Никел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Никел  (28Ni)
Nickel chunk.jpg
Општи својства
Име и симбол никел (Ni)
Изглед сјаен метален и сребрен, со златна нијанса
Никелот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


Ni

Pd
кобалтникелбакар
Атомски број 28
Стандардна атомска тежина (±) (Ar) 58,6934(4)[1]
Категорија   преоден метал
Група и блок група 10, d-блок
Периода IV периода
Електронска конфигурација [Ar] 3d8 4s2 или
[Ar] 3d9 4s1
по обвивка
2, 8, 16, 2 или 2, 8, 17, 1
Физички својства
Фаза цврста
Точка на топење 1728 K ​(1455 °C)
Точка на вриење 3003 K ​(2730 °C)
Густина близу с.т. 8,908 г/см3
кога е течен, при т.т. 7,81 г/см3
Топлина на топење 17,48 kJ/mol
Топлина на испарување 379 kJ/mol
Моларен топлински капацитет 26,07 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1783 1950 2154 2410 2741 3184
Атомски својства
Оксидациони степени 4,[2] 3, 2, 1,[3] −1 ​(благо базен оксид)
Електронегативност Полингова скала: 1,91
Енергии на јонизација I: 737,1 kJ/mol
II: 1753,0 kJ/mol
II: 3395 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречник емпириски: 124 пм
Ковалентен полупречник 124±4 пм
Ван дер Валсов полупречник 163 пм
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на никелот
Брзина на звукот тенка прачка 4900 м/с (при с.т.)
Топлинско ширење 13,4 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлоспроводливост 90,9 W/(m·K)
Електрична отпорност 69,3 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредување феромагнетно
Модул на растегливост 200 GPa
Модул на смолкнување 76 GPa
Модул на збивливост 180 GPa
Поасонов сооднос 0,31
Мосова тврдост 4,0
Викерсова тврдост 638 MPa
Бринелова тврдост 667–1600 MPa
CAS-број 7440-02-0
Историја
Откриен и првпат издвоен Аксел Фредрик Кронштет (1751)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на никелот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
58Ni 68,077% >7×1020 г. (β+β+) 1,9258 58Fe
59Ni траги 7,6×104 г. ε 59Co
60Ni 26,223% 60Ni е стабилен со 32 неутрони
61Ni 1,14% 61Ni е стабилен со 33 неутрони
62Ni 3,634% 62Ni е стабилен со 34 неутрони
63Ni веш 100,1 г. β 0,0669 63Cu
64Ni 0,926% 64Ni е стабилен со 36 неутрони
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Никел (Ni, латински - niccolum) е сјаен метал со атомски број 28 во периодниот систем. Има 14 изотопи чии атомски маси се наоѓаат помеѓу 53-67, од кои 5 се постојани(58,60,61,62,64).

Некои карактеристики[уреди | уреди извор]

Никел

Никел е сребрено-бел метал кој силно сјае. Припаѓа на групата преодни метали и е тврд и растеглив. Најчесто се среќава во комбинација со сулфур и железо во пентландити, со сулфур во милерити, со арсен во минерални никелини, и со арсен и сулфур во галени. Слично како кај масивните форми на хром, алуминиум и титаниум, никелот е многу реактивен елемент, но бавно реагира во воздух при услови на нормална температура и притисок. Поради неговата трајност во воздухот и инертност да оксидира, се користи за боење на парички.Никелот е магнетен, често пати наоѓан заедно со кобалт во метеорски руди. Најчестата оксидациона состојба на никелот е +2, иако и 0, +1, +3 и +4 е забележана. Се мисли и дека состојба на +6 е возможна, но не е научно докажано.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Carnes, Matthew; Buccella, Daniela; Chen, Judy Y.-C.; Ramirez, Arthur P.; Turro, Nicholas J.; Nuckolls, Colin; Steigerwald, Michael. A Stable Tetraalkyl Complex of Nickel(IV). „Angewandte Chemie International Edition“ том  48 (2): 3384. doi:10.1002/anie.200804435. 
  3. Pfirrmann, Stefan; Limberg, Christian; Herwig, Christian; Stößer, Reinhard; Ziemer, Burkhard. A Dinuclear Nickel(I) Dinitrogen Complex and its Reduction in Single-Electron Steps. „Angewandte Chemie International Edition“ том  48 (18): 3357. doi:10.1002/anie.200805862.