Астероид од типот J

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероиди од типот Jастероиди со спектри слични на оние на диогенитните метеорити, а со тоа и слични со подлабоките слоеви од кората на 4 Веста.

Спектрите им се прилично слични како кај астероидите од типот V, но овие имаат особено силен впивен појас од 1 μм.

Примери за вакви астероиди се 2442 Корбет, 3869 Нортон, 4005 Дјагилев и 4215 Камо.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. R. P. Binzel and S. Xu Chips off of asteroid 4 Vesta: Evidence for the parent body of basaltic achondrite meteorites, Science, Vol. 260, p. 186 (1993).