Прирок-подмет-предмет

Од Википедија — слободната енциклопедија
збороред македонски
пример
застапеност
кај јазиците[1][2]
јазици
SOV Томе писмо носи. 45%
 
хинди, јапонски, латински
SVO Томе носи писмо. 42%
 
македонски, англиски, кинески
VSO Носи Томе писмо. 9%
 
хебрејски, ирски, запотечки
VOS Носи писмо Томе. 3%
 
фиџиски, малгашки
OVS Писмо носи Томе. 1%
 
апалајски, тамилски
OSV Писмо Томе носи. 0% јамамадиски, вараоански
Јазична типологија
морфолошка типологија
изолативен јазик
синтетичен јазик
полисинтетичен јазик
флективен јазик
аглутинативен јазик
морфосинтаксна типологија
морфосинтаксно порамнување
номинативно-акузативен јазик
ергативно-апсолутивен јазик
поделба на ергативност
австронезиско порамнување
активно-статичен јазик
тродолен јазик
номинативно-апсолутивен јазик
директно-спротивен јазик
синтаксен центар
улога тета
збороред
прирок-предмет
подмет-прирок-предмет
прирок-подмет-предмет
прирок-предмет-подмет
предмет-прирок
подмет-предмет-прирок
предмет-подмет-прирок
предмет-прирок-подмет
време-начин-место
место-начин-време

Прирок-подмет-предмет или глагол-подмет-предмет (меѓ. крат. VSO од анг. verb–subject–object) — вид на збороред во реченицата кај одредени јазици. Овој редослед на зборовите е трет најупотребуван во светот по подмет-предмет-прирок и подмет-прирок-предмет. Пример за овој редослед на зборовите е реченицата „Јаде Томе јаболка “.

Јазиците кои имаат ваков редослед на зборовите се семитските јазици, меѓу кои арапскиот, хебрејскиот, гез. Покрај нив, овој редослед е присутен и кај келтските јазици, како што се ирскиот, шкотскиот гелски, манскиот, велшкиот и бретонскиот.

Јазици[уреди | уреди извор]

Покрај горе напоменатите јазици, овој редослед се користи и кај следните јазични семејства:

Примери[уреди | уреди извор]

Редоследнот на зборовите во арапскиот е:

реченица قرأ المدرس الكتاب
зборови الكتاب المدرس قرأ
транслитерација al-kitāba al-mudarrisu Qara'a
глос * книгата наставникот чита
делови* предмет подмет прирок
превод Наставникот ја чита книгата.

^* Редоследот на реченицата се чита од десно кон лево.

Пример за редоследот на реченицата во велшкиот:

реченица Siaradodd Aled y Gymraeg
зборови Siaradodd Aled y Gymraeg
глоси зборел Алед велшки(от)
делови глагол подмет предмет
превод Алед зборел велшки.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Introducing English Linguistics International Student Edition by Charles F. Meyer
  2. Russell Tomlin, "Basic Word Order: Functional Principles", Croom Helm, London, 1986, page 22

Поврзано[уреди | уреди извор]