Апсида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Типичен план на катедрала. Апсидата е обележана во потемна боја

Апсида (латински: absis - свод, старогрчки: αψίδα - полукруг, арка) — термин во сакралната црковна архитектура која претставува полукружен простор засводен со полукупола или полуцилиндрично просторно проширување на одредена просторија. Апсидата има голема употреба кај религиозни објекти, најчесто христијански храмови (цркви) и тоа на источната страна, за во него да се смести олтарот и презвитериумот, или местото каде што свештениците седат[1]. Апсидата имала употреба уште во раното христијанство[2]. Освен во христијански, апсидата може да се сретне и во еврејски храмови, како на пример синагогата Маоз Хаим.

Претежно апсидата се однесува и на конхата и нишата заедно и таа е полукружна ниша со симболика на каналот низ кој се раѓа сонцето (источна апсида) и низ кој заоѓа сонцето (западна апсида). Покрај олтарска (источна апсида), постојат и певнички апсиди (јужна и северна). Помали апсиди, исто така, може да бидат и на други локации, особено на некои светилишта.[3]. Апсидата е одвоена од главниот дел на црквата преку трансептата[4].

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. T. Poole (1907). „Apse“. Catholic Encyclopedia. New Advent. архивирано од изворникот на 4 јуни 2011 г.. https://web.archive.org/web/20110604113209/http://www.newadvent.org/cathen/01659a.htm. посет. 3 јуни 2011 г. 
  2. „Apse“. Encyclopædia Britannica. http://m.eb.com/topic/30854. посет. 10 јули 2012 г. 
  3. „Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception: Floor Plan“. http://www.nationalshrine.com/site/c.osJRKVPBJnH/b.4953557/k.7180/Upper_Church_Floor_Plan.htm. посет. 27 август 2016 г. 
  4. Jane Vadnal (јануари 1998). „transept“. Glossary of Medieval Art and Architecture. University of Pittsburgh. http://www.pitt.edu/~medart/menuglossary/transept.htm. посет. 8 јануари 2013 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]