Астероид од типот R

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероиди од типот R — вид на умерено сјајни, релативно ретки астероиди од внатрешниот појас кои чиј спектар е преоден помеѓу типовите V и A. Покажува изразен оливински и пироксенски особини при 1 и 2 μм, со можност за плагиоклас. На должини покуси од 0,7 μ, спектарот е многу црвеникав.

Мисијата IRAS ги класификува 4 Веста, 246 Аспорина, 349 Дембовска, 571 Дулсинеја и 937 Бетгеја како тела од типот R; меѓутоа, прекласификацијта на Веста (архетип на V) е спорна. Од овие тела, само 349 Дембровска е признаена како тело од типот R кога ќе се земат предвид сите бранови должини.

Список[уреди | уреди извор]

Во февруари 2019 г. биле познати барем 5 астероиди од типот R:[1]

Име Класа Пречник км) Наводи
349 Дембровска главнопојасни 139,77 ЦМП · JPL
1904 Масевич главнопојасни 13,503 ЦМП · JPL
2371 Димитров главнопојасни 7,465 ЦМП · JPL
5111 Џеклиф главнопојасни 6,447 ЦМП · JPL
(257838) 2000 JQ66 аморски 0,78 ЦМП · JPL
Пречник: само упросечени проценки; може да се измени со тек на време

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „JPL Small-Body Database Search Engine: spec. type = R (SMASSII)“. JPL Solar System Dynamics. Посетено на 17 март 2019.