Дефиниција на планета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Илустрација на резултатот од гласањето

Финалната дефиниција на планета е изгласана на 24 август 2006 во Прага, Чешка од страна на Меѓународниот астрономски сојуз (МАС) [1]. Со оваа одлука нашиот Сончев Систем има 8 планети. Плутон се смета за „планета-џуџе“.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Планетите и другите тела во нашиот Сончев Систем се дефинираат во три засебни категории на следниов начин:

(1) „Планета“ [1] е небесно тело кое: (а) е во орбита околу Сонцето, (б) има доволна маса за неговата сопствена гравитација за да ги победи силите на круто тело, така што зазема хидростатичка рамнотежа (речиси округол) облик и (в) го има исчистено соседството околу својата орбита.

(2) „Планета-џуџе“ е небесно тело кое: (а) е во орбита околу Сонцето, (б) има доволна маса за неговата сопствена гравитација за да ги победи силите на круто тело, така што зазема хидростатичка рамнотежа (речиси округол) облик [2], (в) го има исчистено соседството околу својата орбита и (г) не е сателит.

(3) Сите други објекти [3] освен сателити кои орбитират околу Сонцето заеднички се нарекуваат „Мали тела на Сончевиот Систем“.

Забелешки[уреди | уреди извор]

[1] Осумте планети се: Меркур, Венера, Земја, Марс, Јупитер, Сатурн, Уран, и Нептун. [2] МАС ќе воведе процедура за назначување на погранични објекти во рамките на категоријата „планета-џуџе“ или други категории. [3] Овие моментално се највеќето астероиди во Сончевиот Систем, највеќето транснептунски објекти, комети и други мали тела.

Плутон[уреди | уреди извор]

Плутон е „планета-џуџе“ по горенаведената дефиниција и се признава како прототип за новата категорија на транснептунски објекти.