Хипојодеста киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хипојодеста киселина
Назнаки
14332-21-9 Ок
ChEBI CHEBI:29231 Ок
ChemSpider 109942 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 123340
UNII 2PYC923C5W Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Киселост (pKa) 10.5 (во вода, проценка)
Конјуг. база Хипојодит
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Хипојодната киселина е неорганско соединение со хемиска формула HIO. Се формира кога воден раствор на јод се третира со соли на жива или на сребро. Брзо се распаѓа со несразмерност :[1]

5 HIO → HIO 3 + 2 Јас 2 + 2 H 2 O

Хипојодитите на алкалните и земноалкалните метали може да се направат во ладни разредени раствори доколку во нивните соодветни хидроксиди ако се додаде јод. Хипојодната киселина е многу слаба киселина со p K a од околу 11. Конјугирана основа е хипојодит (IO ). Солите на овој анјон може да се подготват со третирање I 2 со алкални хидроксиди. Тие брзо се диспропорционални за да формираат јодиди и јодати .[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Holleman, A.F. (2001). Wiberg, Nils (уред.). Inorganic chemistry (1 English. изд.). San Diego, Calif. : Berlin: Academic Press, W. de Gruyter. ISBN 0-12-352651-5.