Астероид од типот F

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероиди од типот F — релативно редок тип на јаглеродни астероиди, во рамките на пошироката група C.

Особености[уреди | уреди извор]

Овие астероидид имаат спектри начелно слични на оние од типот B, но ја непаат водовпивната особина околу 3 μм која укажува на хидрирани минерали, и се разликуваат во делот со мали бранови должини од ултравиолетовиот спектар под 0,4 μм.

Класификацијата по SMASS не ги разликува овие две групи, туку сите ги смета за тип B.

Поврзано[уреди | уреди извор]