Корнски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Корнски јазик
Kernowek Kernewek Curnoack
Застапен во Јужна Англија
Подрачје Корнвол
Говорници 3 500  
Јазично семејство
Келтски
Писмо Корнска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Корнскиот јазик или корнволски јазик (Kernowek) спаѓа во групата на келтските јазици од британската подгрупа на келтските јазици. Се до 18 век, овој јазик бил зборуван на полуостровот Корнвол, Јужна Англија. Во моментот овој јазик не е во употреба, но се прават некои обиди за да може повторно да биде вратен во употреба. Така, во 2006 година, бројот на население кои го зборуваат корнскиот јазик изнесувал 3 500, но сепак, овие луѓе го познавале само основите на овој јазик.