 година.[9] Во 2001 година, 617 Патроклус и нејзиниот исто голем придружник Менотиус стана првите познати двојни астероиди во Јупитеровите тројанци.[10] првиот заднептунски двоец по Плутон–Харон, 1998 WW31, беше оптички решен во 2002 година.[11]

Тројни системи[уреди | уреди извор]

Тројни астероиди се познати уште од 2005 година, кога беше откриено дека астероидот 87 Силвија има две месечини, што го прави првиот познат троен систем.[12] Во исто време беше откриено дека постои втора месечина која кружи околу 45 Евгенија.[13] Исто така, во 2005 година, Кајперов Појас (KBO) Хуамеа беше откриено дека има две месечини, со што стана втор објект по Плутон со кој се знае дека има повеќе од една месечина.[14]

Дополнително, 216 Клеопатра[15] и 93 Минерва[16] беа откриени дека се тројни астероиди во 2008 и 2009 година, соодветно. Бидејќи првите неколку тројни астероиди биле откриени, повеќе продолжи да бидат откриени по стапка од околу една година. Неодамна беше откриена трета месечина која кружи околу астероидниот појас 130 Електра, со што бројот на познати тројни астероиди во астероидниот појас се зголеми на 6.

Следи список на повеќекратни мали планети:

Главна планета Орбита на главната планета Име на месечината Датум на откривање Датум на објавување Објавени тројни астероиди
134340 Плутон TNO Харон 1978/06/22 1978/07/07 2005/10/31
45 Евгенија Астероиден појас Petit-Prince 1998/11/01 1999/03/20 2007/03/07
87 Силвија Астероиден појас Romulus 2001/02/18 2005/08/11 2005/08/11
107 Камила Астероиден појас S/2001 (107) 1 2001/03/01 2001/03/19 2016/08/07
(47171) 1999 TC36 TNO S/2001 (47171) 1 2001/12/08 2002/01/10 2007/10/??
3749 Balam Астероиден појас S/2002 (3749) 1 2002/02/08 2002/02/13 2008/03/12
130 Електра Астероиден појас S/2003 (130) 1 2003/08/15 2003/08/17 2014/12/16
45 Евгенија Астероиден појас S/2004 (45) 1 2004/02/14 2007/03/07 2007/03/07
87 Силвија Астероиден појас Remus 2004/08/09 2005/08/11 2005/08/11
136108 Haumea TNO Hi'iaka 2005/01/26 2008/09/17 2008/09/17
134340 Плутон TNO Nix 2005/05/15 2005/10/31 2005/10/31
134340 Плутон TNO Hydra 2005/05/15 2005/10/31 2005/10/31
136108 Haumea TNO Namaka 2005/06/30 2008/09/17 2008/09/17
3749 Balam Астероиден појас S/2007 (3749) 1 2007/07/15 2008/03/12 2008/03/12
(153591) 2001 SN263 Amor Beta 2008/02/12 2008/02/12 2008/02/12
(153591) 2001 SN263 Amor Gamma 2008/02/12 2008/02/12 2008/02/12
216 Клеопатра Астероиден појас Alexhelios 2008/09/19 2011/02/18 2011/02/18
216 Клеопатра Астероиден појас Cleoselene 2008/09/19 2011/02/18 2011/02/18
2577 Litva Mars-crosser S/2009 (2577) 1 2009/02/28 2009/03/11 2013/12/22
(136617) 1994 CC Apollo Beta 2009/06/12 2009/06/19 2009/06/19
(136617) 1994 CC Apollo Gamma 2009/06/12 2009/06/19 2009/06/19
(47171) 1999 TC36 TNO S/2009 (47171) 1 2009/10/?? 2009/10/?? 2009/10/??
93 Минерва Астероиден појас Aegis 2009/08/16 2013/12/17 2013/12/17
93 Минерва Астероиден појас Gorgoneion 2009/08/16 2013/12/17 2013/12/17
134340 Плутон TNO Kerberos 2011/06/28 2013/07/02 2005/10/31
2577 Литва Mars-crosser S/2012 (2577) 1 2012/06/22 2013/12/22 2013/12/22
134340 Плутон TNO Styx 2012/06/26 2013/07/02 2005/10/31
130 Електра Астероиден појас S/2014 (130) 1 2014/12/06 2014/12/16 2014/12/16
107 Камила Астероиден појас S/2016 (107) 1 2015/05/29 2016/08/07 2016/08/07

Сличност[уреди | уреди извор]

Податоците за населението на двојни објекти се сè уште нејасни. Во прилог на неизбежната набљудувачка пристрасност (во зависност од растојанието од Земјата, големината, Албедо и раздвојување на компоненти) честотата може да биде различна кај различни категории на објекти. Меѓу астероиди, на проценетите 2% би имале месечини. Меѓу заднептунците, околу 11% се смета дека се двојни или повеќекратни објекти, како и поголемиот дел од големите ТНО имаат најмалку една месечина, вклучувајќи ги сите четири ИАУ-листата џуџе планети.

Повеќе од 50 двојни податотеки се познати во секој од главните групи: близуземски астероиди, појасните астероиди, и заднептунците, не вклучувајќи бројни тврдења само врз основа на светлинска крива варијација.

Две двојни податотеки биле пронајдени досега меѓу Центаурс со големи полуоски помала од Нептун.[17] И двете се двојно прстенести системи околу 2060 Хирон и 10199 Чарлико, откриени во 1994-2011 и 2013 година соодветно.

Потекло[уреди | уреди извор]

Потеклото на астероидни месечини моментално не е познато со сигурност, и постојат голем број на теории. Широко прифатена теорка стероидните месечини се формираат од остатоци исфрлени надвор од примарната страна на влијание. Други спарувања може да се формираат кога мал објект е заробен од гравитацијата на поголем.

Формациите од судир се ограничени од страна на агол на импулс на компоненти, односно од страна на масите и нивната поделба. Блиски двојни податотеки одговараат на овој модел (на пр. ПлутонХарон). Далечни двојни податотеки сепак, со компоненти од слична големина, најверојатно, нема да го следеа ова сценарио, освен ако значителна маса е изгубена во настанот.

На растојанија на компоненти за познати двојни податотеки се движи од неколку стотици километри (243 Ида, 3749 Балам) на повеќе од 3000 километри (379 Хуена) за астероиди. Меѓу ТНО, познати поделби се движат од 3.000 до 50,000 км.[17]

Население[уреди | уреди извор]

Она што е „типично“ за двоен систем се стреми да зависи од неговата локација во Сончевиот Систем (веројатно поради различните начини на потекло и животи на такви системи во различни населенија на мали планети).[18]

 • Меѓу близина на Земјата од астероиди, месечини имаат тенденција да орбитира на растојание од редот на 3-7 основни полупречници, и имаат големина од две до неколкупати помала од основниот. Бидејќи овие двојни податотеки се сите внатрешно-планетарни крстосувачи, се смета дека приливите нагласуваат дека тоа ќе се случи кога поголемиот објект ќе помине блиску до планетата може да биде одговорен за формирање на многу од нив, иако судирот се смета дека ќе биде фактор во создавањето на овие месечини.
 • Меѓу оние во главниот астероиден појас, месечините се обично многу помал од основно (еден забележлив исклучок се 90 Антиопе), и орбита околу 10 основни полупречници. Многу од двојните системи тука се членови на астероидните семејства, и добар дел од месечините кои се очекува да бидат фрагменти од родител тело чие нарушување по судир со астероид произведени и на основното и месечински.
 • Меѓу заднептунците тоа е честа појава за кои кружат околу два компонента да бидат со слична големина, и за голема полуоска на нивните орбити да биде многу поголема − за 100 до 1000 основни полупречници. Значителен дел на овие двојни податотеки се очекува да биде исконска.

Џуџести планети[уреди | уреди извор]

Меѓу џуџестите планети, што се 90 проценти сигурни дека Церера нема месечини поголеми од 1 км во големина, под претпоставка дека тие ќе имаат исто Албедо како и Церера.[19]

Плутон има пет познати месечини. Нејзина најголема месечина е Харон е повеќе од половина од големината на Плутон, и кои се доволно големи за да ја орбитираат точката надвор од површината на Плутон. Всушност, секоја од орбитите на заеднички тежишта меѓу нив, со Плутоновата орбита целосно затворена од таа на Харон; на тој начин тие формираат еден двоен систем кој неформално се нарекува двојна џуџеста планета. Плутон има четири други месечини, Нита, Хидра, Кербер, и Стикс, кои се многу помали и кружат околу Плутон–Харон системот.

Хумеа има две месечини со полупречници проценети на околу 155 км (Хиака) и 85 км (Намака).

Макемаке има една позната месечина, S/2015 (136472) 1, за која се проценува дека има 100 милји во пречник.

Ерида има една позната месечина, Дисномија. Врз основа на нејзината светлост, се очекува дека полупречникот ѝ е помеѓу 150 и 350 километри.[20]

Список[уреди | уреди извор]

Близуземски тела[уреди | уреди извор]

(357439) 2004 BL86 и нејзиниата месечина
Слики од радар на астероидот (66391) 1999 KW4 и неговата месечина. „Линиите“ на сликата ја покажуваат патеката на месечината, како што се движела додека сликите биле создавани.
Поминување на астероидот (136617) 1994 CC во јуни 2009 година во близина на Земјата. Фотографијата покажува две месечини
Назив Тип Пречник (км)

(или димензии)

Име на месечината Пречник на месечината (км)

(or dimensions)

Одделување (км) Орбитачем период (часови)
1862 Аполон Apollo 1.55 ± 0.07 S/2005 (1862) 1 0.08 !0.08 ± 0.06 03.75 !3.75 ± 0.25 027.36 !27.36 ± 0.24
1866 Sisyphus Apollo 8.48 ± 1.27 S/1985 (1866) 1 9 !? 99 !? 999 !?
3671 Dionysus Amor 1.43 ± 0.2 S/1997 (3671) 1 0.29 !0.29 ± 0.05 03.4 !3.4 ± 0.6 027.744 !27.744 ± 0.0096
5143 Heracles Apollo 3.6 ± 1.2 S/2011 (5143) 1 0.6 !0.6 ± 0.3 04 !4 015.5 !15.5 ± 1.5
5381 Sekhmet Aten 1 ± 0.05 S/2003 (5381) 1 0.3 !0.3 ± 0.05 01.54 !1.54 ± 0.12 012.5 !12.5 ± 0.288
(5646) 1990 TR Amor 2.68 ± 0.51 S/2012 (5646) 1 0.48 !0.48 ± 0.11 05.1 !5.1 019.4712 !19.4712 ± 0.0096
7088 Ishtar Amor 1.39 S/2006 (7088) 1 0.58 !0.58 02.8 !2.8 020.6496 !20.6496 ± 0.0192
(7888) 1993 UC Apollo 2.72 S/2013 (7888) 1 9 !? 99 !? 999 !?
(31345) 1998 PG Amor 0.9 ± 0.2 S/2001 (31345) 1 0.27 !0.27 01.4 !1.4 014.0064 !14.0064 ± 0.00096
(35107) 1991 VH Apollo 1.04 ± 0.2 S/1997 (35107) 1 0.42 !0.42 ± 0.08 03.26 !3.26 ± 0.035 032.64 !32.64 ± 0.0192
(53110) 1999 AR7 Amor 1.4 S/2015 (53110) 1 0.6 !>0.6 03.8 !3.8 031.32 !31.32 ± 0.0192
65803 Didymos Amor 0.75 ± 0.1 S/2003 (65803) 1 0.17 !0.17 ± 0.03 01.18 !1.18 ± 0.03 011.8992 !11.8992 ± 0.0048
(66063) 1998 RO1 Aten 0.8 ± 0.15 S/2001 (66063) 1 0.38 !0.38 ± 0.08 01.2 !1.2 ± 0.03 014.5392 !14.5392 ± 0.0192
(66391) 1999 KW4 Aten 1.317 ± 0.04 S/2001 (66391) 1 0.451 !0.451 ± 0.027 02.548 !2.548 ± 0.015 017.4216 !17.4216 ± 0.036
69230 Hermes Apollo 0.6 ± 0.12 S/2003 (69230) 1 0.54 !0.54 ± 0.12 01.1 !1.1 013.8936 !13.8936 ± 0.00408
(85938) 1999 DJ4 Apollo 0.43 ± 0.08 S/2004 (85938) 1 0.21 !0.21 ± 0.05 00.8 !0.8 017.7312 !17.7312 ± 0.0096
(88710) 2001 SL9 Apollo 0.96 S/2001 (88710) 1 0.2 !0.2 01.6 !1.6 016.3992 !16.3992 ± 0.0192
(136617) 1994 CC Apollo 0.62 ± 0.06 Beta

(S/2009 (136617) 1)

0.113 !0.113 ± 0.03 01.729 !1.729 ± 0.0008 029.832 !29.832 ± 0.7896
Gamma

(S/2009 (136617) 2)

0.08 !0.08 ± 0.03 06.130 !6.130 ± 0.108 201.024 !201.024 ± 9.696
(136993) 1998 ST49 Apollo 0.69 ± 0.08 S/2012 (136993) 1 0.08 !0.08 ± 0.04 99 !? 999 !?
(137170) 1999 HF1 Aten 3.64 ± 0.73 S/1999 (137170) 1 0.84 !0.84 ± 0.2 07.3 !7.3 ± 1.8 014.01696 !14.01696 ± 0.00408
(138095) 2000 DK79 Amor 2.18 S/2013 (138095) 1 9 !? 99 !? 999 !?
(153591) 2001 SN263 Amor 2.6 Gamma

(S/2008 (153591) 2)

0.46 !0.46 03.804 !3.804 ± 0.002 016.464 !16.464 ± 0.03816
Beta

(S/2008 (153591) 1)

1.06 !1.06 16.633 !16.633 ± 0.163 149.4 !149.4 ± 2.2872
(153958) 2002 AM31 Apollo 0.45 ± 0.05 S/2012 (153958) 1 0.11 !0.11 01.5 !1.5 026.304 !26.304
(162000) 1990 OS Apollo 0.3 ± 0.02 S/2003 (162000) 1 0.05 !0.05 ± 0.02 00.6 !0.6 021 !21 ± 3
(162483) 2000 PJ5 Aten 0.55 S/2005 (162483) 1 0.28 !0.28 01.05 !1.05 ± 0.1 014.16 !14.16 ± 0.0408
(164121) 2003 YT1 Apollo 1.1 ± 0.2 S/2004 (164121) 1 0.21 !0.21 ± 0.06 03.93 !3.93 ± 0.8 036.696 !36.696 ± 1.8
(175706) 1996 FG3 Apollo 1.69 ± 0.22 S/1998 (175706) 1 0.49 !0.49 ± 0.08 03 !3 ± 0.6 016.1508 !16.1508 ± 0.000192
(185851) 2000 DP107 Apollo 0.8 ± 0.16 S/2000 (185851) 1 0.3 !0.3 ± 0.15 02.62 !2.62 ± 0.16 042.192 !42.192 ± 0.0048
(190208) 2006 AQ Amor 1.06 S/2015 (190208) 1 9 !? 99 !? 999 !?
(276049) 2002 CE26 Apollo 3.46 ± 0.35 S/2004 (276049) 1 0.3 !0.3 ± 0.1 04.7 !4.7 ± 0.2 015.6 !15.6 ± 0.096
(285263) 1998 QE2 Amor 3.2 ± 0.3 S/2013 (285263) 1 0.8 !0.8 ± 0.08 06.212 !6.212 ± 0.1 031.3104 !31.3104 ± 0.0096
(311066) 2004 DC Apollo 0.36 S/2006 (311066) 1 0.07 !0.07 00.75 !0.75 ± 0.045 023.04 !23.04
(348400) 2005 JF21 Amor 1.2 S/2015 (348400) 1 9 !? 99 !? 999 !?
(357439) 2004 BL86 Apollo 0.32 S/2015 (357439) 1 0.07 !0.07 00.5 !0.5 014.4 !14.4
(363027) 1998 ST27 Aten 0.8 S/2001 (363027) 1 0.12 !0.12 04.5 !4.5 ± 0.5 098.4 !98.4
(363067) 2000 CO101 Apollo 0.62 S/2009 (363067) 1 0.04 !0.04 00.61 !0.61 007.2 !7.2
(363599) 2004 FG11 Apollo 0.15 ± 0.03 S/2012 (363599) 1 0.08 !<0.08 00.25 !0.25 ± 0.05 020 !20 ± 0.408
(374851) 2006 VV2 Apollo 1.06 ± 0.05 S/2007 (374851) 1 0.3 !>0.3 01.5 !1.5 005.52 !5.52
(385186) 1994 AW1 Amor 0.94 S/1994 (385186) 1 0.46 !0.46 02 !2 022.3296 !22.3296 ± 0.096
(399307) 1991 RJ2 Amor 0.5 S/2014 (399307) 1 0.24 !0.24 00.86 !0.86 015.91704 !15.91704 ± 0.00096
(399774) 2005 NB7 Apollo 0.5 ± 0.1 S/2008 (399774) 1 0.2 !0.2 ± 0.1 00.6 !0.6 015.2808 !15.2808 ± 0.0096
(410777) 2009 FD Apollo 0.15 ± 0.03 S/2015 (410777) 1 0.09 !0.09 ± 0.03 00.25 !0.25 014.4 !14.4
(450894) 2008 BT18 Apollo 0.6 S/2008 (450894) 1 0.2 !>0.2 01.5 !1.5 028.8 !28.8
(452561) 2005 AB Amor 1.9 !>1.9 S/2005 (2005 AB) 1 0.46 !0.46 03.4 !3.4 017.9304 !17.9304 ± 0.0096
(461852) 2006 GY2 Apollo 0.4 S/2006 (2006 GY2) 1 0.08 !0.08 00.5 !0.5 011.7 !11.7 ± 0.192
1994 CJ1 Apollo 0.15 !<0.15 S/2014 (1999 CJ1) 1 0.15 !<0.15 00.525 !0.525 030 !30
1994 XD Apollo 0.6 ± 0.15 S/2005 (1994 JD) 1 0.15 !>0.15 00.6 !0.6 ± 0.3 017.976 !17.976 ± 0.006
2000 UG11 Apollo 0.26 ± 0.03 S/2000 (2000 UG11) 1 0.13 !0.13 ± 0.03 00.426 !0.426 ± 0.027 018.4 !18.4 ± 0.144
2002 BM26 Amor 0.6 ± 0.0.3 S/2002 (2002 BM26) 1 0.1 !0.1 ± 0.03 01.4 !1.4 025.8 !25.8 ± 0.288
2002 KK8 Amor 0.5 ± 0.02 S/2002 (2002 KK8) 1 0.1 !0.1 ± 0.02 99 !? 999 !?
2003 SS84 Apollo 0.12 ± 0.02 S/2003 (2003 SS83) 1 0.06 !0.06 ± 0.02 00.27 !0.27 024 !24
2005 YQ96 Aten 0.27 S/2014 (2005 YQ96) 1 9 !? 99 !? 999 !?
2007 DT103 Apollo 0.3 S/2007 (2007 DT103) 1 0.08 !>0.08 00.45 !0.45 013.44 !13.44
2007 LE Apollo 0.5 S/2012 (2007 LE) 1 0.18 !0.18 01.4 !1.4 033.504 !33.504 ± 0.48
2008 DG17 Apollo 0.38 S/2013 (2008 DG17) 1 9 !? 99 !? 999 !?
2013 WT44 Apollo 1 ± 0.1 S/2014 (2013 WT44) 1 9 !? 99 !? 999 !?
2014 WZ120 Apollo 0.34 S/2014 (2014 WZ120) 1 0.11 !0.11 99 !? 013.66512 !13.66512 ± 0.006
2014 YB35 Apollo 0.73 S/2015 (2014 YB35) 1 9 !? 99 !? 999 !?
2015 TD144 Apollo 0.1 S/2015 (2015 TD144) 1 9 !? 99 !? 999 !?
Name Diameter (km)

(or dimensions)

Name of moon Diameter of moon (km)

(or dimensions)

Separation (km) Orbital period (hours)
1139 Atami 06 !6 S/2005 (1139) 1 5 015 !>15 0026.736 !26.736
1727 Mette 10.18 !10.18 S/2013 (1727) 1 2.14 021 !21 0020.9904 !20.9904 ± 0.0192
2044 Wirt 06.46 !6.46 ± 0.58 S/2006 (2044) 1 1.62 ± 0.19 012 !12 0018.9696 !18.9696 ± 0.0096
2449 Kenos 06.2 !6.2 S/2015 (2449) 1 ? 999 !? 9999 !?
2577 Litva 04 !4 S/2009 (2577) 1 1.4 !21 0035.88 !35.88 ± 0.0096
S/2012 (2577) 1 1.2 378 !378 5136 !5136
3873 Roddy 07.25 !7.25 ± 0.24 S/2012 (3873) 1 1.96 ± 0.16 014 !14 0019.2408 !19.2408 ± 0.0192
5261 Eureka 01.19 !1.19 S/2011 (5261) 1 0.46 002.1 !2.1 0016.9296 !16.9296 ± 0.0096
(5407) 1992 AX 03.9 !3.9 ± 1 S/2001 (5407) 1 0.78 ± 0.21 005.8 !5.8 0013.5192 !13.5192 ± 0.00096
7369 Gavrilin 07.54 !7.54 S/2007 (7369) 1 2.41 027 !27 0049.128 !49.128 ± 0.0192
8373 Stephengould 05.29 !5.29 S/2010 (8373) 1 1.43 015 !15 0034.152 !34.152 ± 0.096
(15700) 1987 QD 04.15 !4.15 S/2010 (15700) 1 ? 999 !? 9999 !?
(16635) 1993 QO 04.61 !4.61 S/2007 (16635) 1 1.24 012 !12 0032.256 !32.256 ± 0.0288
26074 Carlwirtz 03.62 !3.62 S/2013 (26074) 1 ? 006.1 !6.1 0016.1112 !16.1112 ± 0.0192
26471 Tracybecker 05.61 !5.61 ± 0.41 S/2009 (26471) 1 2.05 ± 0.19 018 !18 0039.288 !39.288 ± 0.0004
(32039) 2000 JO23 03.96 !3.96 S/2007 (32039) 1 1.27 053 !53 0360 !360
(34706) 2001 OP83 03.48 !3.48 S/2005 (34706) 1 0.98 007 !7 0020.76 !20.76 ± 0.0096
(51356) 2000 RY76 03.23 !3.23 S/2012 (51356) 1 0.68 013 !13 0062.04 !62.04 ± 0.048
(53432) 1999 UT55 02.55 !2.55 S/2013 (53432) 1 0.59 004 !4 0014.1 !14.1 ± 0.0096
(99913) 1997 CZ5 06.77 !6.77 S/2010 (99913) 1.29 011 !11 0014.6808 !14.6808
(114319) 2002 XD58 02.62 !2.62 S/2005 (114319) 1 ? 999 !? 9999 !?
(218144) 2002 RL66 03.46 !3.46 S/2010 (218144) 1 ? 999 !? 9999 !?

Астероиден појас[уреди | уреди извор]

Постојат 126 астероиди со 133 месечини во астероидниот појас. Астероиди со светлосина потекло се двојно астероиди, со слично големина компоненти, и Barycenter надвор од поголем објект. многу светлосина астероиди може да биде двојно астероиди, но поради грешки во нивната големина и орбита, тоа е неизвесно.

Назив Пречник (км)

(or dimensions)

Име на месечината Пречник на месечината (км)

(or dimensions)

Одделување (км) Периот на орбитирање (часови) Барицентар (м од

главниот центар)

22 Калиопа 181.667 !(215×180×150) Linus 28 !28 ± 2 1095 !1,095 ± 11 0086.304 !86.304 ± 0.024 05211 !5211 ± 1435
41 Дафне 191.667 !(239x183x153) S/2008 (41) 1 02 !<2 0443 !443 0026.4 !26.4 00000.6727 !0.6727 ± 0.1378
45 Евгенија 223.333 !(305×220×145) S/2004 (45) 1 (Eugenia II) 05 !5 ± 1 0610.59 !610.59 ± 0.06 0043.032 !43.032 ± 0.0192 00008.713 !8.713 ± 6.213
Petit-Prince (Eugenia I) 07 !7 ± 2 1164.42 !1,164.42 ± 0.03 0110.808 !110.808 ± 0.0168 00045.59 !45.59 ± 45.52
87 Силвија 293.333 !(385×265×230) Remus (Sylvia II) 10.6 !10.6 ± 1.6 0701.64 !701.64 ± 0.02 0032.952 !32.952 ± 0.24 00035.72 !35.72 ± 20.87
Romulus (Sylvia I) 10.8 !10.8 ± 5.6 1351.35 !1,351.35 ± 0.01 0087.696 !87.696 ± 0.576 00072.76 !72.76 ± 139.7
90 Антиопе 110 !110±16 S/2000 (90) 1 87.8 !87.8 ± 1 0171 !171 ± 1 0016.5048 !16.5048 ± 0.000096 79530 !79530 ± 3441
93 Минерва 140 !140 Gorgoneion (Minerva II) 03.2 !3.2 ± 0.9 0375 !375 ± 16 0026.7528 !26.7528 ± 0.0144 00004.328 !4.328 ± 4.464
Aegis (Minerva I) 03.6 !3.6 ± 1.0 0623.5 !623.5 ± 10 0057.744 !57.744 ± 0.048 00010.25 !10.25 ± 10.09
107 Камила 220 !(285×205×170) ± 20 S/2016 (107) 1 03.5 !3.5 ± 0.5 0340 !340 0012 !12 00001.381 !1.381 ± 0.7178
S/2001 (107) 1 16 !16 ± 6 1250 !1,250 ± 10 0089.328 !89.328 ± 0.072 00484.8 !484.8 ± 635.0
115 Thyra[21] 075 !75 ± 6 S/2016 (115) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
121 Хермион 189.5 !(254×125) S/2002 (121) 1 32 !32 0747 !747 ± 11 0061.512 !61.512 ± 0.0504 03724 !3724 ± 413.1
130 Електра 185 !(215×155) S/2014 (130) 1 05.2 !5.2 ±1.2 0460 !460 0026.4 !26.4 00008.216 !8.216 ± 6.395
S/2003 (130) 1 07 !7 ± 3 1318 !1,318 ± 25 0126.192 !126.192 ± 0.1272 00057.42 !57.42 ± 85.86
216 Клеопатра 130.667 !217×94×81 Cleoselene (Kleopatra II) 06.9 !6.9 ±1.6 0454 !454 ± 6 0029.76 !29.76 ± 0.48 00060.61 !60.61 ± 53.53
Alexhelios (Kleopatra I) 08.9 !8.9 ± 1.6 0678 !678 ± 13 0055.68 !55.68 ± 0.48 00194.2 !194.2 ± 139.0
243 Ида 034.6 !(59.8×25.4×18.6) Dactyl (Ida I) 01.4 !(1.6×1.4×1.2) 0108 !108 0036.96 !36.96 00009.572 !9.572 ± 0.1064
283 Ема 148.1 !148.1 ± 4.6 S/2003 (283) 1 09 !9 ± 5 0581 !581 ± 3.6 0080.472 !80.472 ± 0.02232 00173.2 !173.2 ± 338.4
317 Роксана 019 !19 S/2009 (317) 1 05.3 !5.3 0257 !257 0336 !336 04793 !4793 ± 85.28
379 Хуана 092.3 !92.3 ± 1.7 S/2003 (379) 1 05.8 !5.8 ± 1.2 3336 !3,336 ± 54.9 2102.4 !2102.4 ± 0.624 00972.3 !972.3 ± 722.5
702 Алауда 194.73 !194.73 ± 3.2 Pichi üñëm 03.51 !3.51 ± 0.9 1227 !1,227 ± 24 0117.936 !117.936 ± 0.168 00006.441 !6.441 ± 5.770
762 Pulcova 137.1 !137.1 ± 3.2 S/2000 (762) 1 19 !19 ± 7 0703 !703 ± 14 0106.512 !106.512 ± 0.024 01690 !1690 ± 2071
809 Lundia 006.9 !6.9 ± 2.4 S/2005 (809) 1 06.1 !6.1 ± 2.1 0015.8 !15.8 0015.4176 !15.4176 ± 0.00096 06456 !6456 ± 6197
854 Frostia 006.35 !6.35 ± 0.16 S/2004 (854) 1 04.6 !4.6 0017 !17 0037.728 !37.728 ± 0.00096 04682 !4682 ± 256.6
939 Isberga 012.467 !(14.5×11.8×11.1) S/2006 (939) 1 03.6 !(3.8×3.5×3.5) 0033 !33 ± 4.5 0026.6304 !26.6304 ± 0.000096 00788.2 !788.2 ± 878.9
1052 Belgica 009.79 !9.79 ± 0.08 S/2012 (1052) 1 03.53 !3.53 0034 !34 0047.256 !47.256 ± 0.0192 01522 !1522 ± 35.66
1089 Tama 010.7 !10.7 ± 0.5 S/2003 (1089) 1 07.33 !7.33 0020.7 !20.7 ± 1.3 0016.4448 !16.4448 ± 0.00096 05036 !5036 ± 853.6
1313 Berna 010.6 !10.6 ± 0.24 S/2004 (1313) 1 08.37 !8.37 0025 !25 0025.464 !25.464 ± 0.00096 08248 !8248 ± 375.5
1333 Cevenola 017.15 !17.15 ± 0.24 S/2008 (1333) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
1338 Duponta 007.68 !7.68 ± 0.06 S/2007 (1338) 1 01.77 !1.77 ± 0.15 0014 !14 0017.5704 !17.5704 ± 0.0096 00169.3 !169.3 ± 46.62
1453 Fennia 006.96 !6.96 ± 0.39 S/2007 (1453) 1 01.95 !1.95 ± 0.18 0015 !15 0022.9896 !22.9896 ± 0.0096 00322.8 !322.8 ± 143.8
1509 Esclangona 007.76 !7.76 ± 0.57 S/2003 (1509) 1 02.57 !2.57 0140 !140 0552 !552 04907 !4907 ± 1060
1717 Arlon 009.13 !9.13 ± 0.17 S/2006 (1717) 1 99 !? 0017 !17 0018.2352 !18.2352 99999 !?
1830 Pogson 007.89 !7.89 ± 0.11 S/2007 (1830) 1 02.52 !2.52 0018 !18 0024.24 !24.24 ± 0.0048 00568 !568.0 ± 23.19
2006 Polonskaya 004.51 !4.51 ± 0.16 S/2005 (2006) 1 00.99 !0.99 0008.5 !8.5 0019.1496 !19.1496 ± 0.0192 00088.97 !88.97 ± 9.408
2047 Smetana 003 !3 ± 0.15 S/2012 (2047) 1 00.63 !0.63 ± 0.07 0006.3 !6.3 0022.4304 !22.4304 ± 0.0192 00057.81 !57.81 ± 28.39
2121 Sevastopol 008.62 !8.62 ± 0.04 S/2010 (2121) 1 03.54 !3.54 ± 0.17 0026 !26 0037.104 !37.104 01684 !1684 ± 248.9
2131 Mayall 008.28 !8.28 ± 0.07 S/2009 (2131) 1 02.15 !2.15 0018 !18 0023.4792 !23.4792 ± 0.0096 00309.7 !309.7 ± 7.722
2242 Balaton 005.85 !5.85 S/2015 (2242) 1 01.49 !>1.49 0009 !9 0012.96 !12.96 ± 0.0096 00139.2 !>139.2
2343 Siding Spring 005.11 !5.11 S/2015 (2343) 1 00.97 !>0.97 0007 !7 0011.78904 !11.78904 ± 0.00288 00047.55 !>47.55
2478 Tokai 008.1 !8.1 ± 0.02 S/2007 (2478) 1 05.83 !5.83 0021 !21 0025.896 !25.896 ± 0.00696 05704 !5704 ± 30.77
2486 Metsähovi[22] 008.42 !8.42 ± 0.03 S/2007 (2486) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
2535 Hameenlinna 010.2 !10.2 S/2016 (2535) 1 02.2 !>2.2 9999 !?[23] 0021.2304 !21.2304 ± 0.0096 00193.2 !>193.2
2623 Zech 007.92 !7.92 S/2014 (2623) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
2691 Sersic 005 !5 ± 0.11 S/2011 (2691) 1 02.15 !2.15 ± 0.11 0012 !12 0026.808 !26.808 ± 0.0096 00883.8 !883.8 ± 180.2
2754 Efimov 006.46 !6.46 S/2006 (2754) 1 01.29 !1.29 0010 !10 0014.7648 !14.7648 ± 0.0096 00079 !79.00
2815 Soma 006.95 !6.95 ± 0.09 S/2011 (2815) 1 01.74 !1.74 ± 0.14 0013 !13 0017.916 !17.916 ± 0.00192 00200.9 !200.9 ± 55.7
3034 Climenhaga 009.97 !9.97 S/2009 (3034) 1 99 !? 0019 !19 0018.9552 !18.9552 ± 0.00096 99999 !?
3073 Kursk 006.69 !6.69 S/2007 (3073) 1 01.67 !1.67 0022 !22 0044.952 !44.952 ± 0.0192 00337 !337.0
3169 Ostro 003.667 !(4.4×3.4×3.2) S/2005 (3169) 1 03.267 !(4.8×2.6×2.4) 0005.2 !5.2 0006.5088 !6.5088 ± 0.00096 02060 !2060 ± 134.7
3309 Brorfelde 004.88 !4.88 ± 0.08 S/2005 (3309) 1 01.27 !1.27 ± 0.1 0009 !9 0018.48 !18.48 ± 0.0096 00155.9 !155.9 ± 43.95
3433 Fehrenbach 007.4 !7.4 S/2015 (3433) 1 02.3 !2.3 0014 !14 0019.6656 !19.6656 ± 0.0048 00408.1 !408.1
3673 Levy 006.17 !6.17 ± 0.15 S/2007 (3673) 1 01.73 !1.73 ± 0.19 0013 !13 0021.6 !21.6 00280.4 !280.4 ± 111.5
3703 Volkonskaya 003.46 !3.46 ± 0.1 S/2003 (3703) 1 01.39 !1.39 0007.8 !7.8 0024 !24 00474.9 !474.9 ± 38.76
3749 Balam 003.95 !3.95 S/2008 (3749) 1 01.66 !1.66 0020 !20 0033.384 !33.384 ± 0.00096 01382 !1382
S/2002 (3749) 1 01.84 !1.84 0289 !289 ± 13 1464 !1464 ± 264 26530 !26530
3782 Celle 005.44 !5.44 ± 0.21 S/2003 (3782) 1 02.34 !2.34 ± 0.11 0018 !18 ± 1 0036.576 !36.576 ± 0.0288 01327 !1327 ± 393.2
3841 Dicicco 006.02 !6.02 S/2014 (3841) 1 01.67 !>1.67 0012 !12 0021.6288 !21.6288 ± 0.0192 00250.8 !>250.8
3868 Mendoza 009.13 !9.13 ± 0.05 S/2009 (3868) 1 02.01 !2.01 ± 0.18 0020 !20 0024.384 !24.384 00211.2 !211.2 ± 59.77
3905 Doppler 006.27 !6.27 S/2013 (3905) 1 04.83 !4.83 0026 !26 0050.808 !50.808 ± 0.096 08157 !8157
3951 Zichichi 006.38 !6.38 ± 0.2 S/2006 (3951) 1 02.11 !2.11 0016 !16 0027.6 !27.6 ± 0.0096 00558.6 !558.6 ± 50.84
3982 Kastel 006.79 !6.79 ± 0.36 S/2005 (3982) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
4029 Bridges 007.8 !7.8 ± 0.07 S/2006 (4029) 1 01.87 !1.87 ± 0.16 0013 !13 0016.3104 !16.3104 ± 0.0096 00176.7 !176.7 ± 49.63
4272 Entsuji 007.56 !7.56 S/2015 (4272) 1 01.36 !1.36 0013 !13 0015.9456 !15.9456 ± 0.0072 00075.24 !75.24
4383 Suruga 006.33 !6.33 ± 0.09 S/2013 (4383) 1 01.33 !1.33 ± 0.13 0011 !11 0016.3872 !16.3872 ± 0.00096 00101.1 !101.1 ± 33.87
4440 Tchantches 002.03 !2.03 ± 0.57 S/2005 (4440) 1 00.51 !0.51 ± 0.16 0003.8 !3.8 0018.6912 !18.6912 ± 0.048 00059.32 !59.32 ± 162.8
4492 Debussy 014.6 !14.6 ± 0.59 S/2004 (4492) 1 09.39 !9.39 0031 !31 0026.616 !26.616 ± 0.00096 06514 !6514 ± 625.0
4514 Vilen 006.09 !6.09 S/2015 (4514) 1 01.58 !>1.58 0011 !11 0016.8504 !16.8504 ± 0.0096 00188.8 !>188.8
4541 Mizuno 006.29 !6.29 ± 1.34 S/2015 (4541) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
4607 Seilandfarm 007.12 !7.12 ± 0.12 S/2009 (4607) 1 02.06 !2.06 0019 !19 0031.632 !31.632 ± 0.0192 00453 !453.0 ± 22.44
4666 Dietz 006.83 !6.83 ± 0.29 S/2015 (4666) 1 99 !? 0012 !12 0016.632 !16.632 99999 !?
4674 Pauling 004.46 !4.46 ± 0.05 S/2004 (4674) 1 01.41 !1.41 0250 !250 3120 !3120 07657 !7657 ± 249.7
4765 Wasserburg 001.76 !1.76 ± 0.48 S/2013 (4675) 1 00.28 !0.28 ± 0.08 0002.9 !2.9 0015.9696 !15.9696 ± 0.0196 00011.63 !11.63 ± 30.53
4786 Tatianina 003.22 !3.22 ± 0.2 S/2006 (4786) 1 00.61 !0.61 ± 0.1 0006.6 !6.6 0021.6696 !21.6696 ± 0.0096 00044.57 !44.57 ± 31.42
4868 Knushevia 001.52 !1.52 ± 0.32 S/2015 (4868) 1 00.2 !>0.2 0002.1 !2.1 0011.922 !11.922 ± 0.00288 00004.773 !>4.773
4951 Iwamoto 004.39 !4.39 ± 0.02 S/2007 (4951) 1 03.34 !3.34 0031 !31 0118.008 !118.008 ± 0.192 09478 !9478 ± 89.94
5425 Vojtech 006.89 !6.89 ± 0.13 S/2015 (5425) 1 01.52 !1.52 ± 0.14 0016 !16 0025.4304 !25.4304 ± 0.0196 00170 !170.0 ± 56.42
5426 Sharp 002.033 !2.033 ± 0.34 S/2014 (5426) 1 99 !? 0004.5 !4.5 0024.2208 !24.2208 ± 0.0196 99999 !?
5474 Gingasen 005.05 !5.05 ± 0.48 S/2008 (5474) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
5477 Holmes 002.95 !2.95 ± 0.13 S/2005 (5477) 1 01.09 !1.09 ± 0.08 0006.7 !6.7 0024.432 !24.432 ± 0.0192 00321.7 !321.7 ± 109.2
5481 Kiuchi 007.52 !7.52 S/2008 (5481) 1 02.48 !2.48 0015 !15 0020.8992 !20.8992 ± 0.0096 00519.4 !519.4
5536 Honeycutt 009.45 !9.45 S/2016 (5536) 1 02.7 !2.7 0015 !15 0016.3248 !16.3248 ± 0.0048 00435.3 !435.3
5674 Wolff 004.72 !4.72 S/2015 (5674) 1 03.78 !>3.78 0030 !30 0093.696 !93.696 ± 0.192 10180 !>10180
5872 Sugano 006.06 !6.06 S/2016 (5872) 1 01.82 !>1.82 0011 !11 0018.84 !18.84 ± 0.024 00290.1 !>290.1
5899 Jedicke 002.54 !2.54 ± 0.16 S/2010 (5899) 1 00.81 !0.81 0004.4 !4.4 0016.6992 !16.6992 ± 0.096 00138.2 !138.2 ± 25.60
5905 Johnson 004.45 !4.45 ± 0.07 S/2005 (5905) 1 01.78 !1.78 ± 0.18 0009.3 !9.3 0021.7848 !21.7848 ±0.00048 00559.4 !559.4 ± 184.9
(6016) 1991 PA11 003.526 !3.526 S/2016 (6016) 1 00.69 !0.69 ± 0.11 0007 !7 0021.3312 !21.3312 ± 0.0192 00055.08 !55.08 ± 35.39
6084 Bascom 005.96 !5.96 ± 0.21 S/2006 (6084) 1 02.2 !2.2 ± 0.14 0020 !20 0043.512 !43.512 00957.7 !957.7 ± 272.6
6244 Okamoto 006.69 !6.69 S/2006 (6244) 1 01.67 !1.67 0013 !13 0020.3208 !20.3208 ± 0.0096 00199.1 !199.1
(6265) 1985 TW3 004.81 !4.81 ± 0.1 S/2007 (6265) 1 01.16 !1.16 ± 0.1 0008 !8 0015.8592 !15.8592 ± 0.0096 00110.7 !110.7 ± 35.29
(6369) 1983 UC 004.9 !4.9 S/2013 (6369) 1 01.7 !1.7 0015 !15? 0039.84 !39.84 00601.3 !601.3?
6615 Plutarchos 003.14 !3.14 ± 0.04 S/2007 (6615) 1 99 !? 0009.7 !9.7 0040.032 !40.032 ± 0.096 99999 !?
6708 Bobbievaile 008.02 !8.02 ± 0.02 S/2009 (6708) 1 04.57 !4.57 0019 !19 0024.696 !24.696 02967 !2967 ± 18.73
7187 Isobe 006.05 !6.05 ± 1.46 S/2012 (7187) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
7225 Huntress 006.54 !6.54 ± 0.22 S/2007 (7225) 1 01.37 !1.37 ± 0.14 0010 !10 0014.6712 !14.6712 ± 0.0096 00091.09 !91.09 ± 37.34
7958 Leakey 002.82 !2.82 ± 0.16 S/2012 (7958) 1 00.85 !0.85 ± 0.1 0010 !10 0050.28 !50.28 ± 0.072 00266.5 !266.5 ± 139.4
8026 Johnmckay 001.69 !1.69 ± 0.24 S/2010 (8026) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
8116 Jeanperrin 004.53 !4.53 ± 0.08 S/2007 (8116) 1 01.49 !1.49 0013 !13 0036.144 !36.144 ± 0.0192 00446.7 !446.7 ± 22.87
8306 Shoko 003.21 !3.21 S/2013 (8306) 1 01.28 !1.28 0009.4 !9.4 0036.192 !36.192 ± 0.0408 00560.5 !560.5
8474 Rettig 004.5 !4.5 S/2015 (8474) 1 03.9 !>3.9 0014 !14 0030.54 !30.54 ± 0.0096 05520 !>5520
9069 Hovland 003 !3 S/2004 (9069) 1 00.9 !0.9 0007.8 !7.8 0030.336 !30.336 ± 0.0096 00205.1 !205.1
9260 Edwardolson 003.98 !3.98 ± 0.35 S/2005 (9260) 1 01.07 !1.07 ± 0.15 0007.2 !7.2 0017.784 !17.784 ± 0.00288 00137.2 !137.2 ± 97.47
9617 Grahamchapman 002.74 !2.74 ± 0.37 S/2006 (9617) 1 00.74 !0.74 ± 0.13 0005.2 !5.2 0019.3848 !19.3848 ± 0.0048 00100.5 !100.5 ± 103.1
9783 Tensho-kan 005.1 !5.1 S/2013 (9783) 1 01.8 !1.8 0013 !13? 0029.568 !29.568 00547.5 !547.5?
10123 Fideoja 003.3 !3.3 S/2013 (10123) 1 01.2 !1.2 0013 !13? 0056.448 !56.448 00596.4 !596.4
10208 Germanicus 003.23 !3.23 ± 0.18 S/2007 (10208) 1 01.48 !1.48 ± 0.11 0013 !13 0058.56 !58.56 ± 0.0192 01141 !1141 ± 410.8
(11217) 1999 JC4 003.3 !3.3 S/2013 (11217) 1 99 !? 0006.2 !6.2 0019.1712 !19.1712 ± 0.0096 99999 !?
11264 Claudiomaccone 004 !<4 S/2003 (11264) 1 01.24 !>1.24 0006 !6 0015.1104 !15.1104 ± 0.0096 00173.6 !>173.6
13123 Tyson 010.87 !10.87 ± 2.26 S/2015 (12123) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
15268 Wendelinefroger 033.83 !33.83 S/2008 (15268) 1 01.03 !1.03 0008.7 !8.7 0025.08 !25.08 ± 0.0192 00166 !166.0
(15430) 1998 UR31 003.74 !3.74 ± 0.03 S/2010 (15430) 1 99 !? 0008.2 !8.2 0023.9592 !23.9592 99999 !?
(15822) 1994 TV15 001.69 !1.69 ± 0.3 S/2010 (15822) 1 00.32 !0.32 ± 0.07 0003.3 !3.3 0020.1312 !20.1312 ± 0.0096 00022.25 !22.25 ± 32.39
16525 Shumarinaiko 005.18 !5.18 ± 0.15 S/2013 (16525) 1 00.83 !0.83 ± 0.11 0008.1 !8.1 0014.4096 !14.4096 ± 0.0048 00033.19 !33.19 ± 16.30
17246 Christophedumas 004.5 !4.5 S/2004 (17246) 1 01 !1 0228 !228 2160 !2160 02475 !2475
17260 Kušnirák 004.62 !4.62 S/2006 (17260) 1 01.2 !1.2 0007.4 !7.4 0014.7576 !14.7576 ± 0.00288 00127.4 !127.4
(18890) 2000 EV26 003.86 !3.86 S/2014 (18890) 1 01.04 !>1.04 0006 !6 0014.2896 !14.2896 ± 0.0096 00115.1 !>115.1
19204 Joshuatree 005.44 !5.44 S/2015 (19204) 1 99 !? 0012 !12 0020 !20 99999 !?
20325 Julianoey 004.94 !4.94 ± 1.01 S/2014 (20325) 1 99 !? 9999 !? 9999 !? 99999 !?
21436 Chaoyichi 001.8 !1.8 S/2014 (21436) 1 00.6 !0.6 9999 !? 9999 !? 99999 !?
22899 Alconrad 005.54 !5.54 ± 0.46 S/2003 (22899) 1 01.23 !1.23 0182 !182 1344 !1344 01970 !1970 ± 496
(26416) 1999 XM84 004.56 !4.56 S/2015 (26416) 1 99 !? 9999 !? 0039.288 !39.288 ± 0.0096 99999 !?
(27568) 2000 PT6 001.82 !1.82 ± 0.42 S/2013 (26578) 1 99 !? 0003.1 !3.1 0016.356 !16.356 ± 0.00288 99999 !?
(31450) 1999 CU9 010.4 !10.4 S/2015 (31450) 1 02.3 !2.3 0039 !39 0053.472 !53.472 ± 0.072 00417.3 !417.3
32008 Adriángalád 004.23 !4.23 S/2007 (32008) 1 01.69 !1.69 0013 !13 0040.248 !40.248 ± 0.0192 00779.4 !779.4
(43008) 1999 UD31 002.4 !2.4 S/2014 (43008) 1 00.8 !0.8 9999 !? 9999 !? 99999 !?
(44620) 1999 RS43 000.66 !0.66 S/2014 (44620) 1 00.2 !0.2 0002 !2 9999 !? 00054.15 !54.15
46829 McMahon 003.06 !3.06 S/2015 (46829) 1 01.22 !1.22 0005.4 !5.4 0016.83312 !16.83312 ± 0.00196 00321.8 !321.8
52316 Daveslater 003.26 !3.26 S/2012 (52316) 1 00.52 !0.52 0004.9 !4.9 0013.4352 !13.4352 ± 0.00408 00019.81 !19.81
(69406) 1995 SX48 003.12 !3.12 ± 0.02 S/2013 (69406) 1 00.59 !0.59 ± 0.06 0005.3 !5.3 0016.1112 !16.1112 ± 0.0196 00035.6 !35.60 ± 11.52
(76818) 2000 RG79 003.6 !3.6 S/2005 (76818) 1 01.33 !1.33 0005.6 !5.6 0014.124 !14.124 ± 0.000096 00268.8 !268.8
79472 Chiorny 003.79 !3.79 S/2012 (79472) 1 99 !? 0009 !9 0025.944 !25.944 ± 0.0192 99999 !?
(80218) 1999 VO123 000.28 !0.28 S/2012 (80218) 1 00.08 !0.08 0000.9 !0.9 0033.12 !33.12 00020.51 !20.51
Name Diameter (km)

(or dimensions)

Name of moon Diameter of moon (km)

(or dimensions)

Separation (km) Orbital period (hours)
617 Patroclus 121.8 ± 3.2 Menoetius (Patroclus I) 98 ± 10 680 ± 20 102.792 ± 0.096
624 Hektor (363×207) S/2006 (624) 1 12 ± 3 957.5 ±55.3 71.161896 ± 0.006912
(9807) 1997 SJ4 24.68 ± 1.79 S/2016 (9807) 1 ? ? 330
(13331) 1998 SU52 17.68 S/2016 (13331) 1 ? ? 180
(16152) 1999 YN12 16.18 ± 0.65 S/2016 (16152) 1 ? ? 11.47 ± 0.22
(17365) 1978 VF11 32.6 ± 0.61 S/2005 (17365) 1 27.5 ± 2.25 43 12.672 ± 0.0192
(21593) 1998 VL27 21.922 ± 1.292 S/2016 (21593) 1 ? ? ?
(22056) 2000 AU31 24.78 ± 0.49 S/2016 (22056) 1 ? ? 358
(23958) 1998 VD30 46.00 ± 1.19 S/2016 (23958) 1 ? ? >300
(24357) 2000 AC115 21.85 ± 0.50 S/2016 (24357) 1 ? ? 131
29314 Eurydamas 32 S/2005 (29314) 1 24 41 15.036 ± 0.0072
(39270) 2001 AH11 17 S/2016 (39270) 1 ? ? 82
(39289) 2001 CT28 13.386 ± 1.365 S/2016 (39289) 1 ? ? ?
(63239) 2001 BD25 19.45 ± 0.78 S/2016 (63239) 1 ? ? 60
(65223) 2002 EU34 15 S/2016 (65223) 1 ? ? 252
(65227) 2002 ES46 13.58 ± 1.51 S/2016 (65227) 1 ? ? 230
(65240) 2002 EU106 13.5 S/2016 (65240) 1 ? ? 230
(129602) 1997 WA12 15.74 ± 0.96 S/2016 (129602) 1 ? ? 43
Name Type Diameter (km)

(or dimensions)

Name of moon Diameter of moon (km)

(or dimensions)

Separation (km)
134340 Pluto Plutino 2306 ± 20 Charon (Pluto I) 1207.2 ± 2.8 19,573 ± 2
Styx (Pluto V) 18 ±10 42,487 ± 81
Nix (Pluto II) 93 ± 47 48,841 ± 23
Kerberos (Pluto IV) 29 ±15 57,731 ± 28
Hydra (Pluto III) 115 ±57 64,736 ± 10
(26308) 1998 SM165 Plutino 268 ± 28 S/2001 (26308) 1 81 ± 14 11,377 ± 8
38628 Huya Plutino 406 ± 16 S/2012 (38628) 1 213 ± 30 1740 ± 80
42355 Typhon SDO 162 ± 7 Echidna (Typhon I) 89 ± 6 1,580 ± 20
(47171) 1999 TC36 Plutino 272+17
−19
S/2001 (47171) 1 132+8
−9
7,411 ± 12
S/2009 (47171) 1 251+16
−17
867 ± 11
(48639) 1995 TL8 SDO 176 S/2002 (48639) 1 80 420 ± 300
50000 Quaoar Cubewano 1070 ± 38 Weywot (Quaoar I) 81 ± 11 13,800 ± 1,000
(55637) 2002 UX25 Cubewano 665 ± 29 S/2007 (55637) 1 210 ± 30 4770 ± 40
58534 Logos Cubewano 82 ± 18 Zoe (Logos I) 67 8,217 ± 42
(60458) 2000 CM114 SDO 167 S/2006 (60458) 1 128 2,200 ± 200
(60621) 2000 FE8 2:5 resonance 146 S/2007 (60621) 1 111 1,180 ± 80
65489 Ceto SDO 223 ± 10 Phorcys (Ceto I) 171 ± 10 1,840 ± 44
66652 Borasisi Cubewano 126+25
−51
Pabu (Borasisi I) 103+20
−42
4,528 ± 12
79360 Sila–Nunam Cubewano 249+30
−31
Nunam 236+28
−29
2,777 ± 19
(80806) 2000 CM105 Cubewano 160 S/2005 (80806) 1 121 2,700 ± 300
(82075) 2000 YW134 SDO 216 S/2005 (82075) 1 75 1900 ± 300
(82157) 2001 FM185 2:3 resonance 138 S/2008 (82157) 1 120 3130 ± 90
88611 Teharonhiawako Cubewano 178+33
−36
Sawiskera (Teharonhiawako I) 129+24
−26
27,670 ± 120
90482 Orcus Plutino 917 ± 25 Vanth (Orcus I) 276 ± 17 9,006 ± 16
(119067) 2001 KP76 4:7 resonance 153 S/2007 (119067) 1 146 8,900 ± 100
(119979) 2002 WC19 1:2 resonance 440 S/2007 (119979) 1 139 4,090 ± 90
120347 Salacia Cubewano 854 ± 45 Actaea (Salacia I) 286 ± 24 5,619 ± 87
(123509) 2000 WK183 Cubewano 106 ± 24 S/2007 (123509) 1 101 2,366 ± 28
(134860) 2000 OJ67 Cubewano 138 ± 32 S/2003 (134860) 1 108 ± 25 2,270 ± 30
136108 Haumea Cubewano 1379 ± 57 Hiʻiaka (Haumea I) 320 49,880 ± 198
Namaka (Haumea II) 160 25,657 ± 91
136199 Eris SDO 2326 ± 12 Dysnomia (Eris I) 514 ± 221 37,580 ± 260
136472 Makemake Cubewano 1434x1422 S/2015 (136472) 1 175 ± 75 >21,100
(139775) 2001 QG298 Plutino 135 S/2004 (139775) 1 117 172
148780 Altjira Cubewano 246+38
−139
S/2007 (148780) 1 221+34
−125
9,904 ± 56
(160091) 2000 OL67 Cubewano 153 S/2007 (160091) 1 116 7,800
(160256) 2002 PD149 Cubewano 186 S/2007 (160256) 1 155 24,400 ± 300
174567 Varda Cubewano 705+81
−75
Ilmarë (Varda I) 361+42
−38
4,800 ± 20
(182933) 2002 GZ31 SDO 195 S/2006 (182933) 1 123 2,060 ± 270
(208996) 2003 AZ84 Plutino 723 ± 64 S/2005 (208996) 1 72 ± 12 7,200 ± 300
(225088) 2007 OR10 3:10 resonance 1535 ± 75 S/2010 (225088) 1 300 15,000
(229762) 2007 UK126 SDO 590 ± 76 S/2008 (229762) 1 103 3,600 ± 1,300
(275809) 2001 QY297 Cubewano 169+16
−80
S/2006 (275809) 1 154+15
−73
9,960 ± 31
(303712) 2005 PR21 Cubewano 227 S/2007 (303712) 1 137 3,600 ± 300
341520 Mors-Somnus Plutino 102 S/2007 (341520) 1 97 21,040 ± 70
(364570) 2006 JZ81 Cubewano 122+20
−12
S/2006 (364570) 1 78+13
−8
33,000 ± 2,000
385446 Manwë 4:7 resonance 160+24
−44
Thorondor (Manwë I) 92+14
−26
6,674 ± 41
1998 WV24 Plutino 110 S/2007 (1998 WV24) 1 96 1,420 ± 60
1998 WW31 Cubewano 148 S/2000 (1998 WW31) 1 123 22,620 ± 40
1999 OJ4 Cubewano? 75 ± 17 S/2002 (1999 OJ4) 1 82 ± 16 3,267 ± 60
1999 RT214 Cubewano 100 S/2006 (1999 RT214) 1 69 3,310 ± 30
1999 RY214 Cubewano 125 S/2008 (1999 RY214) 1 76 1,500 ± 200
1999 XY143 Cubewano 213 S/2008 (199 XY143) 1 179 2,670 ± 70
2000 CF105 Cubewano 63,6+1,2
−1,6
S/2002 (2000 CF105) 1 50 ± 2 33,300 ± 550
2000 CQ114 Cubewano 132 S/2003 (2000 CQ114) 1 115 6,930 ± 40
2000 QL251 1:2 Resonance 148 ± 34 S/2006 (2000 QL251) 1 143 ± 33 5,002 ± 27
2000 WT169 Cubewano 205 S/2008 (2000 WT169) 1 168 2,600 ± 100
2001 FL185 Cubewano 142 S/2006 (2001 FL185) 1 88 1,900 ± 400
2001 QC298 Cubewano 235+21
−23
S/2002 (2001 QC298) 1 192+17
−19
3,813 ± 15
2001 QQ322 Cubewano 171 S/2007 (2001 QQ322) 1 196 3,890 ± 90
2001 QW322 Cubewano 128+2
−4
S/2001 (2001 QW322) 1 126+3
−5
102,100 ± 700
2001 RZ143 Cubewano 108 S/2001 (2001 RZ143) 1 90 1,560 ± 30
2001 XP254 3:5 Resonance 108 S/2008 (2001 XP254) 1 77 1,200 ± 100
2001 XR254 Cubewano 171+32
−55
S/2005 (2001 XR254) 1 140+26
−45
2,780 ± 20
2002 VF130 ? 121 S/2008 (2002 VF130) 1 105 22,400 ± 100
2002 VT130 Cubewano 251 S/2008 (2002 VT130) 1 205 2,490 ± 80
2002 XH91 Cubewano 298 S/2008 (2002 XH91) 1 185 19,900 ± 100
2003 FE128 1:2 Resonance 178 S/2010 (2003 FE128) 1 131 2,140 ± 50
2003 HG57 Cubewano 156 S/2010 (2003 HG57) 1 156 13,200 ± 50
2003 QY90 SDO 81 ± 19 S/2003 (2003 QY90) 1 80 8,549 ± 95
2003 QA91 Cubewano 188 ± 24 S/2006 (2003 QA91) 1 180 ± 35 1,900 ± 100
2003 QR91 Cubewano 207 ± 21 S/2007(?) (2003 QR91) 1 189 ± 29 1,790 ± 60
2003 TJ58 Cubewano 65 ± 15 S/2006 (2003 TJ58) 1 51 ± 12 3,840 ± 50
2003 UN284 Cubewano 124+6
−10
S/2003 (2003 UN284) 1 83+5
−7
54,000 ± 2,000
2003 WU188 Cubewano 178 S/2007(?) (2003 WU188) 1 129 1,300 ± 100
2003 YS179 Cubewano 126 S/2008 (2003 YS179) 1 110 7,830 ± 90
2003 YU179 Cubewano 146 S/2008 (2003 YU179) 1 80 2,000 ± 200
2004 KH19 Plutino 179 S/2011(?) (2004 KH19) 1 129 13,000
2004 PB108 Cubewano 243 ± 57 S/2006 (2004 PB108) 1 132 ± 31 10,400 ± 84
2005 EF298 Cubewano 138 S/2009 (2005 EF298) 1 105 7,700 ± 100
2005 EO304 Cubewano 152,4+2
−1,8
S/2005 (2005 EO304) 1 78+1,5
−1,4
69,800 ± 2,050
2005 GD187 Cubewano 123 S/2009 (2005 GD187) 1 102 7,600 ± 300
2005 VZ122 Cubewano 124 S/2008 (2005 VZ122) 1 49 2,300 ± 300
2006 BR284 Cubewano 89,8+0,8
−1
S/2006 (2006 BR284) 1 71 ± 1.5 25,300 ± 300
2006 CH69 Cubewano 100+12
−10
S/2004 (2006 CH69) 1 82+10
−8
27,000 ± 1,000
2006 SF369 1:3 Resonance 144 S/2007 (2006 SF369) 1 141 3,120 ± 80
HST5 ? 135 S/2005 (hst5) 1 135 16,400 ± 1,600

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Dr. William J. Merline; Maria Martinez (2000-10-26). „Astronomers Image Double Asteroid“. SwRI Press Release. Посетено на 2009-10-20. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 2. 2,0 2,1 Wm. Robert Johnston (2009-10-16). „Asteroids with Satellites“. Johnston's Archive. Посетено на 2009-10-20. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 3. „Satellites and Companions of Minor Planets“. IAU / Minor Planet Center. 2009-09-17. Посетено на 2011-01-08. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 4. „90 Antiope: Raw Keck Image“. SWrI Press Release. August 2000. Посетено на 2009-10-20. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 5. „IAUC 8732: S/2006 (624) 1“. Посетено на 2011-01-08. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 6. Marchis, F; Baek, M. (2008). „Multiple Asteroid Systems: New Techniques to Study New Worlds“ (PDF). Lunar and Planetary Institute. Посетено на 2009-10-20. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 7. Satellite of Minor Planet 532 Herculina Discovered During Occultation.
 8. Storrs, Alex Weiss; Zellner; Burleson; Sichitiu; Wells; Kowal; Tholen (1999). „Imaging observations of asteroids with Hubble Space Telescope“ (PDF). Icarus. 137 (2): 260–268. Bibcode:1999Icar..137..260S. doi:10.1006/icar.1999.6047. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-02-25. Посетено на 2016-11-02. Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)
 9. „Astronomers Discover Moon Orbiting Asteroid“. SwRI. 1998. Посетено на 2009-10-21. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 10. Merline, W. J. (2001). „IAUC 7741: 2001fc; S/2001 (617) 1; C/2001 T1, C/2001 T2“.
 11. Chiang, E.; Lithwick, Y.; Buie, M.; Grundy, W.; Holman, M.; A Brief History of Trans-Neptunian Space, to appear in Protostars and Planets V (August 2006) Final preprint on arXiv
 12. Daniel W. E. Green (2005-08-11). „IAUC 8582: Sats OF (87)“. International Astronomical Union Circular. Посетено на 2011-01-08. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 13. Daniel W. E. Green (2007-03-07). „IAUC 8817: S/2004 (45) 1“. International Astronomical Union Circular. Посетено на 2011-01-08. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 14. Franck Marchis (Principal Investigator, SETI Institute, UC Berkeley). „Franck Marchis Web Page“. Department of Astronomy (University of California at Berkeley). Посетено на 2009-10-27. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 15. Franck Marchis (Principal Investigator, SETI Institute, UC Berkeley) (2008-09-19). „Two Companions Found Near Dog-Bone Asteroid“. SETI Institute. Архивирано од изворникот на 2011-09-27. Посетено на 2009-10-26. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 16. Franck Marchis (2009-08-21). „The discovery of a new triple asteroid – (93) Minerva“. Cosmic Diary Blog. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2009-10-27. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 17. 17,0 17,1 Noll, Keith S. "Solar System binaries", Asteroids, Comets, Meteors, Proceedings of the 229th Symposium of the IAU, Rio de Janeiro, 2005, Cambridge University Press, 2006., pp. 301–318 Preprint
 18. T. Michałowski (2004). „Eclipsing binary asteroid 90 Antiope“. Astronomy & Astrophysics. 423 (3): 1159. Bibcode:2004A&A...423.1159M. doi:10.1051/0004-6361:20040449. Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)
 19. Bieryla, Allyson; Parker, J. W. (December 2006). „Search for Satellites around Ceres“. 2007 AAS/AAPT Joint Meeting, American Astronomical Society Meeting 209, #25.02; Bulletin of the American Astronomical Society. 38: 933. Bibcode:2006AAS...209.2502B.
 20. Santos-Sanz, P. (2012). ""TNOs are Cool": A Survey of the Transneptunian Region IV. Size/albedo characterization of 15 scattered disk and detached objects observed with Herschel Space Observatory-PACS". arXiv:1202.1481 [astro-ph.EP]. 
 21. Lehtinen, K; Bach, U; Muinonen, K; Poutanen, M; Petrov, L (2016 May 2). „Asteroid sizing by radiogalaxy occultation at 5 GHz“. The Astrophysical Journal Letters. 822 (2). Посетено на 28 October 2016. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 22. http://www.cbat.eps.harvard.edu/cbet/000800/CBET000860.txt CBET 860
 23. Green, Daniel. „CBET 4262“. Посетено на 11 March 2016. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 • Астероиди со Сателити мрежно место кое се одржува во тек од страна на Џ. Роберт Џонстон; и наводи во него. (последно пристапено 13-03-2007)
 • На VOBAD база на податоци Архивирано на 15 јануари 2011 г. - мрежно место изградено и осмислено од страна на Ѓ. Марчис и неговите соработници (УЗ-Беркли/SETI Институт) кој ги содржи параметрите на 169 повеќе астероидот системи (последно ажурирање на 9 мај 2009 година)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]