Тимбишански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тимбишански јазик
Панаминтски јазик
Застапен воСАД
ПодрачјеКалифорнија, Невада
Народ100 Тимбишанци (1998)
Говорници20  (2007)
Јазично семејство
јутоацтечки
Јазични кодови
ISO 639-3par

Тимбишански (Tümpisa) или панамитски (Panamint) e or Koso) е нумиски јазик од јазичното семејство на јутоацтечки јазици Јазикот е мајчин јазик на Тимбишанците, кои го населиле регионот на Долината на смртта во Калифорнија, САД. Денес јазикот го зборуваат само постари луѓе во Калифорнија и Невада, но сите зборуваат и англиски. До 20 век јазикот го именувале како „шошонски“. Кога добиле признавање како племенска заедница во САД, тие биле признати под името Тимбиша. Ова е англицизирано име на автохтоното име на Долината на смртта, што значи „карпеска боја“.

Класификација[уреди | уреди извор]

Тимбишанскиот е дел од нумиските јазици, подгрупа на јутоацтечките јазици. Најсродни јазицина тимбишанскиот се шошонскиот и команчејскиот.

Географска распространетост[уреди | уреди извор]

Порано јазикот се зборувал во регионот од Сиера Невада во источна Калифорнија па до регионот на Долината на смртта во Невада. Денес бројот на говорници е многу мал и областа во која се зборува е драматично намалена.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Самгласки[уреди | уреди извор]

предни задни
незаоблени
задни
заоблени
високи i ɨ (ü) u
средни a o
дифтонзи ai (ai, e)

Согласки[уреди | уреди извор]

двоусни коронални преднонепчени меконепчени гласилни
рамни лабијализирани
носни m n ŋ (ng) ŋʷ (ngw)
експлозивни p t k ʔ
слеани ts
струјни s h
полусамогласки j (y) w

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Jon P. Dayley. 1989a. Tümpisa (Panamint) Shoshone Grammar. University of California Publications in Linguistics Volume 115. Berkeley: University of California Press.
  • Jon P. Dayley. 1989b. Tümpisa (Panamint) Shoshone Dictionary. University of California Publications in Linguistics Volume 116. Berkeley: University of California Press.
  • John E. McLaughlin. 1987. "Panamint Phonology and Morphology," University of Kansas PhD dissertation.
  • John E. McLaughlin. 2006. Timbisha (Panamint). LINCOM Languages of the World/Materials 453. Munich: LINCOM Europa.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]