Прејди на содржината

Бариум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бариум  (56Ba)
Општи својства
Име и симболбариум (Ba)
Изгледсребрено-сива
Бариумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Sr

Ba

Ra
цезиумбариумлантан
Атомски број56
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)137,327(7)[1]
Категорија  земноалкални метали
Група и блокгрупа 2 (земноалкални), s-блок
ПериодаVI периода
Електронска конфигурација[Xe] 6s2
по обвивка
2, 8, 18, 18, 8, 2
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1.000 K ​(727 °C)
Точка на вриење2.118 K ​(1.845 °C)
Густина близу с.т.3,51 г/см3
кога е течен, при т.т.3,338 г/см3
Топлина на топење7,12 kJ/mol
Топлина на испарување142 kJ/mol
Моларен топлински капацитет28,07 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 911 1.038 1.185 1.388 1.686 2.170
Атомски својства
Оксидациони степени+2, +1 ​(силен базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 0,89
Енергии на јонизацијаI: 502,9 kJ/mol
II: 965,2 kJ/mol
II: 3.600 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 222 пм
Ковалентен полупречник215±11 пм
Ван дер Валсов полупречник268 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на бариум
Разни податоци
Кристална структурателоцентрирана коцкеста (тцк)
Кристалната структура на бариумот
Брзина на звукот тенка прачка1.620 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење20,6 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост18,4 W/(m·K)
Електрична отпорност332 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно[2]
Модул на растегливост13 GPa
Модул на смолкнување4,9 GPa
Модул на збивливост9,6 GPa
Мосова тврдост1,25
CAS-број7440-39-3
Историја
ОткриенКарл Вилхелм Шиле (1772)
Првпат издвоенХамфри Дејви (1808)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на бариумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
130Ba 0,106 % (0,5–2,7)×1021 г εε 2,620 130Xe
132Ba 0,101 % >3×1020 г (β+β+) 0,846 132Xe
133Ba веш 10,51 г ε 0,517 133Cs
134Ba 2,417 % (СЦ) <40,520
135Ba 6,592 % (СЦ) <39,357
136Ba 7,854 % (СЦ) <38,041
137Ba 11,23 % (СЦ) <35,722
138Ba 71,7 % (СЦ) <34,302
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Бариум (Ba, лат. barium) — хемиски елемент од IIA група [3][4] ., поточно земноалкален метал. Името бариум потекнува од алхемискиот дериват "барит" (анг. baryte), од грчкиот збор βαρύς (барис), што значи "тежок". Бариум бил идентификуван како нов елемент во 1774 година, но не се водел како метал до 1808 година, кога се вовел како таков со доаѓањето на електролиза.

Бариумот е застапен во Земјината кора во количина од 500 ppm (анг. parts per million).

Поради својата висока хемиска реактивност, бариумот никогаш не се наоѓа во природата како слободен елемент. Неговиот хидроксид, познат во предвремените времиња како барита, не се јавува како минерал, но може да се подготви со загревање на бариум карбонат.

Најчестите природни минерали на бариум се барит (бариум сулфат, BaSO4) и аерит (бариум карбонат, BaCO3), коишто се нерастворливи во вода. Поради тоа се користат во медицината, како контрасно средство за ренгенско снимање на гастроинтестиналниот стракт (не се раствораат во желудечната киселина).

Бариумот има неколку индустриски апликации. Историски гледано, се користи како гетер за вакуумски цевки и во форма на оксид како емизивен слој на индиректно загреани катоди. Тој е составен дел на YBCO (високотемпературни суперспроводници) и електрокерамика и се додава во челик и леано железо за да се намали големината на јаглеродни зрна во микроструктурата. Бариумските соединенија се додаваат во огномети за да дадат зелена боја. Бариум сулфатот се користи како нерастворлив додаток на течност за дупчење на нафта, како и во почиста форма, како агенси за рентгенско зрачење за сликање на човечкиот гастроинтестинален тракт. Растворливиот јон на бариум и растворливите соединенија се отровни и се користат како родентициди.


Особености[уреди | уреди извор]

Физички одлики[уреди | уреди извор]

Бариумот е мек, сребрено-бел метал, со мала златна нијанса кога е многу чист [5]: 2 Сребрено-белата боја на бариумот брзо исчезнува по оксидација на воздух што содава слој од темносив оксид. Бариум има средна специфична тежина и добра електрична спроводливост. Многу бавен бариум е многу тешко да се подготви, па затоа многу својства на бариум сè уште не се точно измерени.[5]:2

На собна температура и притисок, бариумот има кубична структура во центарот на телото, со растојание од бариум-бариум од 503 пикометри, проширување со загревање со стапка од приближно 1,8 × 10-5 / °C.[5]:2: 2 Тоа е многу мек метал со Мохсова цврстина (Mohs hardness) од 1,25.[5]:2: 2 Нејзината температура на топење 1.000 K (730 °C; 1.340 °F) [6]: 4-43 е средна помеѓу оние на полесни стронциум (1.050 K или 780 °C или 1.430 °F) [6]:4–86: 4-86 и потешкиот радиум (973 K или 700 °C или 1,292 °F);[6]:4–78: 4-78, но неговата точка на вриење е 2.170 K (1.900 °C; 3.450 °F) го надминува оној на стронциум (1.655 К или 1.382 ° С или 2.519 °F).[6]:4–86: 4-86 . Густината (3.62 g / cm3) [6]:4–43: 4-43 е исто така средна помеѓу оние на стронциум (2.36 g / cm3) [6]:4–86: 4-86 и радиум (~ 5 g / cm3).[6]:4–78: 4-78

Хемиски одлики[уреди | уреди извор]

Бариумот е хемиски сличен со магнезиум, калциум и стронциум, дури и пореактивен. Секогаш ја покажува состојбата на оксидација од +2, освен во неколку ретки и нестабилни молекуларни видови кои се одликуваат само во гасна фаза, како што е BaF.[5]:2: 2 Реакциите со халогените се високо егзотермични (ослободување енергија); реакцијата со кислород или воздух се јавува на собна температура и затоа бариум се складира под масло или во инертна атмосфера.[5]:2: 2 Реакциите со други неметали, како што се јаглерод, азот, фосфор, силициум и водород, генерално се егзотермични и продолжуваат со загревање [5]:2–3: 2-3. Реакциите со вода и алкохоли се доста егзотермични и ослободуваат водороден гас:[5]:3: 3

Ba + 2 ROH → Ba (OR) 2 + H2 ↑ (R е алкилна група или атом на водород)

Бариумот реагира со амонијак за да формира комплекси како Ba(NH3) 6.[5]:3

3

Металот е лесно нападнат од повеќето киселини. Сулфурната киселина е значаен исклучок бидејќи пасивацијата ја запира реакцијата со формирање на нерастворлив бариум сулфат на површината.[7] Бариумот се комбинира со неколку метали, вклучувајќи алуминиум, цинк, олово и калај, формирајќи интерметални фази и легури.[8]

Соединенија[уреди | уреди извор]

Избрани густини на алкална и цинкова сол, g / cm3
O2−
S2−
F−
Cl−
SO2−

4

CO2−

3

O2−

2

H−
Ca2+
[6]:4–48–50
3.34 2.59 3.18 2.15 2.96 2.83 2.9 1.7
Sr2+
[6]:4–86–88
5.1 3.7 4.24 3.05 3.96 3.5 4.78 3.26
Ba2+ [6]:4–43–45 5.72 4.3 4.89 3.89 4.49 4.29 4.96 4.16
Zn2+
[6]:4–95–96
5.6 4.09 4.95 2.09 3.54 4.4 1.57

Бариумските соли обично се бели кога се цврсти и безбојни кога се раствораат, додека бариумските јони не даваат специфични бои.[9] Тие се погусти од стронциумот или аналозите на калциум, освен халидите (види табела, цинк е даден за споредба).

Бариум хидроксидот ("баритa") бил познат на алхемичарите, кој го произведувал со загревање на бариум карбонат. За разлика од калциум хидроксидот, тој апсорбира многу малку СО2 во водени раствори и затоа е нечувствителен на атмосферските флуктуации. Овој имот се користи за калибрирање на pH опрема.

Испарливите бариум соединенија горaт со зелен до бледо зелен пламен, што е ефикасен тест за откривање на бариум соединение. Бојата е резултат на спектралните линии на 455,4, 493,4, 553,6 и 611,1 nm.[5]:3: 3

Органобариумските соединенија се растечко поле на знаење: неодамна откриени се dialkylbariums и алкилхолобариуми [5]:3:

Изотопи[уреди | уреди извор]

Бариумот пронајден во Земјината кора е мешавина од седум исконски нуклиди, бариум-130, 132 и 134-138.[10] Бариум-130 подложува многу бавно радиоактивно распаѓање на ксенон-130 со двојно бета плус распаѓање, а бариумот-132 теоретски се распаѓа слично на ксенон-132, со полуживот илјади пати поголем од возраста на Универзумот.[11] Изобилството е ~ 0,1% од природниот бариум.[10] Радиоактивноста на овие изотопи е толку слаба што не претставува опасност за животот.

Од стабилните изотопи, бариум-138 ги содржи 71,7% од сите бариум; други изотопи имаат намалено изобилство со намалување на масениот број.[10]

Вкупно бариум има околу 40 познати изотопи, кои се движат во маса помеѓу 114 и 153. Најстабилниот вештачки радиоизотоп е бариум-133 со полуживот од околу 10,51 година. Пет други изотопи имаат полуживоти повеќе од еден ден [11] . Бариумот, исто така, има 10 мета држави, од кои бариум-133m1 е најстабилен со полуживот од околу 39 часа.[11]

Историја[уреди | уреди извор]

Алхемичарите во раниот среден век знаеле за некои бариумски минерали. Нежните камења како минерални барити биле пронајдени во вулканска карпа во близина на Болоња, Италија, и така биле наречени "Болоњски камења". Алхемичарите биле привлечени кон нив, бидејќи по изложеноста на светлина тие светат со години. [14] Фосфоресцентните својства на барите, загревани со органски материи, биле опишани од V. Casciorolus во 1602. [7]: 5

Во 1774 година Карл Шиле утврдил дека барите содржат нов елемент, но не можел да го изолира бариумот, туку само бариум оксид. Јохан Готлиб Ган исто така го изолирал бариум оксидот две години подоцна во слични студии. Оксидираниот бариум првпат бил нарекуван "бароти" од Гајтон де Морво, име кое Антоан Лавуазје го променил во барита. Исто така, во 18 век, англискиот минералог Вилијам Витеринг забележал тежок минерал во рудниците на Камберленд, сега познати како осети. Бариумот првпат бил изолиран со електролиза на стопените бариумски соли во 1808 година од страна на Сер Хемфри Дејви во Англија. [15] Дејви, по аналогија со калциум, наречен "бариум" по барите, со "-умум" кој завршува со означување на метален елемент. [14] Роберт Бунсен и Август Матисен добиле чист бариум со електролиза на стопена смеса од бариум хлорид и амониум хлорид [16]. [17]

Производството на чист кислород во процесот на Брин имаше голема примена на бариум пероксид во 1880-тите, пред да биде заменета со електролиза и фракционална дестилација на течен воздух во раните 1900-ти. Во овој процес, бариум оксидот реагира на 500-600 °C (932-1,112 °F) со воздух за да формира бариум пероксид, кој се распаѓа над 700 °C (1,292 °F) со ослободување на кислород: [18] [19]

2 BaO + O2 ⇌ 2 BaO2

Бариум сулфатот за првпат се применува како средство за радиоконтраст кај снимањето на Х-зраци на дигестивниот систем во 1908 година. [20]

Појавување и производство[уреди | уреди извор]

Изобилството на бариум е 0,0425% во Земјината кора и 13 μg / L во морската вода. Примарниот комерцијален извор на бариум е барита (исто така наречен барити или тежок ранец), минерал од бариум сулфат [7]: 5 со депозити во многу делови на светот. Друг комерцијален извор, далеку помалку важен од барита, е орој, минерал од бариум карбонат. Главните депозити се наоѓаат во Англија, Романија и поранешниот СССР [7]: 5

Резервите на барите се проценуваат меѓу 0,7 и 2 милијарди тони. Максималното производство, 8,3 милиони тони, беше произведено во 1981 година, но само 7-8% беше искористена за бариум метал или соединенија. [7]: 5 Производството Барите се зголеми од втората половина на 1990-тите, од 5,6 милиони тони во 1996 година до 7,6 во 2005 и 7,8 во 2011 година. Кина брои повеќе од 50% од овој производ, по што следуваат Индија (14% во 2011 година), Мароко (8,3%), САД (8,2%), Турција (2,5%), Иран и Казахстан (По 2.6%). [21]

Рудната руда се мие, смачкана, класифицирана и одделена од кварц. Ако кварцот премногу длабоко продира во рудата, или содржината на железо, цинк или олово е ненормално висока, и поради тоа тогаш се користи пена флотација. Производот е 98% чист барита (по маса); чистотата треба да биде не помалку од 95%, со минимална содржина на железо и силициум диоксид. [7]: 7 потоа се намалува со јаглерод до бариум сулфид: [7]: 6

BaSO4 + 2 C → BaS + 2 CO2

Бариум сулфидот растворлив во вода е појдовна точка за други соединенија: реакцијата на BaS со кислородот создава сулфат, азотна киселина, нитрат, јаглероддиоксид, карбонат и така натаму. [7]: 6 Нитратот може топлински да се распадне за да го даде оксидот. [7]: 6 Бариум метал се произведува со редукција со алуминиум на 1.100 °C (2.010 °F). Прво произведено е интерметаллично соединение BaAl4: [7]: 3

3 BaO + 14 Al → 3 BaAl4 + Al2O3

BaAl4 е посредник кој реагиран со бариум оксид го произведува металот. Забележете дека не е намален целиот бариум. [7]: 3

8 BaO + BaAl4 → Ba↓ + 7 BaAl2O4

Останатиот бариум оксид реагира со формираниот алуминиум оксид: [7]: 3

BaO + Al2O3 → BaAl2O4

и целокупната реакција е [7]: 3

4 BaO + 2 Al → 3 Ba↓ + BaAl2O4

Бариумската пареа е кондензирана и спакувана во калапи во атмосфера на аргон [7]: 3 Овој метод се користи комерцијално, давајќи ултрачист бариум. [7]: 3 Најчесто се продава бариум чист од околу 99%, а главните нечистотии се стронциум и калциум (до 0,8% и 0,25%) и други загадувачи кои придонесуваат помалку од 0,1%. [7]: 4

Слична реакција со силициум на 1,200 °C (2,190 °F) дава бариум и бариум метасиликат [7]: 3 Електролизата не се користи бидејќи бариот лесно се раствора во стопените халиди и производот е прилично нечист [7]: 3

Скапоцен камен[уреди | уреди извор]

Бариум минералот, бенитоит (бариум титан силикат), се јавува како многу редок син флуоресцентен скапоцен камен, и е официјален државен дијамант на Калифорнија.

Примена[уреди | уреди извор]

Метал и легури[уреди | уреди извор]

Бариумот, како метал или кога е легиран со алуминиум, се користи за отстранување на несакани гасови (готвење) од вакуумски цевки, како што се телевизиските цевки. [7]: 4 Бариумот е погоден за оваа намена поради нискиот притисок на пареа и реактивност кон кислород, азот, јаглерод диоксид и вода; дури може делумно да ги отстрани благородните гасови со растворање во кристална решетка. Оваа апликација постепено исчезнува поради зголемената популарност на LCD-тубиците и плазма комплетите [7]: 4

Другите употреби на елементарен бариум се мали и вклучуваат додаток на силумин (алуминиум-силициум легури), кој ја рафинира нивната структура, како и [7]: 4

 • лого легури;
 • легури за лемење со олово-калај - за зголемување на отпорноста на лази;
 • легура со никел за свеќички;
 • додаток на челик и леано железо како инокулант;
 • легури со калциум, манган, силициум и алуминиум како висококвалитетни челични деоксидизери.

Бариум сулфат и барита[уреди | уреди извор]

Бариум сулфатот (минерал барите, BaSO4) — важен за нафтената индустрија како течност за дупчење во нафтените и гасните бунари [8]: 4-5. Талогот на соединението (наречено "бланко фикс" од француски за "постојан бела ") се користи во бои и лакови; како полнач во мастило, пластика и гуми; како слој на пигмент за хартија; и во наночестичките, за да се подобрат физичките својства на некои полимери, како што се епоксидите. [7]: 9

Бариум сулфатот има ниска токсичност и релативно висока густина од околу 4.5 g / cm3 (а со тоа и непроѕирноста на Х-зраците). Поради оваа причина се користи како агент за радиоконтраст во снимањето на Х-зраци на дигестивниот систем ("бариумски оброци" и "бариумски клизми"). [8]: 4-5. Литопон, пигмент кој содржи бариум сулфат и цинк сулфид, е постојано бел со добра покривна моќ која не се затемнува кога е изложена на сулфиди. [22]

Други бариумски соединенија[уреди | уреди извор]

Другите бариумски соединенија наоѓаат само лажни апликации, ограничени со токсичноста на Ba2 + јони (бариум карбонат е отров на стаорци), што не е проблем за нерастворливиот BaSO4.

Токсичност[уреди | уреди извор]

Поради високата реактивност на металот, токсиколошките податоци се достапни само за соединенија. [29] Растворливите бариум соединенија се отровни. Во мали дози, бариумските јони делуваат како мускулен стимуланс, а повисоките дози влијаат врз нервниот систем, предизвикувајќи неправилности во срцето, треперење, слабост, анксиозност, отежнато дишење и парализа. Оваа токсичност може да биде предизвикана од Ba2 + блокирање на калиумовите јонски канали, кои се од клучно значење за правилната функција на нервниот систем. [30] Други органи оштетени од бариумски соединенија кои се растворливи во вода (т.е. бариум јони) се очите, имунолошкиот систем, срцето, респираторниот систем и кожата [29] кои предизвикуваат, на пример, слепило и сензибилизација. [29]

Бариумот не е канцероген [29] и не биоакумулира [31] [32] Вдишаната прашина која содржи нерастворливи бариумски соединенија може да се акумулира во белите дробови, предизвикувајќи доброќудна состојба наречена баритоза. [33] Нерастворливиот сулфат е нетоксичен и не е класифициран како опасна материја во транспортните прописи [7]: 9

За да се избегне потенцијално енергична хемиска реакција, бариевиот метал се чува во атмосфера на аргон или под минерални масла. Контактот со воздух е опасен и може да предизвика палење. Треба да се избегнува влага, триење, топлина, искри, пламен, шокови, статички електрицитет и изложеност на оксидирачи и киселини. Нешто што може да контактира со бариумот треба да биде електрично заземјено. Секој кој работи со метал треба да носат претходно исчистени чевли кои се заштитни од искра, гумена облека отпорна на пламен, гумени ракавици, престилка, очила и гасна маска. Пушењето во работната површина е забрането. Потребно е темелно миење по допир со бариум. [29]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
 2. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Lide, D. R., уред. (2005). CRC Handbook of Chemistry and Physics (LXXXVI. изд.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.
 3. Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga.
 4. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 Kresse, Robert; Baudis, Ulrich; Jäger, Paul; Riechers, H. Hermann; Wagner, Heinz; Winkler, Jocher; Wolf, Hans Uwe (2007). „Barium and Barium Compounds“. Во Ullman, Franz (уред.). Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Wiley-VCH. CiteSeerX 10.1.1.150.8925. doi:10.1002/14356007.a03_325.pub2. ISBN 978-3527306732.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 Lide, D. R. (2004). CRC Handbook of Chemistry and Physics (84th. изд.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 978-0-8493-0484-2.
 7. Müller, Hermann (2007). „Sulfuric Acid and Sulfur Trioxide“. Во Ullman, Franz (уред.). Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Wiley-VCH. CiteSeerX 10.1.1.150.8925. doi:10.1002/14356007.a03_325.pub2. ISBN 978-3527306732.
 8. Ferro, Riccardo & Saccone, Adriana (2008). Intermetallic Chemistry. Elsevier. стр. 355. ISBN 978-0-08-044099-6.
 9. Slowinski, Emil J.; Masterton, William L. (1990). Qualitative analysis and the properties of ions in aqueous solution (2. изд.). Saunders. стр. 87. ISBN 978-0-03-031234-2.
 10. 10,0 10,1 10,2 De Laeter, J. R.; Böhlke, J. K.; De Bièvre, P.; Hidaka, H.; Peiser, H. S.; Rosman, K. J. R.; Taylor, P. D. P. (2003). „Atomic weights of the elements. Review 2000 (IUPAC Technical Report)“. Pure and Applied Chemistry. 75 (6): 683–800. doi:10.1351/pac200375060683.
 11. 11,0 11,1 11,2 Georges, Audi; Bersillon, O.; Blachot, J.; Wapstra, A. H. (2003). „The NUBASE Evaluation of Nuclear and Decay Properties“. Nuclear Physics A. 729 (1): 3–128. Bibcode:2003NuPhA.729....3A. CiteSeerX 10.1.1.615.5152. doi:10.1016/j.nuclphysa.2003.11.001.