Ирски јазик

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ирски
Gaeilge
Изговор Гелѓе ([ˈɡeːlʲɟə])
Застапен во Република Ирска (538.283)
Обединето Кралство (95.000)
САД (18.000)
ЕУ (официјален)
Подрачје Гелтахт, но и ширум Ирска
Говорници 355.000 течно/како мајчин (1983)[1]
331.047 секојдневни говорници (>3 год.) (2002)[2]
1.656.790 со извесни познавања (Р. Ирска) (2006)[3]  
Јазично семејство
Писмо Латиница (ирска варијанта)
Статус
Службен во  Ирска
 Европска Унија
Признаен како малцински во Северна Ирска (ВБ)
Регулативен орган Форас на Гелѓе
Јазични кодови
ISO 639-1 ga
ISO 639-2 gle
ISO 639-3 gle

Ирскиот јазик (ирски: Gaeilge, изговор: Гелѓе) е келтски јазик зборуван во Република Ирска, Северна Ирска, Австралија, Канада и САД. Тој е уставно признат за прв официјален јазик во Република Ирска. На 13 јуни, 2005, министрите за надворешни работи на Европската Унија едноогласно одлучија ирскиот јазик да биде официјален во рамките на ЕУ.


Видете исто така[уреди]

Историски фази[уреди]

Наводи[уреди]