Мански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Мански јазик
Yn Ghaelg, Yn Ghailck
Изговор ин гелг ин гелик
Застапен во Ман
Изумрен околу XX век, но во фаза на оживување.
Јазично семејство
Келтски
  • мански јазик
Писмо Манска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3
{{{mapalt}}}

Манскиот гелски јазик е јазик кој спаѓа во групата на келтските јазици. Овој јазик е потомок на староирскиот јазик. На овој јазик се зборува во островот Ман во Ирското Море.

Во денешно време овој јазик е проучуван само од луѓе кои имаат интерес кон јазиците. Неофицијално, како мртов јазик, манскиот е прогласен во 20 век. Во 1901 година 9% од вкупниот број на население на Ман зборувало на манскиот јазик, а додека во 1921 година, тој број се намалил на само 1%. Како причина за тоа се наведува широкото користење на англискиот јазик како официјален јазик на Велика Британија. Денеска постои само едно училиште кое држи предавања на мански јазик.