Лепонтски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лепонтски јазик
Застапен во Галија, Реција
Подрачје Северна Италија
Јазично семејство
Келтски
  • лепонтски јазик
Писмо Лепонтска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Лепонтскиот јазик е јазик кој спаѓа во групата на келтските јазици. Овој јазик бил зборуван на територијата на Реција и Галија (денешна Северна Италија). Се претпоставува дека овој мртов јазик бил во употреба во 400 п.н.е. година.