PubChem

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
PubChem
Pubchemlogo.png
Содржина
Опис PubChem
Контакт
Главен навод PMID 15879180
Пристап
URL за преземање FTP
Алатки
Разно
Лиценца јавна сопственост

PubChem е база на податоци за хемиски молекули и нивните дејства при спроведување на биолошки анализи. Со системот раководи Националниот центар за биотехнолошки информации (NCBI), огранок на Националната медицинска библиотека, кој е дек ид Националните здравствени институти (NIH) на САД. Пристапот на базата е слободен преку кориснички посредник и во неа подробно се наведени милиони структури на соединенија со описни податоци, со можност за нивно преземање преку FTP. Во описите на супстанциите, опфатени се и оние со мали молекули што немаат повеќе од 1000 атоми и 1000 врски. Американското хемиско друштво се обидело да го врбува конгресот да ја ограничи работата на PubChem, со објаснување дека базата претставува конкурент на нивната Хемиска упатна служба.[1] Во PubChem учествуваат над 80 добавувачи на податоци и продолжуваат да ја зголемуваат и развиваат.[2]

Бази на податоци[уреди | уреди извор]

PubChem consists of three dynamically growing primary databases.[3]:

  • соединенија (31 милиони записи) - содржи чисти и карактеиризирани хемиски соединенија.[4]
  • супстанции (75 милиони записи) - содржи и мешавини, екстракти, комплекси и некарактеризирани супстанции.[5]
  • BioAssay - резултати од биоактивноста на 1644 програми за високопроодна проверка со неколку милиони вредности.[6]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „PubChem and the American Chemical Society“. Reshaping Scholarly Communication. USA: University of California. http://osc.universityofcalifornia.edu/news/acs_pubchem.html. 
  2. „PubChem Source Information“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/sources/sources.cgi. 
  3. податок од 7 јануари 2011
  4. „all[filt] - PubChem Compound Results“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?term=all%5Bfilt%5D&cmd=search&db=pccompound. посет. 7 јануари 2011 г. 
  5. „all[filt] - PubChem Substance Results“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?term=all%5Bfilt%5D&cmd=search&db=pcsubstance. посет. 7 јануари 2011 г. 
  6. „all[filt] - PubChem BioAssay Results“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?term=all%5Bfilt%5D&cmd=search&db=pcassay. посет. 7 јануари 2011 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]