Астероид од типот X

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероид од групата Xастероид од групата сочинета од неколку типови со слични спектри, но веројатно различни состави.

Толенова класификација[уреди | уреди извор]

Во Толеновата класификација, групата X се состои од следниве типови:[1]

Во овој систем, албедото игра главна улога во разграничувањето на типовите, па така телата со непознто албедо се вели дека се од тип X-. Таков пример е 50 Виргинија.

Класификација по SMASS[уреди | уреди извор]

Класификацијата по SMASS не се вооди според албедото, туку спектралните особини не се доволно забележливи за да бидат видливи во широкопојасниот Осумбоен астероиден преглед (ECAS) што го користи Толеновата шема. Групата X и опфаќа следниве типови:

  • Јадрен тип X каде се астроидите со најтипичните спектри
  • Тип Xe, чии спектри содржат умерено широки впивни појаси околу 0,49 μм. Ова може да означува присуство на тролит (FeS). Постои извесна врска помеѓу оваа група и Толеновиот тип E.
  • Типови Xc и Xk, кои содржат широка испакната спектрална особина во опсег 0,55 до 0,8 μм (т.е. зголемен тек во овој опсег). Овие спектри се преодни, помеѓу јадрените од типот X и типовите C и K.

Освен типот Xe, не постои значителна врска помеѓу овие поделби на SMASS и Толеновите типови E, M и P. Сите типови од групата X опфаќаат мешавина од астероиди класификувани како тип E, M или P.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Fornasier, S.; Clark, B. E.; Dotto, E. (јули 2011). „Spectroscopic survey of X-type asteroids“. Icarus. 214 (1): 131–146. arXiv:1105.3380. Bibcode:2011Icar..214..131F. doi:10.1016/j.icarus.2011.04.022.