Астероид од типот A

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероиди од типот A — релативно редок тип на астероиди од внатрешниот појас кој има изразен и широк едномикронска оливинска особина и мошне црвеникав спектар нешто покус од 0,7 μм. Се смета дека доаѓаат од целосно издиференциран плашт на астероид.

Список[уреди | уреди извор]

Ваквите астероиди се толку ретки што до февруари 2019 г. биле откриени само 17:[1]

Име Класа Пречник
(км)
Наводи
246 Аспорина главнопојасен 50,891 ЦМП · JPL
289 Ненета главнопојасен 37,586 ЦМП · JPL
446 Етернитас главнопојасен 53,562 ЦМП · JPL
863 Бенкоела главнопојасен 38,724 ЦМП · JPL
1126 Отеро главнопојасен 10,974 ЦМП · JPL
1600 Висоцки главнопојасен 7,413 ЦМП · JPL
1951 Лик марсопресекувач 5,57 ЦМП · JPL
2234 Шмадел главнопојасен 9,473 ЦМП · JPL
2423 Ибарури марсопресекувач 4,899 ЦМП · JPL
2501 Лохја главнопојасен 10,218 ЦМП · JPL
2715 Миелики главнопојасен 13,252 ЦМП · JPL
2732 Вит главнопојасен 11,001 ЦМП · JPL
3352 Меколиф аморски 2,1 ЦМП · JPL
4142 Дерсу-Узала марсопресекувач 7,1 ЦМП · JPL
4713 Стил главнопојасен 6,286 ЦМП · JPL
4982 Бартини главнопојасен 7,975 ЦМП · JPL
5641 Меклиз марсопресекувач 5,68 ЦМП · JPL
Пречник: само упросечени проценки; може да се измени со тек на време

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „JPL Small-Body Database Search Engine: spec. type = A (SMASSII)“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 17 март 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]