Подмет-предмет-прирок

Од Википедија — слободната енциклопедија
збороред македонски
пример
застапеност
кај јазиците[1][2]
јазици
SOV Томе писмо носи. 45%
 
хинди, јапонски, латински
SVO Томе носи писмо. 42%
 
македонски, англиски, кинески
VSO Носи Томе писмо. 9%
 
хебрејски, ирски, запотечки
VOS Носи писмо Томе. 3%
 
фиџиски, малгашки
OVS Писмо носи Томе. 1%
 
апалајски, тамилски
OSV Писмо Томе носи. 0% јамамадиски, вараоански
Јазична типологија
морфолошка типологија
изолативен јазик
синтетичен јазик
полисинтетичен јазик
флективен јазик
аглутинативен јазик
морфосинтаксна типологија
морфосинтаксно порамнување
номинативно-акузативен јазик
ергативно-апсолутивен јазик
поделба на ергативност
австронезиско порамнување
активно-статичен јазик
тродолен јазик
номинативно-апсолутивен јазик
директно-спротивен јазик
синтаксен центар
улога тета
збороред
прирок-предмет
подмет-прирок-предмет
прирок-подмет-предмет
прирок-предмет-подмет
предмет-прирок
подмет-предмет-прирок
предмет-подмет-прирок
предмет-прирок-подмет
време-начин-место
место-начин-време

Подмет-предмет-прирок (меѓ. крат. SOV, од анг. subject-object-verb) — еден од најчесто застапените зборореди меѓу јазиците. Пример од македонскиот јазик за овој редослед е реченицата „Томе јаболка јаде“, каде на прво место се наоѓа вршителот на дејството, проследено од предметот и глаголот.

Примери од разни јазици[уреди | уреди извор]

Некои примери за овој збороред се:

Апхаски јазик[уреди | уреди извор]

реченица Сара' иахьа' ашко'л ахь сцо'ит
зборови Сара' иахьа ашко'л ахь сцо'ит
глоси јас на училиште одам
делови подмет предмет прирок
превод Јас одам на училиште.

Арапски јазик[уреди | уреди извор]

реченица .مَا كَانُوا إِيَّانَا يَعْبُدُونَ
зборови مَا كَانُوا إِيَّانَا يَعْبُدُونَ
глоси مَا كَانُوا (не+номинативна наставка „u“) إِيَّانَا (нас+акузативна наставка „a“) يَعْبُدُونَ (тие обожува+наставка за множина во машки род „un“)
транслитерација mā kānū ʾiyyānā yaʿbudūn
делови подмет предмет прирок
превод Тие не нè обожуваат нас.

Азербејџански јазик[уреди | уреди извор]

реченица Yusuf almanı yedi .
зборови Yusuf almanı yedi
глоси Јосиф јаболкото изел
делови подмет предмет прирок
превод Јосиф го изел јаболкото.

Баскиски јазик[уреди | уреди извор]

реченица Martinek egunkariak erosten dizkit.
зборови Martinek egunkariak erosten dizkit
глоси Мартин (ергатив) весници (апсолутив) ги купува за мене
делови подмет предмер глагол + пом. глагол
превод Мартин ги купува весниците за мене.

Унгарски јазик[уреди | уреди извор]

реченица Pista kenyeret szel.
зборови Pista kenyeret szel
глоси Pista леб сече
делови подмет предмет прирок
превод Писта сече леб.

Удмуртски јазик[уреди | уреди извор]

реченица мон книга лыӟӥcькo.
зборови мон книга лыӟӥcькo.
глоси Јас книга чита
делови подмет предмет прирок
превод Јас читам книга.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Introducing English Linguistics International Student Edition by Charles F. Meyer
  2. Russell Tomlin, "Basic Word Order: Functional Principles", Croom Helm, London, 1986, page 22

Поврзано[уреди | уреди извор]