Староирски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Староирски јазик
Goídelc (гоидјелг)
Застапен воИрска, Шкотска, Мански Остров, делови од Велс
ПодрачјеВелика Британија
Изумреноколу XII век
Јазично семејство
Келтски
ПисмоСтароирска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Староирски јазик (староирски: Goídelc, изговор: гоидјелг, МФА: [ˈgoiðʲelg]) — мртов јазик кој спаѓа во групата на келтските јазици. За овој јазик може да се каже дека претставува потомок на современиот ирски јазик. Староирскиот јазик бил создаден во текот на 6 век, во употреба бил сè до околу 10 век, кога бил заменет од средноирскиот јазик. Се претпоставува дека самиот староирски јазик настанал од или бил сличен со латинскиот јазик.