Астероид од типот K

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероиди од типот K — релативно редок вид на астероиди со умерено црвеникав спектар нешто покус од 0,75 μм, кој станува малку синикав на поголеми должини. Имаат мало албедо. Нивниот спектар е сличен на оној кај хондрититските метеорити од видовите CV и CO.

Во Толеновата класификација, овие астероиди се опишани како „безлични“ тела од типот S. Типот K е предложен од Џ. Ф. Бел и неговите колеги во 1988 г. за тела со особено плитка впивна особина од 1 μм, кај кои недостасува впивањето на 2 μм. Пронајдени се при изучувањето на Еосовото семејство.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]