Прејди на содржината

Астероид од типот L

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астероиди од типот L — релативно редок вид на астероиди со изразено црвеникав спектар нешто покус од 0,75 μ и безличен рамен спектар на поголеми бранови должини. Во споредба со типот K, овие астероиди имаат поцрвеникав спектар во видливи бранови должини и рамен спектар во инфрацрвените.

Во Толеновата класификација, овие астероиди се опишани како „безлични“ тела од типот S. Типот L е формално воведен како класа во класификацијата по SMASS, иако наобичните спектри на неговите два члена — 387 Аквитанија и 980 Анакостија — се забележани во претходни изучувања.

Позант е 41 астероид од типот L според таксономијата на SMASS.[1]

Тип Ld[уреди | уреди извор]

Типот Ld е предложена група во SMASS, наменета за астероиди со рамен спектар подолг од 0,75 μм како кај типот L, но уште поцрвени во видливиот спектар, како оние од типот D. Таков пример може да биде 728 Леонизида, иако истиот е ставен и во типот A.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „JPL Small-Body Database Search Engine: "spectral type = L (SMASSII)". JPL Solar System Dynamics. Посетено на 18 август 2016.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]