Калај(II) хидроксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калај(II) хидроксид
Податотека:Tin(II) hydroxide.JPG
Назнаки
12026-24-3 Ок
ChemSpider 19989070
EC-број 234-710-9
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 9793862
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−561 kJ·mol−1[1]
Стандардна моларна
ентропија
So298
155 J·mol−1·K−1[1]
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Калај(II) хидроксид, Sn(OH)2, познат и како кала jхидроксид, е неорганско соединение на калај(II). Единствениот поврзан материјал за кој се достапни дефинитивни информации е окси хидроксид Sn6O4(OH)4, но се бараат други сродни материјали. Сите тие се бели цврсти материи кои се нерастворливи во вода.

Добивање и структура[уреди | уреди извор]

Кристали на Sn6O4(OH)4 се одликува со дифракција на Х-зраци. Овој кластер се добива од раствор на базни раствори на калај(II). Соединението се состои од октаедар од Sn центри, чиешто лице е покриено со оксид или хидроксид. Структурата потсетува на Mo6S8 подединица на Chevrel фазите.[2] Структурата на чистиот Sn(OH)2 не е позната.[3]

Sn(OH)2 се тврди дека произлегува од реакцијата на (CH3)3SnOH со SnCl2 во апротичен растворувач:[3]

2 Me3SnOH + SnCl2 → Sn(OH)2 + 2 Me3SnCl

На овој материјал не е достапна кристалографска карактеризација.

Реакции[уреди | уреди извор]

Калај хидроксид лесно се оксидира до калај оксид (SnO2) во воздух.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Zumdahl, Steven S. (2009). Chemical Principles 6th Ed. Houghton Mifflin Company. стр. A23. ISBN 978-0-618-94690-7.
  2. R. A. Howie; W. Moser (1968). „Structure of Tin(II) "Hydroxide" and Lead(II) "Hydroxide“. Nature. 219 (5152): 372–373. Bibcode:1968Natur.219..372H. doi:10.1038/219372a0. S2CID 45007541.
  3. 3,0 3,1 Holleman, Arnold Frederik; Wiberg, Egon (2001), Wiberg, Nils (уред.), Inorganic Chemistry, Преведено од Eagleson, Mary; Brewer, William, San Diego/Berlin: Academic Press/De Gruyter, ISBN 0-12-352651-5