Марсов тројанец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Групите L5 (зелено) и L4 (светлосино) на Марсови и Јупитерови тројанци прикажани заедно со орбитите на Јупитер и внатрешните планети. Марс е со црвено. Надворешната орбита е Јупитеровата.
Анимација на 1999 UJ7 во однос на Сонцето и Марс 1600-2500
       Сонце ·       1999 UJ7 ·       Марс
Анимација на 2007 NS2 во однос на Сонцето и Марс 1600-2500
       Сонце ·       2007 NS2 ·       Марс

Марсови тројанци — група тројански тела кои ја делаторбитата на Марс околу Сонцето. Се среќаваат околу две Лагранжови точки 60° пред и зад Марс. Нивното потекло не е добро осознаено. Според една теорија, тие се остатоци од настанокот на Марс кои тогаш биле зафатени во неговите Лагранжови точки додека се образувал Сончевиот Систем. Меѓутоа, спектралниот истражувања на Марсовите тројанци укажуваат дека потеклото може да биде поинакво.[1][2] Друга теза те дека астероидите безредно влетале во Марсовите Лагранжови точки во подоцнежната фаза на образување на Сончевиот Систем. И второнаведеното е под знак прашање земајќи го предвид кусиот динамички животен век на овие тела.[3][4] Спектрите на Еурека и уште два други Марсови тројанци Mars укажуваат на изобилство на оливин.[5] Бидејќи телата кои изобилуваат со оливин се ретки во астероидниот појас, предложено е дека некои до Марсовите тројанци се отпад зафатен при промената на Марсовата орбита кога оваа планета се судрила со некој планетарен зачеток.[6][3]

Денес оваа група офаќа 14 астероиди потврдени со долгорочни бројчени симулации, но само девет од нив се прифатени од Центарот за мали планети (†).[7][3][4][8][9][10][11]

Поради блиските орбитални сличности, за повеќето мали членови на L5 се претпоставува дека се откршоци од Еурека кои се одвоиле откако телото е завртено под дејство на ЈОРП-ефектот (вртежниот период на Еурека е 2,69 ч). Тројанецот во L4 наречен 1999 UJ7 има многу подолг вртежен период од ~50 ч, навидум поради хаотично вртење кое спречува ЈОРП-завртување.[12]

L4 (водечки):

L5 (следечки):

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Rivkin, Andrew; Trilling, David; Thomas, Cristina; DeMeo, Fancesca; Spahr, Timoth; Binzel, Richard (2007). „Composition of the L5 Mars Trojans: Neighbors, not siblings“. Icarus. 192 (2): 434–441. arXiv:0709.1925. Bibcode:2007Icar..192..434R. doi:10.1016/j.icarus.2007.06.026.
 2. Trilling, David; Rivking, Andrew; Stansberry, John; Spahr, Timothy; Crudo, Richard; Davies, John (2007). „Albedos and diameters of three Mars Trojan asteroids“. Icarus. 192 (2): 442–447. arXiv:0709.1921. Bibcode:2007Icar..192..442T. doi:10.1016/j.icarus.2007.08.002.
 3. 3,0 3,1 3,2 Scholl, H.; Marzari, F.; Tricarico, P. (2005). „Dynamics of Mars Trojans“. Icarus. 175 (2): 397–408. Bibcode:2005Icar..175..397S. doi:10.1016/j.icarus.2005.01.018.
 4. 4,0 4,1 Schwarz, R.; Dvorak, R. (2012). „Trojan capture by terrestrial planets“. Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy. 113 (1): 23–34. arXiv:1611.07413. Bibcode:2012CeMDA.113...23S. doi:10.1007/s10569-012-9404-4.
 5. Borisov, G.; Christou, A.; Bagnulo, S.; Cellino, A.; Kwiatkowski, T.; Dell'Oro, A. (2017). „The olivine-dominated composition of the Еурека family of Mars Trojan asteroids“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 466 (1): 489–495. arXiv:1701.07725. Bibcode:2017MNRAS.466..489B. doi:10.1093/mnras/stw3075.
 6. Polishook, D.; Jacobson, S. A.; Morbidelli, A.; Aharonson, O. (2017). „A Martian origin for the Mars Trojan asteroids“. Nature Astronomy. 1: 0179. arXiv:1710.00024. Bibcode:2017NatAs...1E.179P. doi:10.1038/s41550-017-0179.
 7. „List Of Martian Trojans“. Minor Planet Center. Посетено на 12 јануари 2021.
 8. de la Fuente Marcos, Carlos; de la Fuente Marcos, Raúl (април 2013). „Three new stable L5 Mars Trojans“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 432 (1): L31–L35. arXiv:1303.0124. Bibcode:2013MNRAS.432L..31D. doi:10.1093/mnrasl/slt028.
 9. Christou, A. A. (2013). „Orbital clustering of Martian Trojans: An asteroid family in the inner solar system?“. Icarus. 224 (1): 144–153. arXiv:1303.0420. Bibcode:2013Icar..224..144C. doi:10.1016/j.icarus.2013.02.013.
 10. Christou, Apostolos A.; Borisov, Galin; Dell'Oro, Aldo; Cellino, Alberto; Devogèle, Maxime (January 2021). „Composition and origin of L5 Trojan asteroids of Mars: Insights from spectroscopy“. Icarus. 354 (1): 113994 (22 pages). arXiv:2010.10947. Bibcode:2021Icar..35413994C. doi:10.1016/j.icarus.2020.113994.
 11. de la Fuente Marcos, Carlos; de la Fuente Marcos, Raúl (March 2021). „Using Mars co-orbitals to estimate the importance of rotation-induced YORP break-up events in Earth co-orbital space“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 501 (4): 6007–6025. arXiv:2101.02563. Bibcode:2021MNRAS.501.6007D. doi:10.1093/mnras/stab062.
 12. Lovett, R. (20 октомври 2017). „Sun's light touch explains asteroids flying in formation behind Mars“. Science. doi:10.1126/science.aar2794.