Келтиберски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Келтиберски јазик
Застапен во Шпанија
Подрачје Ибериски полуостров
Јазично семејство
Келтски
Писмо Келтоиберска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Келтиберискиот јазик е јазик кој спаѓа во групата на келтските јазици и бил зборуван од страна на келтите кои живееле на Иберискиот полуостров, поточно околу реките Дуеро, Тахо, Хукар и Турија. Овој јазик датира од околу II век п.н.е и бил изведен од страна на латинскиот јазик.