Прејди на содржината

Осмиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Осмиум  (76Os)
Општи својства
Име и симболосмиум (Os)
Изгледсребрено-сина
Осмиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ru

Os

Hs
рениумосмиумиридиум
Атомски број76
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)190,23(3)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 8, d-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 4f14 5d6 6s2
по обвивка
2, 8, 18, 32, 14, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење3.306 K ​(3.033 °C)
Точка на вриење5.285 K ​(5.012 °C)
Густина близу с.т.22,59 г/см3
кога е течен, при т.т.20 г/см3
Топлина на топење57,85 kJ/mol
Топлина на испарување378 kJ/mol
Моларен топлински капацитет24,7 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 3.160 3.423 3.751 4.148 4.638 5.256
Атомски својства
Оксидациони степени8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0, −1, −2, −4 ​(благ киселински оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,2
Енергии на јонизацијаI: 840 kJ/mol
II: 1.600 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 135 пм
Ковалентен полупречник144±4 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на осмиум
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на осмиумот
Брзина на звукот тенка прачка4.940 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење5,1 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост87,6 W/(m·K)
Електрична отпорност81,2 nΩ·m (при 0 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно[2]
Модул на смолкнување222 GPa
Модул на збивливост462 GPa
Поасонов сооднос0,25
Мосова тврдост7,0
Бринелова тврдост3.490–4.000 MPa
CAS-број7440-04-2
Историја
Откриен и првпат издвоенСмитсон Тенант (1803)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на осмиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
184Os 0,02 % >5,6×1013 г (β+β+) 1,451 184W
(α) 2,963 180W
185Os веш 93,6 д ε 1,013 185Re
186Os 1,59 % 2×1015 г α 2,822 182W
187Os 1,96 % (α) 2,7202 183W
188Os 13,24 % (α) 2,1426 184W
189Os 16,15 % (α) 1,9757 185W
190Os 26,26 % (α) 1,.3784 186W
191Os веш 15.4 д β 0,314 191Ir
192Os 40,78 % >9,8×1012 г (ββ) 0,4135 192Pt
(α) 0,3622 188W
193Os веш 30,11 д β 1,141 193Ir
194Os веш 6 г β 0,097 194Ir
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Осмиумметал со хемиски симбол е Os. Осмиумот се наоѓа во големи количини во метеорите и дејствува нагризувачки.

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Lide, D. R., уред. (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (86th. изд.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.