Прејди на содржината

Британски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Британски јазик
Застапен воАнглија, Велс, Шкотска
ПодрачјеВелика Британија
Јазично семејство
индоевропско
Писмобританска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Британски јазикјазик кој спаѓа во групата на келтски јазици. Британскиот јазик најмногу е зборуван на територијата на јужна и централна Британија и делови од Шкотска. Во времето на Јулиј Цезар, овој јазик многу се употребувал и во централна Галија. Овој јазик бил кодифициран во покасното владеење на Римското Царство (околу 7 век) со преземање на многу одлики од латинскиот јазик.