Галски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Галски јазик
Gaelic
Изговор гелик
Застапен во Велика Британија, Франција
Народ Гали
Јазично семејство
Келтски
  • галски јазик
Писмо Галска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Галски јазик - јазик кој спаѓа во групата на келтските јазици и кој бил зборуван од страна на Галите пред доаѓањето на Римската Империја и негово асимилирање. Во времето на Галските војни, галскиот јазик бил еден од трите јазици кои биле во употреба, покрај аквитанскиот јазик и германскиот јазик.

Галскиот јазик е познат по повеќе откриени камења или керамика на кои било пишувано на галски јазик. Се претпоставува дека овој јазик бил создаден во 6 век.