Гојделски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гојделски јазици
Гелски
Географска
распространетост:
Ирска, Шкотска, Ман
Класификација:индоевропски
Гранки:

Гојделските јазици се една од двете гранки на островските келтски јазици. Другата група е именувана како британски јазици. Гојделските јазици порано биле еден дијасистем кој се протегал од јужна Ирска, преку островот Ман па сè до северна Шкотска. Денес има три модерни гелски јазици: ирски јазик или Gaeilge, шкотски јазик или Gàidhlig и мански јазик или Gaelg.

Класифицијација[уреди | уреди извор]

Семејството гојделски јазици ги сочинува јазиците:

Споредба[уреди | уреди извор]

Броеви[уреди | уреди извор]

# Ирски Шкотски Мански
1 aon aon un, nane
2 dó, dhá dà, dhà daa
3 trí trì tree
4 ceathair ceithir kiare
5 cúig còig queig
6 sia shey
7 seacht seachd shiaght
8 ocht ochd hoght
9 naoi naoi nuy
10 deich deich jeih
11 aon déag aon deug nane jeig
12 dó dhéag dà dheug daa yeig

Фрази[уреди | уреди извор]

Ирски Шкотски Мански Македонски
Fáilte Fàilte Failt Добредојде
Conas atá tú? /Cad é mar atá tú? Ciamar a tha thu? Kys t'ou? Како си?
Cad é an t-ainm atá ort? Dè an t-ainm a tha ort? Cre'n ennym t'ort? Како се викаш?
Is mise... Is mise... Mish... Јас сум...
Lá maith Latha math Laa mie добар ден
Maidin mhaith Madainn mhath Moghrey mie добро утро
Trathnóna maith Feasgar math Fastyr mie добро попладне/ден
Oíche mhaith Oidhche mhath Oie vie добра ноќ
Go raibh maith agat Tapadh leat Gura mie ayd благодарам
Slán leat Slàn leat Slane lhiat пријатно
Sláinte Slàinte Slaynt „здравје“ (или на македонски се користи „на здравје“)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]