Германиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Галиум - Германиум - Арсен
 
О
Силициум  
 
 
Ge-TableImage.png
Општи податоци
Име, симбол, атомски број Германиум, Ge, 32
Припадност на групата металоиди
група, периода VIA, 4. периода на хемиските елементи
густина, тврдина 5323 kg/m3, 6
Боја сребренеста
Карактеристики на атомот
атомска маса 72,64 u u
атомски радиус 125 (125) pm pm
ковалентен радиус 122 pm
ван дер Валсов радиус
електронска конфигурација [Ar]3d104s24p2
e- на енергетските нивоа 2, 8, 18, 4
оксидациони броеви 4,
Особини на оксидот амфотерни
кристална структура регуларна
Физички карактеристики
агрегатна состојба цврста
температура на топење 1211,4 K (938,2 °C)
температура на вриење 3093 K (2820 °C)
молска зафатнина 13,63×10-3 m³/mol
топлина на испарување 330,9 kJ/mol kJ/mol
топлина на топење 36,94 kJ/mol
притисок на заситена пареа без податоци
брзина на звукот 5.400 m/s (293,15 K)
Останати карактеристики
Електронегативност 2,01 (Паулинг); 2,02 (Алред))
специфична топлина 320 J/(kg*K) J/(kg*K)
специфична спроводливост 2,17 S/m
топлотна спроводливост 59,9 W/(m*K) W/(m*K)
I енергија на јонизација 762 kJ/mol
II енергија на јонизација 1537,5 kJ/mol
III енергија на јонизација 3302,1 kJ/mol
IV енергија на јонизација 4.411 kJ/mol

Германиум е металоид од IVA група. Има неколку изотопи чии атомски маси се наоѓаат измеѓу 64-83. Постојани се пет: 70, 72, 73, 74 и 76.

Германиум

Застапен е во Земјината кора во количина од 1,8ppm, како пратеник на цинкот и бакарот. Германиумот е откриен во 1886 година од страна на германскиот хемичар Клеменс Александер Винклер. Слично како и кај галиумот неговите соли - посебно флуориди и арсенити покажуваат карактеристики на полуспроводници, но поради поголемата прсутност на галиумот, германиумовите соли во пракса ретко се користат. Нема биолошко значење. Чистиот германиум е мек, сребренобел металоид. Не реагира со вода, воздух, дури ниту со киселини и бази (освен со азотната киселина). Понекогаш се додаваат на силициумот при производство на електрични елементи. Стаклото на кое му е додадено германиум е прозрачно за инфрацрвените зраци. Од 1950 до 1970 години имаше големо значење во производство на полуспроводниците, најмногу на германиумски диоди и транзистори.