Калај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Калај  (50Sn)
Sn-Alpha-Beta.jpg
лево: бела, бета, β; десно: сива, алфа, α
Општи својства
Име и симболкалај (Sn)
Изгледсребрено-бела (бета, β) или сива (алфа, α)
Алотропиалфа, α (сива); бета, β (бела)
Калајот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ge

Sn

Pb
индиумкалајантимон
Атомски број50
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)118,710(7)[1]
Категорија  слаб метал
Група и блокгрупа 14 (јаглеродна), p-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d10 5s2 5p2
по обвивка
2, 8, 18, 18, 4
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење505,08 K ​(231,93 °C)
Точка на вриење2.875 K ​(2.602 °C)
Густина близу с.т.бела, β: 7,365 г/см3
сива, α: 5,769 г/см3
кога е течен, при т.т.6,99 г/см3
Топлина на топењебела, β: 7,03 kJ/mol
Топлина на испарувањебела, β: 296,1 kJ/mol
Моларен топлински капацитетбела, β: 27,112 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1.497 1.657 1.855 2.107 2.438 2.893
Атомски својства
Оксидациони степени4, 3,[2] 2, 1,[3] −1, −2, −3, −4 ​(амфотеричен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 1,96
Енергии на јонизацијаI: 708,6 kJ/mol
II: 1.411,8 kJ/mol
II: 2.943,0 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 140 пм
Ковалентен полупречник139±4 пм
Ван дер Валсов полупречник217 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на калај
Разни податоци
Кристална структурачетириаголна
Кристалната структура на калајот

бел (β)
Кристална структурадијамантска коцкеста
Кристалната структура на калајот

сива (α)
Брзина на звукот тенка прачка2.730 м/с (при с.т.) (валован)
Топлинско ширење22 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост66,8 W/(m·K)
Електрична отпорност115 nΩ·m (при 0 °C)
Магнетно подредувањеgray: дијамагнетно[4]
бела (β): парамагнетно
Модул на растегливост50 GPa
Модул на смолкнување18 GPa
Модул на збивливост58 GPa
Поасонов сооднос0,36
Бринелова тврдост50–440 MPa
CAS-број7440-31-5
Историја
ОткриенОколу 3500 година п.н.е.
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на калајот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
112Sn 0,97% (β+β+) 1,9222 112Cd
114Sn 0,66% (СФ) <27,965
115Sn 0,34% (СФ) <26,791
116Sn 14,54% (СФ) <25,905
117Sn 7,68% (СФ) <25,334
118Sn 24,22% (СФ) <23,815
119Sn 8,59% (СФ) <23,140
120Sn 32,58% (СФ) <21,824
122Sn 4,63% (ββ) 0,3661 122Te
124Sn 5,79% >1×1017 y β) 2,2870 124Te
126Sn траги 2,3×105 y β 0,380 + 126Sb
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Калај е хемиски елемент со симболот Sn (од латински: stannum ) и атомски број 50. Тоа е пост-транзициски метал во групата 14 од периодичната табела на елементи . Се добива главно од минералниот каситерит , кој содржи станичен оксид , SnO 2 . Калајот покажува хемиска сличност со двата соседи во групата 14, германиум и олово , и има две главни оксидациски состојби , +2 и малку постабилна +4. Тин е 49-тиот најбитен елемент и има, со 10 стабилни изотопи, најголем број на стабилни изотопи во периодниот систем, благодарение на магичниот број на протони. Има две главни алтотропи : на собна температура, стабилната алотропа е β-калај, сребрено-бел, податлив метал, но при ниски температури се претвора во помалку густа сива α-калај, која има дијамантски кубни структура. Металните калај не лесно се оксидираат во воздухот.

Првиот калај легура употребен во голем обем беше бронза , изработена од 1/8 калај и 7/8 бакар , уште од 3000 п.н.е. По 600 п.н.е., бил произведен чист метален калај. Калап , кој е легура од 85-90% калај, а остатокот најчесто се состои од бакар , сунѓер и олово, се користел за мебел од бронзеното доба до 20 век. Во модерните времиња, калај се користи во многу легури, особено калај / олово мека војници , кои се обично 60% или повеќе калај и во производството на транспарентен, електрично спроведување филмови на Индиум калај оксид во оптоелектронски апликации. Друга голема апликација за калај е отпорна на корозија од калај од челик . Поради ниската токсичност на неоргански калај, лимот од челик за челик се користи за пакување на храна како лимени конзерви . Сепак, некои органонски соединенија можат да бидат речиси токсични како цијанид .

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Физички својства[уреди | уреди извор]

Капки од зацврстен стопен калај

Калајот е мек, податлив , нодуларен и високо кристален сребрено-бел метал . Кога свиткана лента е свиткана, може да се слушне звук кој се нарекува " калај крик " од збратимувањето на кристалите. [5] Калапот се топи на ниски температури од околу 232 °C (450 °F) , што е најниско во групата 14. Точката на топење е дополнително намалена на 177.3 °C (351.1 °F) за 11   nm честички. [6]

Надворешни видеоснимки
β–α transition of tin at −40 °C (time lapse; one second of the video is one hour in real time

β-калај (метална форма или бел калај, BCT структура), која е стабилна на и над собна температура, е податлив. Спротивно на тоа, α-калај (неметалична форма или сив калај), која е стабилна под 13.2 °C (55.8 °F) , е кршливо . α-калајот има дијамантски кубни кристални структури , слични на дијамант , силициум или германиум . α-калајот воопшто нема метални својства, бидејќи неговите атоми формираат ковалентна структура во која електроните не можат слободно да се движат. Тоа е досадно-сив прашкаст материјал кој не е вообичаен, освен неколку специјализирани полупроводнички апликации. [5] Овие два allotropes , α-калај и β-калај, се повеќе познати како сива калај и бел калај , соодветно. Постојат уште две алотропи, γ и σ на температури над 161 °C (322 °F)   и притисоци над неколку GPa . [7] Во ладни услови, β-оловото има тенденција да се трансформира спонтано во α-лим, феномен познат како " калај штетник ". [8] Иако температурата на α-β трансформација е номинално 13.2 °C (55.8 °F) , нечистотии (на пр Ал, Zn, итн) ја намалуваат температурата на транзиција многу под 0 °C (32 °F) , а при додавање на антимон или бизмут , трансформацијата воопшто не може да се случи, зголемувајќи ја издржливоста на калај. [9]

Комерцијалните оценки од калај (99.8%) се спротивставуваат на трансформацијата поради инхибициониот ефект на малите количини на бизмут, антимон, олово и сребро присутни како нечистотии. Леживите елементи како што се бакар, антимон, бизмут, кадмиум и сребро ја зголемуваат својата цврстина. Тин тенденција прилично лесно да формираат тврди, кршливи интерметални фази, кои често се непожелни. Таа не формира широко опсег на цврсти раствори во други метали воопшто, а неколку елементи имаат значително цврста растворливост во калај. Меѓутоа, едноставни евтектички системи се јавуваат со бизмут , галиум , олово , талиум и цинк . [9]

Калајот станува суперпроводник под 3.72   K [10] и бил еден од првите суперспроводници кои треба да се изучуваат; ефектот на Меиснер , една од карактеристичните карактеристики на суперспроводниците, за првпат беше откриен во кристалите на супер-спроводливост на калај. [11]

Хемиски својства[уреди | уреди извор]

Калајот е отпорен на корозија од вода , но може да биде нападнат од киселини и алкали . Калајот може да биде високо полиран и се користи како заштитно покритие за други метали. [5] Заштитен оксид ( пасивација ) слој спречува натамошна оксидација, исто што се формира на калај и други калај легури. [12] Калајот делува како катализатор кога кислородот е во раствор и помага да се забрза хемиската реакција.   [5]

Изотопи[уреди | уреди извор]

Калајот има десет стабилни изотопи , со атомски маси од 112, од 114 до 120, 122 и 124, најголем број од било кој елемент. Од нив најбројни се 120 Sn (речиси една третина од сите калај), 118 Sn и 116 Sn, додека најмалку изобилство е 115 Sn. Изотопите со бројни маси немаат нуклеарен спин , додека оние со непарен имаат спин од +1/2. Тин, со неговите три заеднички изотопи 116 Sn, 118 Sn и 120 Sn, е меѓу најлесните елементи за откривање и анализа со NMR спектроскопија , а неговите хемиски поместувања се референцирани против SnMe4 </br> SnMe4 . [note 1] [13]

Овој голем број на стабилни изотопи се смета дека се директен резултат на атомскиот број 50, " магичен број " во нуклеарната физика. Калајот, исто така, се јавува во 29 нестабилни изотопи, опфаќајќи ги сите останати атомски маси од 99 до 137. Покрај 126 Sn , со полуживот од 230.000 години, сите радиоизотопи имаат полуживот помал од една година. Радиоактивниот 100 Sn , откриен во 1994 година и <sup id="mwhw">132</sup> Sn, се еден од ретките нуклиди со " двојно магично " јадро: и покрај тоа што се нестабилни, со многу изолирани протон-неутронски односи, тие претставуваат крајни точки над кои стабилноста брзо се намалува. [14] Уште 30 метастабилни изомери се карактеризираат за изотопи помеѓу 111 и 131, најстабилните се <sup id="mwiw">121m</sup> Sn со полуживот од 43,9 години. [15]

Релативните разлики во изобилството на стабилните изотопи на калапот може да се објаснат со нивните различни форми на формирање во ѕвездената нуклеосинтеза . 116 Sn преку 120 Sn вклучени се формираат во <i id="mwkQ">s-</i> процесите (бавно неутронско снимање) кај повеќето ѕвезди и оттаму тие се најчестите изотопи, додека 122 Sn и 124 Sn се формираат само во r- процесите (брзиот неутронски снимање) кај супернова и се поретки. (Изотопите 117 Sn до 120 Sn исто така добиваат придонеси од r -процесот. ) Конечно, најретки изотопи богати со протони, 112 Sn, 114 Sn и 115 Sn, не можат да се направат во значајни количини во s -или r- процесите и се сметаат за меѓу p-јадра , чие потекло сè уште не е добро разбрано . Некои шпекулирани механизми за нивно формирање вклучуваат зафаќање на протони, како и фотодизаинтеграција , иако 115 Sn, исто така, може да биде делумно произведена во s -процесот, и директно, и како ќерка на долготрајни <sup id="mwpg">115</sup> In . [16]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Зборот " калај" се споделува меѓу германските јазици и може да се проследи наназад до реконструираниот прото-германски * калај-ом ; сродни вклучуваат германски Zinn , Шведски tenn и холандски tin . Не се наоѓа во други гранки на Индоевропски , освен со позајмување од германски (на пример, ирски tinne од англиски). [17] [18]

Латинското име stannum првично значело легура на сребро и олово, а во 4-тиот век станал "калај" [19] - претходниот латински збор за тоа бил plumbum candidum , или "бело олово". Stannum очигледно доаѓа од претходниот stāgnum (што значи иста супстанца), [17] потеклото на романтизмот и келтските термини за калај . [17] [20] Потеклото на stannum / stāgnum е непознат; можно е да постои пред- индо-европските јазици. [21]

Meyers Konversations-Lexikon напротив, шпекулира дека stannum е изведен од (предците на) Корниски stean , и е доказ дека Корнвол во првите векови AD бил главен извор на калај.

Историја[уреди | уреди извор]

Свеченo гигантска бронза Дирк од типот на Plougrescant-Ommerschans, Plougrescant, Франција, 1500-1300 год.

Извлекувањето и употребата на калајот може да датира од почетокот на бронзеното време околу 3000 п.н.е., кога беше забележано дека бакарни предмети формирани од полиметални руди со различни метални содржини имале различни физички својства. [22] Најраните бронзени предмети имале содржина на калај или арсен од помалку од 2% и поради тоа се верува дека се резултат на ненамерно легирање поради содржината на трага во бакарната руда. [23] Додавањето на вториот метал на бакар ја зголемува својата цврстина, ја намалува температурата на топење и го подобрува процесот на леење со производство на повеќе флуидно топе што се лади на погуста, помалку сунѓерест метал. [23] Ова беше важна иновација која овозможи многу посложени форми фрлени во затворени калапи од бронзеното време. Арсенските бронзени предмети најпрвин се појавуваат на Блискиот Исток, каде што најчесто се наоѓаат арсениците во врска со бакарната руда, но ризиците по здравјето брзо се реализираа и потрагата по извори на многу помалку опасни калајни руди почна во почетокот на бронзеното време. [24] Тоа создаде побарувачката за ретки калај метал и формира трговска мрежа која ги поврзува далечни извори на калај до пазарите на бронзеното време култури .[се бара извор]

Каситерит (SnO 2 ), форма на калај оксид од калај, најверојатно бил оригиналниот извор на калај во антички времиња. Други форми на калај руди се помалку изобилуваат сулфиди, како што се стенит, кои бараат повеќе вклучени топење процес. Каситеритот често се акумулира во алувијални канали како депозити на пластери, бидејќи е потешко, потежок и хемиски отпорен од придружниот гранит . [25] Каситерит е обично црно или генерално темно во боја, и овие депозити лесно може да се видат во речните брегови .

Соединенија и хемија[уреди | уреди извор]

Во поголемиот дел од неговите соединенија, калајот има оксидациона состојба II или IV.

Неоргански соединенија[уреди | уреди извор]

Халидните соединенија се познати и за состојбата на оксидација. За Sn (IV), сите четири халиди се добро познати: SnF 4 , SnCl 4 , SnBr 4 и SnI 4 . Трите потешки членови се испарливи молекуларни соединенија, додека тетрафлуоридот е полимерен. Сите четири халиди се познати и за Sn (II): SnF 2 , SnCl 2 , SnBr 2 и SnI 2 . Сите се полимерни цврсти материи. Од овие осум соединенија, обоени се само јодидите. [26]

Калај (II) хлоридот (исто така познат како застарен хлорид) е најважниот калај-халид во комерцијална смисла. Илустрирајќи ги патиштата кон таквите соединенија, хлорот реагира со метални метали за да даде SnCl 4 додека реакцијата на хлороводородна киселина и калај произведува SnCl 2 и водороден гас. Алтернативно, SnCl 4 и Sn се комбинираат со каламус хлорид со процес наречен компропорцијација : [27]

SnCl 4 + Sn → 2 SnCl 2

Калајот може да формира многу оксиди, сулфиди и други деривати на халкогенид. Диоксидот SnO 2 (каситерит) се формира кога калај се загрева во присуство на воздух . [26] SnO 2 е амфотеричен , што значи дека се раствора и во кисели и во основни раствори. [28] Станати со структура [Sn (OH) 6 ] 2- , како K 2 [Sn (OH) 6 ], исто така се познати, иако слободната станична киселина H 2 [Sn (OH) 6 ] е непозната.

Сулфиди од калај постојат и во двете оксидациски состојби на +2 и 4: калај (II) сулфид и калај (IV) сулфид ( мозаично злато ).

Бол-и-стик модели на структурата на цврст калај хлорид (SnCl 2 ). [29]

Хидриди[уреди | уреди извор]

Станан (SnH 4 ), со калај во оксидациската состојба +4, е нестабилен. Органотински хидриди се сепак добро познати, на пример, трибутилин хидрид (Sn (C 4 H 9) 3 H). [5] Овие соединенија се ослободуваат од транзиентни трибутилни лимени радикали, кои се ретки примери на соединенија од калај (III). [30]

Органотински соединенија[уреди | уреди извор]

Органотинските соединенија, понекогаш наречени станбени, се хемиски соединенија со калај-јаглеродни врски. [31] Од соединенијата од калај, органските деривати се најкорисните комерцијално. [32] Некои органски соединенија се високо токсични и се користат како биоциди . Првиот органотински соединение што треба да се Пријавени беше diethyltin дијодид ((C 2 H 5) 2 SNI 2), пријавена од страна на Едвард Франкланд во 1849. [33]

Повеќето органотински соединенија се безбојни течности или цврсти материи кои се стабилни за воздух и вода. Тие ја усвојуваат тетрахедралната геометрија. Тетраалкил- и тетраарилинските соединенија може да се подготват со помош на реагенси Григна: [32]

SnCl + 4 RMgBr → R4Sn + 4 MgBrCl

Мешаните халид-алкили, кои се почести и поважни комерцијално од дериватите на тетраоргано, се подготвуваат со редистрибутивни реакции :

SnCl4 + R4Sn → 2 SnCl2R2

Дивалентните органотински соединенија се невообичаени, иако се почести отколку сродни двовалентни органорманиум и органосилициски соединенија. Поголемото стабилизирање кое го ужива Sn (II) се припишува на " ефектот на инертен пар ". Органотински (II) соединенија вклучуваат двете stannylenes (со формулата: R2 Sn, како што се гледа за молекуларниот карбен ) и distannylenes (R4 Sn 2), кои се приближно еднаков на алкени . И двете класи покажуваат невообичаени реакции. [34]

Појава[уреди | уреди извор]

Примерок од каситерит, главна руда од калај.
Грануларни парчиња каситерит, собрани со рударски пластери


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
 2. "SnH3". NIST Chemistry WebBook. National Institure of Standards and Technology. конс. 23 January 2013. 
 3. "HSn". NIST Chemistry WebBook. National Institute of Standards and Technology. конс. 23 January 2013. 
 4. Lide, D. R., уред (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (86th издание). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5. http://web.archive.org/web/20110303222309/http://www-d0.fnal.gov/hardware/cal/lvps_info/engineering/elementmagn.pdf. 
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Holleman, Arnold F.; Wiberg, Egon; Wiberg, Nils (1985). „Tin“ (на German). Lehrbuch der Anorganischen Chemie (91–100 издание). Walter de Gruyter. стр. 793–800. ISBN 978-3-11-007511-3. 
 6. Ink with tin nanoparticles could print future circuit boards Грешка во шаблонот „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно., Physorg, April 12, 2011; Jo, Yun Hwan; Jung, Inyu; Choi, Chung Seok; Kim, Inyoung; Lee, Hyuck Mo (2011 г). Synthesis and characterization of low temperature Sn nanoparticles for the fabrication of highly conductive ink. „Nanotechnology“ том  22 (22): 225701. doi:10.1088/0957-4484/22/22/225701. PMID 21454937. Bibcode2011Nanot..22v5701J. 
 7. Molodets, A. M.; Nabatov, S. S. (2000 г). Thermodynamic Potentials, Diagram of State, and Phase Transitions of Tin on Shock Compression. „High Temperature“ том  38 (5): 715–721. doi:10.1007/BF02755923. 
 8. This conversion is known as tin disease or tin pest. Tin pest was a particular problem in northern Europe in the 18th century as organ pipes made of tin alloy would sometimes be affected during long cold winters. There are anecdotal claims that tin pest destroyed some of Captain Scott's stores in the ill-fated expedition (see tin pest). Some unverifiable sources also say that, during Napoleon's Russian campaign of 1812, the temperatures became so cold that the tin buttons on the soldiers' uniforms disintegrated over time, contributing to the defeat of the Grande Armée.Le Coureur, Penny; Burreson, Jay (2004). Napoleon's Buttons: 17 Molecules that Changed History. New York: Penguin Group USA. , a persistent legend that probably has no background in real events. Öhrström, Lars (2013). The Last Alchemist in Paris. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-966109-1.  Cotton, Simon (2014 г). Book review: The last alchemist in Paris. „Chemistry World“. http://rsc.li/CW_140501
 9. 9,0 9,1 Schwartz, Mel (2002). „Tin and Alloys, Properties“. Encyclopedia of Materials, Parts and Finishes (2nd издание). CRC Press. ISBN 978-1-56676-661-6. 
 10. Dehaas, W.; Deboer, J.; Vandenberg, G. (1935 г). The electrical resistance of cadmium, thallium and tin at low temperatures. „Physica“ том  2 (1–12): 453. doi:10.1016/S0031-8914(35)90114-8. Bibcode1935Phy.....2..453D. 
 11. Meissner, W.; R. Ochsenfeld (1933 г). Ein neuer effekt bei eintritt der Supraleitfähigkeit. „Naturwissenschaften“ том  21 (44): 787–788. doi:10.1007/BF01504252. Bibcode1933NW.....21..787M. 
 12. Craig, Bruce D.; Anderson, David S.; International, A. S. M. (January 1995). Handbook of corrosion data. стр. 126. ISBN 978-0-87170-518-1. https://books.google.com/books?id=KXwgAZJBWb0C&pg=RA1-PT126. 
 13. "Interactive NMR Frequency Map". Архивирано од изворникот на 2011-06-04. конс. 2009-05-05. 
 14. Walker, Phil (1994 г). Doubly Magic Discovery of Tin-100. „Physics World“ том  7 (June). http://physicsworldarchive.iop.org/index.cfm?action=summary&doc=7%2F6%2Fphwv7i6a24%40pwa-xml&qt=. 
 15. Audi, Georges; Bersillon, O.; Blachot, J.; Wapstra, A. H. (2003 г). The NUBASE Evaluation of Nuclear and Decay Properties. „Nuclear Physics A“ том  729 (1): 3–128. doi:10.1016/j.nuclphysa.2003.11.001. Bibcode2003NuPhA.729....3A. http://hal.in2p3.fr/in2p3-00014184. 
 16. Cameron, A. G. W.. Abundance of the Elements in the Solar System. „Space Science Reviews“ том  15 (1): 121–146. doi:10.1007/BF00172440. Bibcode1973SSRv...15..121C. http://pubs.giss.nasa.gov/docs/1973/1973_Cameron_1.pdf. 
 17. 17,0 17,1 17,2 "tin". Oxford English Dictionary (3rd изд.). Oxford University Press. September 2005.  (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)
 18. Harper, Douglas. "tin". Online Etymology Dictionary. 
 19. Encyclopædia Britannica, 11-то издание, 1911, sv " калај ", повикувајќи се на Х. Kopp
 20. "The Ancient Mining of Tin". oxleigh.freeserve.co.uk. Архивирано од изворникот на 2009-04-03. конс. 2009-07-07. 
 21. Американски наследство речник
 22. Cierny, J.; Weisgerber, G. (2003). „The "Bronze Age tin mines in Central Asia“. Giumlia-Mair, A.. The Problem of Early Tin. Oxford: Archaeopress. стр. 23–31. ISBN 978-1-84171-564-3. 
 23. 23,0 23,1 Penhallurick, R. D. (1986). Tin in Antiquity: its Mining and Trade Throughout the Ancient World with Particular Reference to Cornwall. London: The Institute of Metals. ISBN 978-0-904357-81-3. 
 24. Charles, J. A. (1979). „The development of the usage of tin and tin-bronze: some problems“. Franklin, A. D.. The Search for Ancient Tin. Washington D.C.: A seminar organized by Theodore A. Wertime and held at the Smithsonian Institution and the National Bureau of Standards, Washington D.C. March 14–15, 1977. стр. 25–32. 
 25. (Penhallurick 1986)
 26. 26,0 26,1 Шаблон:Holleman&Wiberg
 27. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2nd издание). Butterworth-Heinemann. ISBN 0080379419. 
 28. Неорганска и теоретска хемија , Ф. Шервуд Тејлор, Хајнеман, 6-ти издание (1942)
 29. J. M. Leger; J. Haines; A. Atouf (1996 г). The high pressure behaviour of the cotunnite and post-cotunnite phases of PbCl2 and SnCl2. „J. Phys. Chem. Solids“ том  57 (1): 7–16. doi:10.1016/0022-3697(95)00060-7. Bibcode1996JPCS...57....7L. 
 30. Gaur, D. P.; Srivastava, G.; Mehrotra, R. C. (1973 г). Organic Derivatives of Tin. III. Reactions of Trialkyltin Ethoxide with Alkanolamines. „Zeitschrift für Anorganische und Allgemeine Chemie“ том  398: 72. doi:10.1002/zaac.19733980109. 
 31. Elschenbroich, C. "Organometallics" (2006) Wiley-VCH: Weinheim.
 32. 32,0 32,1 Graf, G. G. (2000) "Tin, Tin Alloys, and Tin Compounds" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2005 Wiley-VCH, Weinheim doi:10.1002/14356007.a27_049
 33. Sander H.L. Thoonen; Berth-Jan Deelman; Gerard van Koten (2004 г). Synthetic aspects of tetraorganotins and organotin(IV) halides. „Journal of Organometallic Chemistry“ (689): 2145–2157. http://igitur-archive.library.uu.nl/chem/2005-0622-182223/13093.pdf. посет. 31 јули 2009 г. 
 34. Peng, Yang; Ellis, Bobby D.; Wang, Xinping; Fettinger, James C.; Power, P. P. (2009 г). Reversible Reactions of Ethylene with Distannynes Under Ambient Conditions. „Science“ том  325 (5948): 1668–1670. doi:10.1126/science.1176443. PMID 19779193. Bibcode2009Sci...325.1668P. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „note“, но нема соодветна ознака <references group="note"/>, или пак недостасува завршно </ref>.