Мала планета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ојлеров дијаграм на кој се прикажани видовите на тела во Сончевиот Систем.

Мала планетаастрономско тело во орбита околу Сонцето и не претставува ни планета ниту пак комета.[lower-alpha 1] Мали планети можат да бидат џуџестите планети, астероидите, тројанци, кентауриди, тела од Кајперовиот Појас, и други заднептунски тела.[1] Од 2016 година, се архивирани орбитите на 709.706 мали планети од страна на Центарот за мали планети, 469.275 од тие добиле постојани броеви