Усненозаднонепчена согласка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Поимот усненозаднонепчена согласка (лабиовелар) може да се однесува на:

  • усненозаднонепчена согласка како [k͡p] (a consonant made at two places of articulation, one at the lips and the other at the soft palate)
  • лабијализирана заднонепчена согласка како [kʷ] или [w] (согласка со споредна творба налик на приближна согласка)
  • веларизирана двоуснена согласка како [pʷ] или [mʷ] (исто така согласка со споредна творба налин на приближна согласка)