Антимон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Антимон  (51Sb)
Antimony-4.jpg
Општи својства
Име и симболантимон (Sb)
Изгледсјајна сребрено-сива
Антимонот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
As

Sb

Bi
калајантимонтелур
Атомски број51
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)121,760(1)[1]
Категорија  металоид
Група и блокгрупа 15 (азотна), p-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d10 5s2 5p3
по обвивка
2, 8, 18, 18, 5
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење903,78 K ​(630,63 °C)
Точка на вриење1.908 K ​(1.635 °C)
Густина близу с.т.6,697 г/см3
кога е течен, при т.т.6,53 г/см3
Топлина на топење19.79 kJ/mol
Топлина на испарување193,43 kJ/mol
Моларен топлински капацитет25,23 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 807 876 1.011 1.219 1.491 1.858
Атомски својства
Оксидациони степени5, 4, 3, 2, 1, −1, −2, −3
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,05
Енергии на јонизацијаI: 834 kJ/mol
II: 1.594,9 kJ/mol
II: 2.440 kJ/mol
(повеќе)
Атомски полупречникемпириски: 140 пм
Ковалентен полупречник139±5 пм
Ван дер Валсов полупречник206 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на антимон
Разни податоци
Кристална структураромбоедрална
Кристалната структура на антимонот
Брзина на звукот тенка прачка3.420 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење11 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост24,4 W/(m·K)
Електрична отпорност417 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањедијамагнетно[2]
Модул на растегливост55 GPa
Модул на смолкнување20 GPa
Модул на збивливост42 GPa
Мосова тврдост3
Бринелова тврдост294–384 MPa
CAS-број7440-36-0
Историја
Откриен3000 година п.н.е.
Првпат издвоенВаночо Бирингучо (1540)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на антимонот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
121Sb 57,36% (СФ) <25,718
123Sb 42.,64% (СФ) <23,454
125Sb веш 2,7582 y β 0.767 125Te
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Антимонот е сјаен, сив метал. Неговиот симбол, Sb, потекнува од латинскиот збор – стибиум, а неговиот атомски број е 51. Често се наоѓа заедно со сулфур, кој го врзува цврсто, а најчест извор на антимон е сулфурниот минерал стибнит (Sb2S3).

Антимонот нема позната биолошка улога, но е потенцијален токсин, со ефекти слични на труење со арсен. Кога се внесува во организмот, антимонот силно се врзува за ензими кои содржат сулфур, и со тоа ги прави неактивни. Антимонот е уште потоксичен кога се вдишува како гас, стибин, SbH3. Труењето со антимон се манифестира како болки во желудникот, а големи дози предизвикуваат повраќање, оштетување на бубрезите и црниот дроб, а неколку дена подоцна следи смрт.

Викторијанските лекари биле свесни за ова својство на антимонот и го користеле за да се ослободат од несаканите сопруги, девојки и роднини. И покрај недостигот од модерна дијагностичка технологија, најмалку неколку луѓе биле егзекутирани поради тие злосторства.

Можеби најпознатата жртва на труење со антимон е композиторот Волфганг Амадеус Моцарт. Како што е познато од филмот „Амадеус“ од 1984 година, некои луѓе сметале дека тој е жртва на труење од ривалскиот композитор Антонио Салиери, иако историчарите не веруваат во таа хипотеза. Всушност, многу поверојатно е дека Моцарт бил отруен од неговите лекари. За него било познато дека поради обилното пиење премногу го користел популарниот лек за мамурлак во тоа време – калиум антимонил тартарат C4H4KO7Sb, што му го давале лекарите.

Соединенијата кои содржеле антимон се користеле како антипаразитски лекови за лекување и луѓе и животни од шистосомиоза, филариоза и лајшманиоза. Но, денес се користат побезбедни препарати, така што антимонот се употребува само за лекување на лајшманиоза.

Антимонот бил познат од античко време кога се користел како козметичко средство за очи во Египет. Дури имал сопствен египетски хиероглиф.

Антимонот има неколку индустриски примени. Најголем дел од прочистениот антимон во светот се користи како забавувач на оган, но, исто така, се меша со олово и се употребува во батерии, лагери и лемила.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Lide, D. R., уред (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (86th издание). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5. http://web.archive.org/web/20110303222309/http://www-d0.fnal.gov/hardware/cal/lvps_info/engineering/elementmagn.pdf. 

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Својства[уреди | уреди извор]

Антимонитот е член на групата 15 од периодниот систем, еден од елементите наречени pnictogens, и има електронегативност од 2,05. Во согласност со периодичните трендови, тој е повеќе електронегативен од калај или бизмут, а помалку електронегативен од телуриум или арсен. Антимонијата е стабилна на воздух на собна температура, но реагира со кислород ако се загрева за да произведе антимон триоксид, Sb2O3.

Антимони е сребрена, блескава сива металоида со тврдина од 3 степени на Mohs, која е премногу мека за да направи тврди предмети; монети на антимон биле издадени во кинеската провинција Гуичжоу во 1931 година, но издржливоста била сиромашна и ковањето наскоро било прекинато. Антимон е отпорен на напад со киселини.

Четири алтотропи на антимон се познати: стабилна метална форма и три метастабилни форми (експлозивни, црни и жолти). Елементарниот антимон е кршлив, сребрено-бел сјаен металоид. Кога полека се лади, стопената антимон кристализира во тригонална клетка, изоморфна со сивата алотропија на арсен. Ретка експлозивна форма на антимон може да се формира од електролизата на антимон трихлорид. Кога се изгребани со остра реализација, се случува екзотермична реакција и бели испарувања се даваат како метални антимон форми; кога се нанесуваат со толчник во малтер, се јавува силна детонација. Црниот антимон е формиран по брзото ладење на пареата на антимон. Ја има истата кристална структура како црвен фосфор и црн арсен, оксидира во воздух и може спонтано да запали. На 100 ° C постепено се преобразува во стабилна форма. Жолтата анотропија на антимон е најнестабилна. Тој е генериран само со оксидација на стибинот (SbH3) на -90 ° C. Над оваа температура и во амбиентална светлина, оваа метастабилна алотропија се претвора во постабилна црна алопропа.

Елементарниот антимон усвојува слоевит структура (просторна група R3m бр. 166) во која слоевите се состојат од споени, изнемоштени, шестчлени прстени. Најблиските и следните најблиски соседи формираат неправилен октаедричен комплекс, со три атоми во секој двоен слој малку поблизок од трите атоми во следниот. Ова релативно блиско пакување води до висока густина од 6.697 g / cm3, но слабото поврзување помеѓу слоевите доведува до ниска цврстина и кршливост на антимон.

Изотопи[уреди | уреди извор]

Антимонијата има два стабилни изотопи: 121Sb со природна изобилство од 57,36% и 123Sb со природно изобилство од 42,64%. Исто така, има 35 радиоизотопи, од кои најдолготрајно е 125Ѕb со полуживот од 2,75 години. Покрај тоа, 29 метастабилни состојби се карактеризираат. Најстабилен од овие е 120m1Sb со полуживот од 5,76 дена. Изотопите кои се полесни од стабилната 123Sb имаат тенденција да се распаѓаат со β + распаѓање, а оние кои се потешки имаат тенденција да се распаѓаат со β-распаѓање, со неколку исклучоци.

Појава[уреди | уреди извор]

Изобилството на антимон во Земјината кора е проценето на 0,2 до 0,5 делови на милион, споредено со талиумот на 0,5 делови на милион и сребро на 0,07 ppm. Иако овој елемент не е изобилен, тој се наоѓа во повеќе од 100 минерални видови. Антимонијата понекогаш е пронајдена природно (на пример, на врвот на антимон), но почесто се наоѓа во сулфидниот стибнат (Sb2S3) кој е доминантен минерал на руда.

Соединенија[уреди | уреди извор]

Антимоничните соединенија често се класифицираат според нивната оксидациона состојба: Sb (III) и Sb (V). Оксидациската состојба +5 е постабилна.