Бета-честичка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алфа зрачењето се состои од хелиум и лесно се запира од страна на еден лист хартија. Бета зрачењето, се состои од електрони или позитрони, се запира со алуминиумски ламели. Гама-зрачењето се запира од страна на олово.

Бета-честичките се електрони со висока енергија, голема брзина или позитрони емитирани од одредени типови на радиоактивни Атомски јадра, како што е калиум-40. Бета-честичките емитирани се како еден вид на јонизирачко зрачење, што е познато како бета-зраци.Продукцијата на бета-честичките се нарекува бета распаѓање. Тие се именувани според грчката буква beta (β). Постојат два типа на бета распаѓање, β and β+, кои соодветно доведуваат до создавање на електрони и позитрони.[1]

β распаѓање (електронска емисија)[уреди | уреди извор]

Бета распаѓање. Бета-честичките (во овој случај негативни електрони) се прикажани емитирајќи се од јадрото. Една антинеутрино (не се прикажува) секогаш се емитира заедно со еден електрон. Внесете: во распаѓање на слободни неутрони, протон, електрон (негативни бета-зраци), и еден електрон антинеутрино се произведуваат

.

Нестабилно атомско јадро со вишок на неутрони може да подложи на β decay распаѓање, каде што неутрон е претворен во протон, електрон и електрон антинеутрино (античестичка на неутрино):


n

p
+
e
+
ν
e

Овој процес е во посредство на слабите интеракции. Неутронот се претвора во протон преку емисија на виртуелна W бозон. На ниво на кварк, W емисијата го претвора долниот кварк во горен, претворајќи неутрон ( еден горен кварк и два долни кваркови) во протон (два горни кваркови и еден долен кварк). Виртуелниот W бозон, тогаш се распаѓа во електрон и антинеутрино.

Бета распаѓање најчесто се јавува кај неутрони продуцирани во јадрени реактори. Слободните неутрони исто така често се распаѓаат преку овој процес. И двата од овие процеси придонесоа за голем број на бета-зраци и електрон антинеутрони продуцирани од цепно реакторско гориво.

β+ распаѓање (позитронска емисија)[уреди | уреди извор]

Нестабилно атомско јадро со вишок протони може да подложи на β+ распаѓање, исто така наречено позитронско распаѓање, каде што протонот е претворен во неутрон, позитрон и електрон неутрино:


p

n
+
e+
+
ν
e

Бета-плус распаѓањето може да се случи само во внатрешноста на јадрата кога апсолутната вредност на обврзувачката енергија на ќерката јадро е поголема од онаа на мајката јадро, односно, ќерката јадро има пониска енергетска состојба.

Интеракција со други честички[уреди | уреди извор]

Сините Cherenkov радиациони емитирани од TRIGA реактор базен се должи на големобрзински бета-честички кои патуваат побрзо од брзината на светлината (брзина фаза) во вода (што е 75% од брзината на светлината во вакуум).

Од трите општи типови на зрачење со радиоактивни материјали, алфа, бета и гама, бета има средна продорна моќ и средна јонизирачка моќ. Иако бета-честички испуштени од различни радиоактивни материјали се разликуваат во енергијата, најмногу бета-честички може да се запрат со неколку милиметри на алуминиум. Составена од наелектризирани честички, бета зрачењето е посилно од јонизирачкото гама-зрачење. Кога минува низ материјата, бета-честичката е забрзана со електромагнетни интеракции и може да оддаде bremsstrahlung х-зраци.

Детекција и мерење[уреди | уреди извор]

Јонизирачките или побудувачките ефекти на бета-честичките се гледаат во основните процеси со кои инструментите за детекција термовизиски откриваат и мерат бета зрачење. Јонизирачкиот гас се користи во јонски комори и Гајгер-Мулер шалтери, а побудување на scintillators се користи во scintillation шалтери.

Употреба[уреди | уреди извор]

Бета-честичките може да се користат за лекување на здравствени состојби, како што се рак на очи и рак на коски и да се користат и како трагачи. Стронциум-90 е материјал кој најчесто се користи за производство на бета-честички.

Бета-честичките исто така се користат за контрола на квалитет, за тестирање на дебелина на некој објект, како што е хартија, кои доаѓаат преку систем на валци. Некои од бета зрачењата се апсорбираат додека минуваат низ производот. Ако производот е направен премногу дебел или тенок, со соодветно различна количина на зрачење ќе се апсорбира. Компјутерската програма за мониторинг на квалитетот на произведената хартија потоа ќе се префрли на валци за промена на дебелината на конечниот производ.

Осветлувачкиот уред наречен betalight содржи тритиум и фосфор. Како тритиум распаѓање, ги емитира бета-честичките; тие го напаѓаат фосфорот, предизвикувајќи фосфорот да оддаде фотони, многу слично на Катодната цевка во телевизијата. Осветлувањето бара надворешно напојување, и ќе продолжи сè додека постои тритиум (и фосфорот себеси не се менува хемиски); износот на светлината произведена ќе се намали на половина од нејзината оригинална вредност во 12.32 години, половина од животот на тритиумот.

Бета-плус (или позитрон) распаѓање на радиоактивен изотоп трагач е извор на позитрони употребени во позитронска емисиона томографија (ПЕТ скен).

Историја[уреди | уреди извор]

Henri Becquerel, експериментирајќи со флуоресценција, случајно дознава дека ураниумот изложен на фотографска плоча, обвиткан со црна хартија, со некои непознати зрачења не може да биде исклучен како Х-зрак.

Ernest Rutherford ги продолжил овие експерименти и открил два различни видови на зрачење:

  • алфа-честичките не се појавија на плочите на Бекерел, бидејќи тие лесно се апсорбираат од страна на црната хартија за завиткување
  • бета-честички кои се 100 пати повеќе продорни од алфа-честичките.

Тој ги објави своите резултати во 1899 година..[2]

Во 1900 година, Бекерел го измерил односот на mass-to-charge ratio (e/m) за бета-честички со методот на J.J. Thomson користен за изучување на електролитни зраци и за идентификување на електрони. Тој открил дека e/m за бета-честичките е иста како и за електроните Thomson, а со тоа, посочил дека бета-честичкита е всушност еден електрон.

Здравје[уреди | уреди извор]

Бета-честичките се во можност да навлезат во живата материја до одреден степен и може да се промени структурата на ударните молекули. Во повеќето случаи, таквите промени може да се сметаат за штета, со резултатите како рак или смрт. Ако погодената молекула е ДНК, може да се предизвика спонтана мутација.

Бета изворите може да се користат во радиотерапијата за уништување на канцерогените клетки.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. „Beta Decay“. Lbl.gov. 9 August 2000. Архивирано од изворникот на 2020-03-24. Посетено на 2015-12-03.
  2. E. Rutherford (8 May 2009) [Paper published by Rutherford in 1899]. „Uranium radiation and the electrical conduction produced by it“. Philosophical Magazine. 47 (284): 109–163. doi:10.1080/14786449908621245.

Наводи[уреди | уреди извор]