Шошонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Шошонски јазик
Sosoni' ta̲i̲kwappe или Neme ta̲i̲kwappeh
Застапен воСАД
ПодрачјеВајоминг, Јута, Невада, Ајдахо
НародШошони
Говорници1,000  (2007)
дополнителни 1,000 кои не говорат течно (2007)
Јазично семејство
јутоацтечки
Претходни облици:
пранумиски
  • шошонски јазик
Дијалекти
западен
северен
гошутски
источен
Писмолатиница
Јазични кодови
ISO 639-3shh

Шошонскиот (Sosoni' ta̲i̲kwappe) е нумиски јазик од јазичното семејство на јутоацтечки јазици. Овој јазик се зборува во западни САД и е мајчин јазик на Шошоните. Јазикот се зборува во Вајоминг, Јута, Невада и Ајдахо.

Шошонскиот има шест самогласки, кои разликуваат должина.[1] Согласките во шошонскиот јазик се релативно малубројни во спредба со останати староседелски јазици. Шошонскиот е богат со наставки, кои се клучни во јазикот. Јазикот исто така располага со граматички број, падеж, како и глаголски вид (аспек) и време. Зборовниот редослед во јазикот е слободен, но има знаци на следење на зборовен редослед подмет-предмет-прирок.[2]

Шошоните го именуваат јазикот или како „народен јазик“ (newe ta̲i̲kwappe) или како „шошонски јазик“ (Sosoni' ta̲i̲kwappe).[3] Јазикот е класифициран како загрозен јазик, но во последните години во тек е проект за ревитализирање (јазично оживување).[4]

Класификација[уреди | уреди извор]

Шошонскиот е најсеверен јазик од семејството на јутоацтечки јазици.[5] Во рамките на тоа јазично семејство, јазикот е дел од групата на нумиски јазици. Најсродни јазици на шошонскиот се тимбишанскиот и команчејскиот јазик. За тимбишанскиот се верува дека засебен јазик во оваа јазична подгрупа[6], додека за команчејскиот се верува дека шошонскиот и команчејскиот се одделиле од еден ист јазик во 1700 година. Јазиците имаат ограничена меѓусебна разбирливост.[7]

Дијалекти[уреди | уреди извор]

Шошонскиот е составен од следните главни дијалекти: западен дијалект во Невада, гошутски дијалект во Јута, северен дијалект во Ајдахо и источен во Вајоминг.[4] Дијалектните разлики се на фонолошка основа.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Самогласки[уреди | уреди извор]

кратки долги
предна задна
незаоблена
задна
заоблена
предна задна
незаоблена
задна
заоблена
високи i ɨ u i: ɨ: u:
средни ai o ai: o:
ниски a a:

Согласки[уреди | уреди извор]

двоусни коронални преднонепчени заднонепчени гласилни
рамни лабијализирани
носни m n
експлозивни p t k ʔ
слеани ts
струјни s h
полусамогласки j w

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. McLaughlin, John E. (2012). Shoshoni Grammar. Munich: Lincom Europa. ISBN 9783862883042. OCLC 793217272.
  2. „WALS Online - Language Shoshone“. The World Atlas of Language Structures Online (англиски). Посетено на 2018-01-25.
  3. Gould, Drusilla; Loether, Christopher (2002). An Introduction to the Shoshoni Language: Dammen Da̲igwape. Salt Lake City: University of Utah Press. ISBN 0874807301. OCLC 50114343.
  4. 4,0 4,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име :1.
  5. „Summary by language family“. Ethnologue (англиски). Посетено на 2018-04-18.
  6. „Uto-Aztecan Language Family | About World Languages“. aboutworldlanguages.com (англиски). Посетено на 2018-04-18.
  7. McLaughlin, John E. (1992). „A Counter-Intuitive Solution in Central Numic Phonology“. International Journal of American Linguistics. 58 (2): 158–181. doi:10.1086/ijal.58.2.3519754.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]