Список на сатурнопресекувачи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Внатрешен допирач: средина горе;
Надворешен допирач: средина долу;
Пресекувач: десно долу;
Коорбиталец: десно горе

Сатурнопресекувач (или сатурнопресекувачки астероид) — астероид чија орбита ја пресекува онаа на Сатурн. Подолу се наведени познатите сатурнопрсекувачи, според сознанијата од 2005 г. Постои само еден внатрешен допирач (944 Идалго) и нема надворешни пресекувачи или коорбиталци; сите пресекувачи се кентаури. (15504) 1999 RG33 е дамоклоид.

Напомена: † внатрешен допирач.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Предлошка:Сатурн