Хелиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Хелиум  (2He)
Helium discharge tube.jpg
Helium spectra.jpg
Спектрални линии на хелиумот
Општи својства
Име и симбол хелиум (He)
Изглед безбоен гас, со црвеникаво-портокалов сјај кога е подложен на високонапонско магнетно поле
Хелиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)


He

Ne
водородхелиумлитиум
Атомски број 2
Стандардна атомска тежина (±) (Ar) 4,002602(2)[1]
Категорија   благороден гас
Група и блок група 18 (благородни гасови), s-блок
Периода I периода
Електронска конфигурација 1s2
по обвивка
2
Физички својства
Фаза гасна
Точка на топење 0,95 K ​(−272,20 °C) (при 2,5 MPa)
Точка на вриење 4,222 K ​(−268,928 °C)
Густина при стп (0 °C и 101,325 kPa) 0,1786 г/Л
кога е течен, при т.т. 0,145 г/см3
кога е течен, при т.в. 0,125 г/см3
Тројна точка 2,177 K, ​5,043 kPa
Критична точка 5,1953 K, 0,22746 MPa
Топлина на топење 0,0138 kJ/mol
Топлина на испарување 0,0829 kJ/mol
Моларен топлински капацитет 20,78[2] J/(mol·K)
парен притисок (определен со ITS-90)
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K)     1,23 1,67 2,48 4,21
Атомски својства
Оксидациони степени 0
Електронегативност Полингова скала: нема податоци
Енергии на јонизација I: 2372,3 kJ/mol
II: 5250,5 kJ/mol
Ковалентен полупречник 28 пм
Ван дер Валсов полупречник 140 пм
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на хелиумот
Брзина на звукот 972 м/с
Топлинска спроводливост 0,1513 W/(m·K)
Магнетно подредување дијамагнетно[3]
CAS-број 7440-59-7
Историја
Наречен по Хелиос, старогрчки бог на сонцето
Откриен Пјер Жансен, Норман Локјер (1868)
Првпат издвоен Вилијам Ремзи, Пер Теодор Клеве, Абрахам Ланглет (1895)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на хелиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
3He 0,000137%* 3He е стабилен со 1 неутрон
4He 99,999863%* 4He е стабилен со 2 неутрони
* Атмосферска вредност; застапеноста може да се разликува во други услови
| наводи | Википодатоци

Хелиумхемиски елемент е инертен и наjлесен гас по водородот. Атомски број е 2, атомска маса изнесува 4.002602. Хелиумот се употребува за полнење на воздушните балони, за разблажување на кислородот и во хемиските лаборатории.

Интересни факти: хелиумот не е отровен за човечкиот организам и може да биде вдишуван во одредени количества, интересното е што кога тој се испушта поради неговата помала густина од воздухот, двојно побрзо ги струи гласните жици и така се добива танок пискав глас.

Историја[уреди | уреди извор]

Откриен е 1868 година со спектрографско испитување на сончевата хромосфера, каде го има во големи количини. Името го добил од грчкиот збор helios што во превод значи Сонце.[4] Во лабораториски услови добиен е во 1895 година со загревање на минерли на ураниум. Подоцна хелиумот е пронајден во траги во атмосферата на Земјата ( со масен удел од 0,00007%). Со спектроскопска анализа на поларната светлина најдено е дека највисоките слоеви на атмосферата на Земјата се состојат претежно од водород и хелиум.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
  2. Shuen-Chen Hwang, Robert D. Lein, Daniel A. Morgan (2005). "Noble Gases". Kirk Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. Wiley. pp. 343–383. doi:10.1002/0471238961.0701190508230114.a01.
  3. Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds, in Handbook of Chemistry and Physics 81st edition, CRC press.
  4. Rayet, G. (1868) "Analyse spectral des protubérances observées, pendant l'éclipse totale de Soleil visible le 18 août 1868, à la presqu'île de Malacca"[мртва врска] (Spectral analysis of the protuberances observed during the total solar eclipse, seen on 18 August 1868, from the Malacca peninsula), Comptes rendus ... , 67 : 757–759. From p. 758: " … je vis immédiatement une série de neuf lignes brillantes qui … me semblent devoir être assimilées aux lignes principales du spectre solaire, B, D, E, b, une ligne inconnue, F, et deux lignes du groupe G." ( … I saw immediately a series of nine bright lines that … seemed to me should be classed as the principal lines of the solar spectrum, B, D, E, b, an unknown line, F, and two lines of the group G.)

Види исто[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]