Нептун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нептун Neptune symbol.svg
Neptune Full.jpg
Голема темна дамка и нејзиниот светол придружник, на западниот предел исто така се видливи светлата дамка наречена Скутер и нејзината мала придружна темна дамка.
Откривање[1]
Откривач
Откриено23 септември 1846 година
Ознаки
Изговор/ˈnɛptjn/[2]
Орбитални особености[6][lower-alpha 1]
Епоха J2000
Апхелион30.33 ае (4.54 billion kм)
Перихелион29.81 ае (4.46 billion kм)
30.11 ае (4.50 billion kм)
Занесување0.009456
367.49 денови[4]
5.43 km/s[4]
256.228°
Наклон1.767975° кон еклиптиката
6.43° кон Сончевиот екватор
0.72° кон непроменлива рамнина[5]
131.784°
276.336°
Познати сателити14
Физички особености
Среден полупречник
24,622±19 kм[7][lower-alpha 2]
Екваторски полупречник
24,764±15 kм[7][lower-alpha 2]
3.883 Земји
Поларен полупречник
24,341±30 kм[7][lower-alpha 2]
3.829 Земји
Сплоснатост0.0171±0.0013
7.6183×109 km2[8][lower-alpha 2]
14.98 Земји
Зафатнина6.254×1013 km3[4][lower-alpha 2]
57.74 Земји
Маса1.02413×1026 kg[4]
17.147 Земји
5.15×105 Сонца
Средна густина
1.638 g/cm3[4][lower-alpha 3]
11.15 m/s2[4][lower-alpha 2]
1.14 g
0.23[9] (estimate)
23.5 km/s[4][lower-alpha 2]
0.6713 day[4]
16 h 6 min 36 s
Екваторијана вртежна брзина
2.68 km/s (9,650 km/h)
28.32° (to orbit)[4]
Северенополна ректасцензија
19ч 57м &1000000000000002000000020с[7]
299.3°
Северенополна деклинација
42.950°[7]
Албедо0.290 (Бонд)[10]
0.442 (гео.)[11]
Површинска темп. min mean max
1 bar level 72 K (−201 °C)[4]
0.1 bar (10 kPa) 55 K (−218 °C)[4]
7.67[12] до 8.00[12]
2.2–2.4″[4][13]
Атмосфера[4]
19.7±0.6 kм
Состав по зафатнина

Нептун — осма и најоддалечена планета во Сончевиот систем. Неа ја открил германскиот астроном Јохан Готфрид Гале во 1846 година. Освен овие податоци за Нептун не се знаело многу сè додека вселенската сонда „Војаџер 2“ не го посетила во 1989 година. Оваа светла сина топка речиси нема никакви површинси обележја. Во време кога ја фотографирал „Војаџер 2“, серија бури познати под името Големата темна дамка (која подоцна исчезнала) можела да се види како брзо се движи во насока спротивна на ротацијата на планетата. Нептун има свои прстени како и другите гасовити џинови. Постојат четири скоро невидливи прстени составени од темни парчиња мраз. Таа е четвртата најголема планета по дијаметар и трета по маса; Нептун има 17 пати поголема маса од Земјата и е нешто помасивен од блискиот Уран, кој има маса од 14 Земјини маси, но е нешто помал поради поголемата густина.[1] Планетата е именувана по Нептун, римскиот бог на морето.[14] Неговиот астрономски симбол (♆, Уникод U+2646) е стилизирана верзија од Посејдоновиот Трозабец. Најмногу се разликува по тоа што има елиптична орбита.[15][16]

Сината боја на Нептун доаѓа од гасот метан.[17] Метанот исто така влијае врз бојата на Уран.[18] Нептун е најветровита планета во нашиот Сончев систем. Ветриштата кои дуваат со брзина од 2.200 км на час дуваат од исток кон запад на планетата.[17]Munsell, Kirk; Smith, Harman; Harvey, Samantha (13 November 2007). „Neptune overview“. Solar System Exploration. NASA. Архивирано од изворникот на 3 March 2008. конс. 20 February 2008. [19][20]

Нептун околу својата оска се завртува за 16,1 часа а околу Сонцето за 164,8 години. Нептун има 8 сателити од кои најпознат и најголем е Тритон.

Историја[уреди | уреди извор]

Откривање[уреди | уреди извор]

Некои од најраните снимени набљудувања што некогаш биле направени преку телескоп, цртежите на Галилео на 28 декември 1612 и 27 јануари 1613 содржат зацртани точки кои се совпаѓаат со она што е сега познато дека е позицијата на Нептун. Во двете прилики, Галилео се чини дека го погрешил Нептун за фиксна ѕвезда кога се појавила во близина - кон Јупитер на ноќното небоГрешка во наводот: На ознаката <ref> ѝ недостасува ознака за затворање </ref&gt. Во јули 2009 година, физичарот од Универзитетот во Мелбурн, Дејвид Џејмисон, најавил нови докази дека Галилео бил барем свесен дека ѕвездата што ја видел се движела во однос на фиксните ѕвезди.[21]


Во 1821 година, Алексис Бувард објавил астрономски маси на орбитата на соседот на Нептун, Уран..[22]Последователните набљудувања откриле значителни отстапувања од табелите, водејќи ја Bouward да претпостави дека непознатото тело ја вознемирувало орбитата преку гравитационата интеракција.[23]Во 1843 година, Џон Куч Адамс почнал да работи на орбитата на Уран користејќи ги податоците што ги имал. Директорот на опсерваторијата на Кембриџ, Џејмс Чаилис, побарал дополнителни податоци од Сер Џорџ Ејри, астроном Ројал, кој го доставил во февруари 1844. Адамс продолжил да работи во 1845-46 и произвел неколку различни проценки за новата планета..[24][25]


Во 1845-46, Ирбен Леверие, независно од Адамс, развил свои пресметки, но не предизвикал ентузијазам кај своите сонародници. Во јуни 1846 година, откако ја видел првата објавена проценка на должината на планетата и неговата сличност со проценката на Адамс, Ери го убедил Челис да ја бара планетата. Challis залудно исчисти небото во текот на август и септември.[23][26]

Во меѓувреме, Леверие со писмо побара од астрономот на опсерваторијата Берлин, Јохан Готфрид Гале, да пребарува со рефракторот на опсерваторијата. Хајнрих , студент на опсерваторијата, му предложил на Гали дека можат да ја споредат неодамна изготвената карта на небото во регионот на предвидената локација на Левериер со сегашното небо да ја бара карактеристиката за поместување на една планета, наспроти фиксна ѕвезда. Вечерта на 23 септември 1846 година, денот кога Гале го примил писмото, тој го открил Нептун во 1 °, каде што Ле Верие предвиде дека е околу 12 ° од предвидувањата на Адамс. Подоцна, Часис сфатил дека двапати ја набљудувал планетата, на 4 и 12 август, но не го препознал како планета, бидејќи немал ажурирана карта за ѕвезди и бил оддалечен од неговата истовремена работа за набљудување на кометата.[23][27]

Во пресрет на откритието, имаше многу националистичко ривалство меѓу Французите и Британците околу тоа кој заслужуваше кредит за откривањето. На крајот, се појави меѓународен консензус дека и Леверие и Адамс заеднички заслужуваат кредит. Од 1966 година, Денис Роулинс го доведува во прашање кредибилитетот на тврдењето на Адамс за заедничко откривање, а прашањето беше повторно оценето од страна на историчарите со враќањето на "Нептунските документи" (историски документи) во 1998 година во Кралската опсерваторија, Гринич.[28] По разгледувањето на документите, тие сугерираат дека "Адамс не заслужува еднаков кредит со Леверие за откривањето на Нептун. Овој кредит му припаѓа само на лицето кое успеало двете да го предвидат местото на планетата и во убедувањето на астрономите да го бараат тоа".[29]

Именување[уреди | уреди извор]

Кратко по неговото откривање, Нептун едноставно се нарекувал како "планета на надворешната страна на Уран" или како "планета на Ле Верие". Првиот предлог за името дошол од Гале, кој го предложи името Јанус. Во Англија, Халис го предложи името Океан.[30]

Тврдејќи го правото да го именува неговото откритие, Ле Верие брзо го предложил името Нептун за оваа нова планета, иако лажно тврдел дека ова било официјално одобрено од француското биро за надолжување.[31].Во октомври, тој се обидел да ја именува планетата Ле Верие, по него, и тој има лојална поддршка во ова од директорот на опсерваторијата, Франсоа Араго. Овој предлог се сретнал со цврста отпорност пред Франција.[32] Францускит алманах брзо го вовел името Хершел за Уран, по откривачот на оваа планета, Сер Вилијам Хершел, и Леверие за новата планета.[33]

Струве излезе во корист на името Нептун на 29 декември 1846 година, на Академијата на науките во Санкт Петербург[34].Наскоро, Нептун стана меѓународно прифатено име. Во римската митологија, Нептун бил богот на морето, идентификуван со грчкиот Посејдон. Барањето за митолошко име се чинело дека е во согласност со номенклатурата на другите планети, од кои сите, освен Земјата, биле именувани за божества во грчката и римската митологија.[35]

Физички карактеристики[уреди | уреди извор]

Споредба помеѓу Земјата и Нептун

Масата на Нептун од 1.0243 × 1026 кг е средна помеѓу Земјата и поголемите гасни џинови: тоа е 17 пати повеќе од Земјата, но само 1/19-та од онаа на Јупитер. Неговата гравитација на 1 бари е 11,15 м / с2, 1,14 пати поголема од површината на Земјата, а ја надминува само Јупитер.Екваторскиот радиус на Нептун од 24.764 км е речиси четири пати поголем од оној на Земјата.[36] Нептун, како Уран, е мраз-гигант, подкласа на џиновска планета, бидејќи тие се помали и имаат повисоки концентрации на испарувања од Јупитер и Сатурн.[37] Во потрага по екстрасоларни планети, Нептун се користи како метод: откриени тела со слична маса често се нарекуваат "Нептуни",[38] исто како што научниците се однесуваат на различни екстрасоларни тела како "Јупитерс".


Внатрешна структура[уреди | уреди извор]

Внатрешната структура на Нептун е слична на онаа на Уран. Нејзината атмосфера се состои од околу 5% до 10% од нејзината маса и се протега можеби од 10% до 20% од патот кон јадрото, каде што достигнува притисоци од околу 10 GPa, или околу 100.000 пати повеќе од онаа на атмосферата на Земјата. Зголемените концентрации на метан, амонијак и вода се наоѓаат во пониските делови на атмосферата.[19]


Внатрешна структура

Плашт е еквивалент на 10 до 15 Земјински маси и богат е со вода, амонијак и метан.[19]

Како што е вообичаено во планетарната наука, оваа мешавина се нарекува ледена, иако е топла, густа течност. Оваа флуида, која има висока електрична спроводливост, понекогаш се нарекува и океан за вода-амонијак.[39] Мантијата може да се состои од слој од јонска вода во која молекулите на водата се распаѓаат во супа од водородни и кислородни јони, и подлабока долунасочна вода во која кислородот кристализира, но водородните јони лебдат слободно во рамките на кислородната решетка.[39][40] На длабочина од 7000 km, условите може да бидат такви што метанот се распаѓа во дијамантски кристали кои дождуваат надолу како градски јами.[41][42][43]Експериментите со многу висок притисок во Националната лабораторија Лоренс Ливермор сугерираат дека врвот на The mantle може да биде океан од течен јаглерод со пловечки цврсти "дијаманти".[44][45][46]

Јадрото на Нептун е веројатно составено од железо, никел и силикати, со внатрешен модел кој дава маса околу 1,2 пати поголема од онаа на Земјата.[47] Притисокот во центарот е 7 Mbar (700 GPa), двојно повисок од оној во центарот на Земјата, а температурата може да биде 5.400 K[19][20]

Атмосфера[уреди | уреди извор]

Комбинирана боја и речиси инфрацрвена слика на Нептун

На големи височини, атмосферата на Нептун е 80% водород и 19% хелиум.[19]. Исто така, присутен е и количество на метан. Истакнатите апсорпциони ленти на метанот постојат на бранови должини над 600 nm, во црвениот и инфрацрвениот дел од спектарот. Како и со Уран, оваа апсорпција на црвената светлина од страна на атмосферскиот метан е дел од она што му дава на Нептун својата сина боја[48], иако живописот на Нептун е живописен од ублажен цијан на Уран. Бидејќи содржината на атмосферскиот метан на Нептун е слична на онаа на Уран, се смета дека некоја непозната атмосферска состојка придонесува за бојата на Нептун.[17]

Атмосферата на Нептун е поделена на два главни региони: долниот тропосфера, каде што температурата се намалува со надморска височина, и стратосферата, каде што температурата се зголемува со надморска височина. Границата меѓу двата, тропопауза, лежи под притисок од 0,1 бари (10 kPa). Стратосферата потоа се предава на термосферата под притисок помал од 10-5 до 10-4 бари (1 до 10 Pa).[16] Термосферата постепено преминува во егзосферата.

Динамичка средина на Нептун

Моделите сугерираат дека тропосферата на Нептун е поврзана со облаци со различни композиции во зависност од висината. Горните облаци лежат под притисоци под еден бар, каде што температурата е погодна за кондензација на метан. За притисоци помеѓу еден и пет барови (100 и 500 kPa), се формираат облаци од амонијак и водороден сулфид. Над притисок од пет решетки, облаците може да се состојат од амонијак, амониум сулфид, водород сулфид и вода. Подлабоките облаци на воден мраз треба да се најдат на притисок од околу 50 бари (5,0 MPa), каде што температурата достигнува 273 K (0 ° C). Под него може да се најдат облаци од амонијак и водороден сулфид.[49]

Високо надморските облаци на Нептун биле забележани како фрлаат сенки на непроѕирната облачна палуба подолу. Исто така, постојат и високи облаци бендови кои се навиваат околу планетата на постојана ширина. Овие периферни бендови имаат ширина од 50-150 км и лежат околу 50-110 км над облакот палубата.[50] Овие височини се наоѓаат во слојот каде што се појавува времето, тропосферата. Времето не се јавува во повисоката стратосфера или термосфера. За разлика од Уран, композицијата на Нептун има поголем волумен на океанот, додека Уран има помала мантија.[51]

Спектрите на Нептун сугерираат дека нејзината долна стратосфера е магла поради кондензација на производи од ултравиолетова фотолиза на метанот, како што се етан и етина. Стратосферата е исто така дом за следење на количините на јаглерод моноксид и водороден цијанид.[16][52] Стратосферата на Нептун е потопла од онаа на Уран поради зголемената концентрација на јаглеводороди.[16]

Од причини кои остануваат нејасни, термосферата на планетата е на аномално висока температура од околу 750 К.[53][54] Планетата е предалеку од Сонцето за оваа топлина да се генерира со ултравиолетово зрачење. Еден кандидат за механизам за греење е атмосферска интеракција со јони во магнетното поле на планетата. Другите кандидати се гравитациони бранови од внатрешноста кои се распаѓаат во атмосферата. Термосферата содржи траги од јаглерод диоксид и вода, кои може да се депонираат од надворешни извори како што се метеорити и прашина.[49][52]

Магнетосфера[уреди | уреди извор]

Облаци на Нептун

Нептун личи на Уран во својата магнетосфера, со магнетно поле силно навалено во однос на неговата ротациона оска на 47 ° и надминува најмалку 0,55 радиуси, или околу 13.500 километри од физичкиот центар на планетата. Пред доаѓањето на Војаџер 2 во Нептун, се претпоставува дека навалената магнетосфера на Уран е резултат на неговата ротација настрана. Споредувајќи ги магнетните полиња на двете планети, научниците сега мислат дека екстремната ориентација може да биде карактеристика на тековите во ентериерите на планетите. Ова поле може да се генерира со конвективни движења на течности во тенка сферична обвивка од електрично спроводливи течности (веројатно комбинација на амонијак, метан и вода), што резултира со динамичко дејство.[49] се јавува во динамична акција.[55]

Диполната компонента на магнетното поле на магнетниот екватор на Нептун е околу 14 микротесла (0.14 G).[56] Диполниот магнетски момент на Нептун изнесува околу 2,2 × 1017 Т · м3 (14 μT · RN3, каде што RN е радиусот на Нептун). Магнетното поле на Нептун има комплексна геометрија која вклучува релативно големи придонеси од недиполарни компоненти, вклучувајќи силен квадруполен момент што може да го надмине диполниот момент во сила. Спротивно на тоа, Земјата, Јупитер и Сатурн имаат само релативно мали квадруполни моменти, а нивните полиња се помалку навалени од поларната оска. Големиот квадруполен момент на Нептун може да биде резултат на поместување од центарот на планетата и геометриските ограничувања на динамо генераторот на полето.[57][58]

Некленскиот лак шок, каде што магнетосферата почнува да го забавува сончевиот ветер, се случува на растојание од 34,9 пати од радиусот на планетата. Магнетопаузата, каде што притисокот на магнетосферата е спротивен на сончевиот ветер, лежи на растојание од 23-26,5 пати од радиусот на Нептун. Опашката на магнетосферата се протега на најмалку 72 пати од радиусот на Нептун, и најверојатно многу подалеку.[57]

Клима[уреди | уреди извор]

Бури на Нептун

Времето на Нептун се карактеризира со екстремно динамични системи на бура, со ветрови кои достигнуваат брзина од речиси 600 m / s (2.200 km / h) и несоодветно достигнуваат суперсоничен проток.[59] Попрецизно, следејќи го движењето на перзистентни облаци, се покажа дека брзините на ветерот варираат од 20 m / s во источниот правец до 325 m / s на запад.[60] На врвот на облаците, преовладувачките ветрови се движат со брзина од 400 m / s долж екваторот до 250 m / s на столбовите.[49] Повеќето од ветровите на Нептун се движат во насока наспроти ротацијата на планетата.[61] Општата шема на ветрови покажа ротација на prograde на високи ширини наспроти ретроградна ротација на пониски ширини. Разликата во насоката на протокот се смета дека е "ефект на кожа", а не поради било какви подлабоки атмосферски процеси.[16] На ширина од 70 ° С, брзиот авион патува со брзина од 300 m / s.[16]

Нептун се разликува од Уран во неговото типично ниво на метеоролошка активност. Војаџер 2 ги набљудувал временските феномени на Нептун за време на летувањето во 1989 година,[62] но немаше слични феномени на Уран за време на неговото летање од 1986 година.

Изобилството на метан, етан и ацетилен на екваторот на Нептун е 10-100 пати поголемо од половите. Ова се толкува како доказ за upwelling на екваторот и слегнување во близина на столбови, бидејќи фотохемијата не може да ја објасни распределбата без меридијална циркулација.[16]

Во 2007 година беше откриено дека горната тропосфера на јужниот пол на Нептун е околу 10 K потопла од остатокот од неговата атмосфера, која во просек изнесува околу 73 K (-200 ° C).[63] Диференцијалната температура е доволна за да дозволи метан, кој на друго место е замрзнат во тропосферата, да избега во стратосферата во близина на столбот. Релативната "жешка точка" се должи на аксијалниот наклон на Нептун, кој го откри јужниот пол на Сонцето за последниот квартал од годината на Нептун, или приближно 40 Земја години. Додека Нептун полека се движи кон спротивната страна на Сонцето, јужниот пол ќе биде затемнет и северниот пол ќе светне, предизвикувајќи ослободување на метан да се префрли на северниот пол.[64]


Бури[уреди | уреди извор]

Големата темна точка на Нептун

Во 1989 година, Големата Темна точка, анти-циклонски систем со бура од 13.000 × 6.600 км, беше откриена од вселенското летало NASA "Војаџер 2".[62] Бурата личи на Големата Црвена точка на Јупитер. Околу пет години подоцна, на 2 ноември 1994 година, вселенскиот телескоп Хабл не ја видел Големата темна точка на планетата. Наместо тоа, нова бура слична на Големата темна точка беше пронајдена во северната хемисфера на Нептун.[65]

Скутер е уште една бура, бела облачна група подалеку на југ од Големата темна точка. Овој прекар прво се појави во текот на месеците што доведоа до средбата со Војаџер 2 во 1989 година, кога беа забележани движења со брзини побрзо од Големата темна точка (и сликите добиени подоцна, потоа ќе го открие присуството на облаци што се движат дури и побрзо од оние што првично е откриен од Војаџер 2).[61] Малото темно место е јужна циклонска бура, втората најинтензивна бура забележана за време на средбата во 1989 година. Првично беше целосно темно, но како што се приближуваше кон Voyager 2, планетата се развиваше, и може да се види во повеќето слики со највисока резолуција.

Се смета дека темните дамки на Нептун се појавуваат во тропосферата[66] на пониски надморски височини отколку на посветли облак карактеристики,[67] па тие се појавуваат како дупки во горните облак палуби. Бидејќи тие се стабилни карактеристики кои можат да траат неколку месеци, тие се сметаат за вртлози. Често поврзани со темни дамки се посветли, упорни метански облаци кои се формираат околу слојот тропопауза. Упорноста на придружни облаци покажува дека некои поранешни темни дамки може да продолжат да постојат како циклони, иако тие повеќе не се видливи како темна карактеристика. Темните дамки можат да се распаднат кога мигрираат премногу блиску до екваторот или можеби преку некој друг непознат механизам.[68]

Намалување на вртлогот на Нептун


Внатрешно топлење[уреди | уреди извор]

Повеќе различно време на Нептун во споредба со Уран, делумно се должи на неговото повисоко внатрешно греење. Иако Нептун лежи над 50% подалеку од Сонцето од Уран, и добива само 40% количина на сончева светлина,[16] површинските температури на двете планети се приближно еднакви.[69] Горните региони на тропосферата на Нептун достигнуваат ниска температура од 51,8 K (-221,3 ° C). На длабочина каде атмосферскиот притисок е 1 бар (100 kPa), температурата е 72,00 K (-201,15 ° C).[70] Подлабоко во слоеви на гас, температурата постојано се зголемува. Како и со Уран, изворот на ова загревање е непознат, но разликата е поголема: Уран само зрачи 1,1 пати повеќе енергија како што ја прима од Сонцето; додека Нептун зрачи околу 2,66 пати повеќе енергија што ја добива од Сонцето.[71][72] Нептун е најоддалечената планета од Сонцето, но нејзината внатрешна енергија е доволна за да ги вози најбрзите планетарни ветрови видени во Сончевиот систем. Во зависност од топлинските својства на внатрешноста, топлината што останала од формирањето на Нептун може да биде доволна за да се објасни нејзиниот тековен проток на топлина, иако е потешко истовремено да се објасни недостатокот на внатрешна топлина на Уран, истовремено зачувувајќи ја сличната сличност помеѓу двете планети.

Орбита и ротација[уреди | уреди извор]

Нептун (црвен лак) завршува една орбита околу Сонцето (центар) за секој 164,79 орбита на Земјата. Светло синиот објект претставува Уран.

Просечното растојание помеѓу Нептун и Сонцето е 4,5 милијарди километри (околу 30,1 астрономски единици (AU)), а во просек ја прави орбитата во просек на секои 164,79 години, подложна на варијабилност од околу ± 0,1 години. Растојанието на перихемијата изнесува 29,81 AU; Растојанието на афелија е 30,33 AU.[73]

На 11 јули 2011 година, Нептун ја заврши својата прва целосна барицентрична орбита од неговото откритие во 1846 година,[74][75] иако таа не се појавила на точното место на откривање на небото, бидејќи Земјата била на поинаква локација во својата орбита 365,26 ден. Поради движењето на Сонцето во однос на барицентарот на Сончевиот систем, на 11-ти јули Нептун, исто така, не беше на точно откриен став во однос на Сонцето; ако се користи заедничкиот хелиоцентричен координатен систем, должината на откривањето е постигната на 12 јули 2011 година.[8][76]

Елиптичната орбита на Нептун е наклонета на 1,77 ° во споредба со онаа на Земјата.

Аксијалниот наклон на Нептун е 28,32 °,[77] што е слично со наведните точки на Земјата (23 °) и Марс (25 °). Како резултат на тоа, Нептун доживува слични сезонски промени на Земјата. Долгиот орбитален период на Нептун значи дека годишните времиња траат четириесет години на Земјата.[64] Нејзиниот циклус на ротација (ден) е приближно 16,11 часа.[8] Поради тоа што аксијалниот наклон е споредлив со Земјата, варијацијата во должината на денот во текот на неговата долга година не е повеќе екстремен.

Бидејќи Нептун не е цврсто тело, неговата атмосфера се подложува на диференцијална ротација. Широката екваторијална зона ротира со период од околу 18 часа, што е побавно од 16,1-часовната ротација на магнетното поле на планетата. Спротивно на тоа,[78] обратното е точно за поларните региони каде периодот на ротација е 12 часа. Оваа диференцијална ротација е најизразена од било која планета во Сончевиот систем и резултира со силна ширинска ветерна смолкнување.[50]


Орбитални резонанци[уреди | уреди извор]

Орбитата на Нептун има големо влијание врз регионот директно зад него, познат како појас Кујпер. Куперовиот појас е прстен од мали ледени светови, сличен на астероидниот појас, но многу поголем, кој се протега од орбитата на Нептун на 30 AU до околу 55 AU од Сонцето.[79] Многу на истиот начин како што гравитацијата на Јупитер доминира на астероидниот појас, обликувајќи ја својата структура, така што гравитацијата на Нептун доминира на појасот Кујпер. Со текот на времето на Сончевиот систем, одредени региони од појасот Кујпери станаа дестабилизирани од гравитацијата на Нептун, создавајќи празнини во структурата на појасот Кујперо. Регионот помеѓу 40 и 42 AU е пример.[80]

Дијаграм кој ги покажува главните орбитални резонанци во појасот Кујпер предизвикан од Нептун: означените региони се резонанцата 2: 3 (плутино), нерезонантниот "класичен појас" (cubewanos) и резонанцата 1: 2 (twotinos).

Постојат орбити во овие празните региони каде што објектите можат да преживеат за возраста на Сончевиот систем. Овие резонанци се јавуваат кога орбиталниот период на Нептун е прецизен дел од оној на објектот, како што е 1: 2 или 3: 4. Ако, да речеме, некој објект орбитира околу Сонцето еднаш за секои две орбити на Нептун, тогаш само половина од орбитата ќе заврши до времето кога Нептун ќе се врати во првобитната положба. Најсилно населената резонанца во појасот Кујпер, со повеќе од 200 познати објекти,[81] е 2: 3 резонанца. Објектите во оваа резонанца завршуваат 2 орбити за секои 3 од Нептун и се познати како плутино, бидејќи меѓу нив е и најголемиот познат објект од Кујперовиот појас, Плутон.[82] Иако Плутон редовно ја преминува орбитата на Нептун, резонанцата од 2: 3 гарантира дека тие никогаш не можат да се судрат.[83] Резонансите од 3: 4, 3: 5, 4: 7 и 2: 5 се помалку населени.[84]

Нептун има голем број на познати тројански објекти кои ги окупираат двете лагранџиски поени-гравитабилно стабилни региони на Сонцето-Нептун L4 и L5, кои го водат и заостанува Нептун во својата орбита, соодветно.[85] Нептунските тројанци може да се гледаат како резонирање со 1: 1 со Нептун. Некои Нептунски тројанци се извонредно стабилни во нивните орбити и најверојатно ќе се формираат заедно со Нептун, наместо да бидат заробени. Првиот објект, идентификуван како поврзан со лапрџијанската точка на Нептун за L5, беше 2008 LC18.[86][87] Непун, исто така, има привремен квази-сателит, (309239) 2007 RW10. Објектот е квази-сателит на Нептун околу 12.500 години и ќе остане во таа динамична држава уште 12.500 години.[87]

Месечини[уреди | уреди извор]

Природна боја на Нептун со Протес, Лариса и Деспина, од вселенскиот телескоп Хабл

Нептун има 14 познати месечини.[4][88]Тритон е најголемата нептунска месечина, која содржи повеќе од 99,5% од масата во орбитата околу Нептун, и таа е единствената доволно масивна за да биде сфероидна. Тритон беше откриен од Вилијам Ласел само 17 дена по откривањето на самиот Нептун. За разлика од сите други големи планетарни месечини во Сончевиот систем, Тритон има ретроградна орбита, што покажува дека е заробен наместо да се формира; веројатно е некогаш џуџеста планета во појасот Кујпер.[89] Тоа е доволно близу до Нептун да биде заклучен во синхрона ротација, и полека спирално навнатре, поради плимното забрзување. На крајот ќе биде раскинат, за околу 3,6 милијарди години, кога ќе го достигне границата со Роше.[90] Во 1989 година, Тритон беше најстудениот објект кој сеуште не бил измерен во Сончевиот систем,[91] with estimated temperatures of 38 K (−235 °C).[92] со проценети температури од 38 K (-235 ° C).


Месечина Протеус

Од јули до септември 1989 година, Војаџер 2 открил шест месечини од Нептун.[93] Од нив, протеус со неправилни облици е забележлив за тоа да биде толку голем колку што телото на неговата густина може да биде без да биде влечено во сферична форма од сопствената гравитација.[94] Иако втората најголема нептунска месечина, таа е само 0,25% од масата на Тритон. Најоддалечените четири месечини на Нептун - Најад, Таласа, Деспина и Галатеа-орбита доволно блиски за да бидат во прстените на Нептун. Следната точка, Лариса, првично беше откриена во 1981 година, кога ја окупираше ѕвездата. Оваа оклузија била припишана на прстенести лаци, но кога Војаџер 2 го забележал Нептун во 1989 година, Лариса била пронајдена дека ја предизвикала. Пет нови неправилни месечини откриени помеѓу 2002 и 2003 беа објавени во 2004 година.[95][96] Нова месечина, а сепак најмалата, Нептун XIV, беше пронајдена во 2013 година. Бидејќи Нептун бил римскиот бог на морето, месечините на Нептун биле именувани по помали морски богови.[35]


Планетарни прстени[уреди | уреди извор]

Прстени околу Нептун

Нептун има планетен прстен систем, иако еден многу помалку значителен од оној на Сатурн. Прстените може да се состојат од мраз честички обложени со силикати или материјал заснован на јаглерод, кој најверојатно им дава црвеникава боја.[97] Трите главни прстени се тесниот Адамс прстен, 63.000 километри од центарот на Нептун, прстенот Ле Вериер, на 53.000 км, и поширокиот, послаб Галеонски прстен, на 42.000 км. Слабото надворешно проширување на прстенот "Ле-вериер" се вика Ласел; тоа е ограничено на неговата надворешна раб од Arago Ring на 57.000 км[98]

Првиот од овие планетарни прстени беше откриен во 1968 година од страна на тим предводен од Едвард Гвинан.[99][100] Во раните 1980-ти, анализата на овие податоци, заедно со поновите набљудувања, доведе до хипотеза дека овој прстен може да биде нецелосен.[101] Доказите дека прстените можеле да имаат јазови прво се појавија за време на ѕвезденото окултирање во 1984 година, кога прстените ја затегнале ѕвездата на потопување, но не и на излив.[102] Сликите од Војаџер 2 во 1989 година го решија проблемот со прикажување на неколку слаби прстени.

Најоддалечениот прстен, Адамс, содржи пет истакнати лакови сега именувани Храброст, Либерте, Егалите 1, Егалите 2 и Фратернита (Храброст, слобода, еднаквост и братство).[103] Постоењето на лаци е тешко да се објасни, бидејќи законите на движење ќе предвидат дека лаците би се прошириле во униформиран прстен во кратки временски рокови. Астрономите сега проценуваат дека лаците се кораблираат во нивната сегашна форма со гравитационите ефекти на Галатеа, месечина само внатре од прстенот.[104][105]

Набљудување[уреди | уреди извор]

Нептун значително осветли помеѓу 1980 и 2000 година.[106] Привидна големина во моментов се движи од 7,67 до 7,89 со средно 7,78 и стандардна девијација од 0,06.[12] Пред 1980 година планетата беше слаба како величина 8,0.[12] Нептун е премногу слаб за да биде видлив со голо око и може да ги надмине Галилејските месечини на Јупитер, џуџестата планета Церер и астероидите 4 Веста, 2 Палас, 7 Ирис, 3 Јуно и 6 Хебе.[107] Телескоп или силен двоглед ќе го решат Нептун како мал син диск, сличен по изглед на Уран.[108]

Во 2018 година, Европската јужна опсерваторија разви уникатни ласерски методи за да добие јасни слики со висока резолуција на Нептун од површината на Земјата.

Поради растојанието од Нептун од Земјата, нејзиниот аголен дијаметар се движи од 2,2 до 2,4 лачни секунди, најмалиот од планетите на Сончевиот систем. Нејзината мала очигледна големина го прави предизвик да се проучува визуелно. Повеќето телескопски податоци беа прилично ограничени до доаѓањето на вселенскиот телескоп Хабл и големите телескопи со земјата со адаптивна оптика (АО). Првото научно корисно набљудување на Нептун од земните телескопи користејќи адаптивна оптика, започна во 1997 година од Хаваи. Нептун моментално влегува во својата пролетна и летна сезона и се покажа дека се вжештува, со зголемена атмосферска активност и осветленост како последица.[109][110] Во комбинација со технолошки достигнувања, земните телескопи со адаптивна оптика снимаат повеќе подетални слики од него. И Хабл и адаптивните оптички телескопи на Земјата направија многу нови откритија во Сончевиот систем од средината на 1990-тите, со големо зголемување на бројот на познати сателити и месечини околу надворешната планета, меѓу другите. Во 2004 и 2005 година, беа откриени пет нови мали сателити на Нептун со дијаметри меѓу 38 и 61 километри.[111]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Orbital elements refer to the Neptune barycentre and Solar System barycentre. These are the instantaneous osculating values at the precise J2000 epoch. Barycentre quantities are given because, in contrast to the planetary centre, they do not experience appreciable changes on a day-to-day basis from the motion of the moons.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Refers to the level of 1 bar (100 kPa) atmospheric pressure
 3. Based on the volume within the level of 1 bar atmospheric pressure

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Hamilton, Calvin J. (4 August 2001). „Neptune“. Views of the Solar System. конс. 13 August 2007. 
 2. Walter, Elizabeth (21 April 2003). Cambridge Advanced Learner's Dictionary (2nd издание). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-53106-1. 
 3. Seligman, Courtney. „Rotation Period and Day Length“. конс. 13 August 2009. 
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 Williams, David R. (1 September 2004). „Neptune Fact Sheet“. NASA. конс. 14 August 2007. 
 5. „The MeanPlane (Invariable plane) of the Solar System passing through the barycenter“. 3 April 2009. Архивирано од изворникот на 14 May 2009. конс. 10 April 2009.  (produced with Solex 10 Архивирано 29 April 2009 во WebCite written by Aldo Vitagliano; see also Invariable plane)
 6. Yeomans, Donald K. „HORIZONS Web-Interface for Neptune Barycenter (Major Body=8)“. JPL Horizons On-Line Ephemeris System. конс. 18 July 2014. —Select "Ephemeris Type: Orbital Elements", "Time Span: 2000-01-01 12:00 to 2000-01-02". ("Target Body: Neptune Barycenter" and "Center: Solar System Barycenter (@0)".)
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Seidelmann, P. Kenneth; Archinal, Brent A.; A'Hearn, Michael F.; Conrad, Albert R.; Consolmagno, Guy J.; Hestroffer, Daniel; Hilton, James L.; Krasinsky, Georgij A.; и др.. Report of the IAU/IAG Working Group on cartographic coordinates and rotational elements: 2006. „Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy“ том  98 (3): 155–80. doi:10.1007/s10569-007-9072-y. Bibcode2007CeMDA..98..155S. 
 8. 8,0 8,1 8,2 Munsell, K.; Smith, H.; Harvey, S. (13 November 2007). „Neptune: Facts & Figures“. NASA. конс. 14 August 2007. 
 9. de Pater, Imke; Lissauer, Jack J. (2015). Planetary Sciences (2nd updated издание). New York: Cambridge University Press. стр. 250. ISBN 978-0-521-85371-2. https://books.google.com/books?id=stFpBgAAQBAJ&pg=PA250. 
 10. Pearl et al., J.C. (1991 г). The albedo, effective temperature, and energy balance of Neptune, as determined from Voyager data. „J. Geophys. Res.“ том  96: 18,921–30. doi:10.1029/91JA01087. Bibcode1991JGR....9618921P. 
 11. Mallama, Anthony; Krobusek, Bruce; Pavlov, Hristo (2017 г). Comprehensive wide-band magnitudes and albedos for the planets, with applications to exo-planets and Planet Nine. „Icarus“ том  282: 19–33. doi:10.1016/j.icarus.2016.09.023. Bibcode2017Icar..282...19M. 
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Mallama, A.; Hilton, J.L. (2018 г). Computing Apparent Planetary Magnitudes for The Astronomical Almanac. „Astronomy and Computing“ том  25: 10–24. doi:10.1016/j.ascom.2018.08.002. Bibcode2018A&C....25...10M. 
 13. Espenak, Fred (20 July 2005). „Twelve Year Planetary Ephemeris: 1995–2006“. NASA. конс. 1 March 2008. 
 14. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име NYT-20141018-KC.
 15. Podolak, M.; Weizman, A.; Marley, M. (декември 1995 г). Comparative models of Uranus and Neptune. „Planetary and Space Science“ том  43 (12): 1517–22. doi:10.1016/0032-0633(95)00061-5. Bibcode1995P&SS...43.1517P. 
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 16,6 16,7 Lunine, Jonathan I. (септември 1993 г). The Atmospheres of Uranus and Neptune. „Annual Review of Astronomy and Astrophysics“ том  31: 217–63. doi:10.1146/annurev.aa.31.090193.001245. Bibcode1993ARA&A..31..217L. 
 17. 17,0 17,1 17,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име bluecolour.
 18. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Suomi1991.
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 Hubbard, W.B. (1997 г). Neptune's Deep Chemistry. „Science“ том  275 (5304): 1279–80. doi:10.1126/science.275.5304.1279. PMID 9064785. 
 20. 20,0 20,1 Nettelmann, N.; French, M.; Holst, B.; Redmer, R. „Interior Models of Jupiter, Saturn and Neptune“ (PDF). University of Rostock. Архивирано од изворникот (PDF) на 18 July 2011. конс. 25 February 2008. 
 21. Britt, Robert Roy (2009). „Galileo discovered Neptune, new theory claims“. MSNBC News. конс. 10 July 2009. 
 22. Bouvard, A. (1821). Tables astronomiques publiées par le Bureau des Longitudes de France. Paris: Bachelier. 
 23. 23,0 23,1 23,2 Airy, G.B. (13 ноември 1846 г). Account of some circumstances historically connected with the discovery of the planet exterior to Uranus. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  7 (10): 121–44. doi:10.1002/asna.18470251002. Bibcode1846MNRAS...7..121A. 
 24. O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. (2006). „John Couch Adams' account of the discovery of Neptune“. University of St Andrews. конс. 18 February 2008. 
 25. Adams, J.C. (13 ноември 1846 г). Explanation of the observed irregularities in the motion of Uranus, on the hypothesis of disturbance by a more distant planet. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  7 (9): 149–52. doi:10.1093/mnras/7.9.149. Bibcode1846MNRAS...7..149A. 
 26. Challis, Rev. J. (13 ноември 1846 г). Account of observations at the Cambridge observatory for detecting the planet exterior to Uranus. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  7 (9): 145–49. doi:10.1093/mnras/7.9.145. Bibcode1846MNRAS...7..145C. 
 27. Galle, J.G. (13 ноември 1846 г). Account of the discovery of the planet of Le Verrier at Berlin. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  7 (9): 153. doi:10.1093/mnras/7.9.153. Bibcode1846MNRAS...7..153G. 
 28. Kollerstrom, Nick (2001). „Neptune's Discovery. The British Case for Co-Prediction“. University College London. Архивирано од изворникот на 11 November 2005. конс. 19 March 2007. 
 29. William Sheehan; Nicholas Kollerstrom; Craig B. Waff (декември 2004 г). The Case of the Pilfered Planet – Did the British steal Neptune?. „Scientific American“. http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=the-case-of-the-pilfered. посет. 20 јануари 2011 г. 
 30. Moore (2000):206
 31. Littmann, Mark (2004). Planets Beyond, Exploring the Outer Solar System. Courier Dover Publications. стр. 50. ISBN 978-0-486-43602-9. 
 32. Baum, Richard; Sheehan, William (2003). In Search of Planet Vulcan: The Ghost in Newton's Clockwork Universe. Basic Books. стр. 109–10. ISBN 978-0-7382-0889-3. 
 33. Gingerich, Owen (октомври 1958 г). The Naming of Uranus and Neptune. „Astronomical Society of the Pacific Leaflets“ том  8 (352): 9–15. Bibcode1958ASPL....8....9G. 
 34. Hind, J.R. (1847 г). Second report of proceedings in the Cambridge Observatory relating to the new Planet (Neptune). „Astronomische Nachrichten“ том  25 (21): 309–14. doi:10.1002/asna.18470252102. Bibcode1847AN.....25..309.. 
 35. 35,0 35,1 „Planet and Satellite Names and Discoverers“. Gazetteer of Planetary Nomenclature. U.S. Geological Survey. 17 December 2008. Архивирано од изворникот на 9 August 2018. конс. 26 March 2012.  Unknown parameter |df= ignored (помош)
 36. „Neptune Fact Sheet“. NASA. 
 37. Boss, Alan P. (2002 г). Formation of gas and ice giant planets. „Earth and Planetary Science Letters“ том  202 (3–4): 513–23. doi:10.1016/S0012-821X(02)00808-7. Bibcode2002E&PSL.202..513B. 
 38. Lovis, C.. „Trio of Neptunes and their Belt“, ESO, 18 мај 2006 (посет. 25 февруари 2008 г).
 39. 39,0 39,1 Atreya, S.; Egeler, P.; Baines, K. (2006 г). Water-ammonia ionic ocean on Uranus and Neptune?. „Geophysical Research Abstracts“ том  8: 05179. http://www.cosis.net/abstracts/EGU06/05179/EGU06-J-05179-1.pdf.  Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Atreya2006“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 40. Shiga, David. „Weird water lurking inside giant planets“, „New Scientist“, 1 септември 2010.
 41. Kerr, Richard A. (октомври 1999 г). Neptune May Crush Methane Into Diamonds. „Science“ том  286 (5437): 25a–25. doi:10.1126/science.286.5437.25a. PMID 10532884. 
 42. Kaplan, Sarah. „It rains solid diamonds on Uranus and Neptune“, „The Washington Post“, 25 август 2017 (посет. 27 август 2017 г).
 43. Kraus, D.; Vorberger, J.; Pak, A.; Hartley, N.J.; Fletcher, L.B.; Frydrych, S.; Galtier, E.; Gamboa, E.J.; и др. (септември 2017 г). Formation of diamonds in laser-compressed hydrocarbons at planetary interior conditions. „Nature Astronomy“ том  1 (9): 606–11. doi:10.1038/s41550-017-0219-9. Bibcode2017NatAs...1..606K. http://www.escholarship.org/uc/item/1zd805nx. 
 44. Baldwin, Emily. „Oceans of diamond possible on Uranus and Neptune“, „Astronomy Now“, 21 јануари 2010.
 45. Bradley, D.K.; Eggert, J.H.; Hicks, D.G.; Celliers, P.M. (30 јули 2004 г). Shock Compressing Diamond to a Conducting Fluid (PDF). „Physical Review Letters“ том  93 (19): 195506. doi:10.1103/physrevlett.93.195506. PMID 15600850. Bibcode2004PhRvL..93s5506B. https://e-reports-ext.llnl.gov/pdf/310197.pdf. посет. 16 март 2016 г. 
 46. Eggert, J.H.; Hicks, D.G.; Celliers, P.M.; Bradley, D.K. (8 ноември 2009 г). Melting temperature of diamond at ultrahigh pressure. „Nature Physics“ том  6 (40): 40–43. doi:10.1038/nphys1438. Bibcode2010NatPh...6...40E. http://www.nature.com/nphys/journal/v6/n1/abs/nphys1438.html. посет. 16 март 2016 г. 
 47. Podolak, M.; Weizman, A.; Marley, M. (1995 г). Comparative models of Uranus and Neptune. „Planetary and Space Science“ том  43 (12): 1517–22. doi:10.1016/0032-0633(95)00061-5. Bibcode1995P&SS...43.1517P. 
 48. Crisp, D.; Hammel, H.B. (14 June 1995). „Hubble Space Telescope Observations of Neptune“. Hubble News Center. конс. 22 April 2007. 
 49. 49,0 49,1 49,2 49,3 Elkins-Tanton, Linda T. (2006). Uranus, Neptune, Pluto, and the Outer Solar System. New York: Chelsea House. стр. 79–83. ISBN 978-0-8160-5197-7. 
 50. 50,0 50,1 Max, C.E.; Macintosh, B.A.; Gibbard, S.G.; Gavel, D.T.; Roe, H.G.; de Pater, I.; Ghez, A.M.; Acton, D.S.; и др. (2003 г). Cloud Structures on Neptune Observed with Keck Telescope Adaptive Optics. „The Astronomical Journal“ том  125 (1): 364–75. doi:10.1086/344943. Bibcode2003AJ....125..364M. 
 51. Frances, Peter (2008). DK Universe. DK Publishing. стр. 196–201. ISBN 978-0-7566-3670-8. 
 52. 52,0 52,1 Encrenaz, Thérèse (февруари 2003 г). ISO observations of the giant planets and Titan: what have we learnt?. „Planetary and Space Science“ том  51 (2): 89–103. doi:10.1016/S0032-0633(02)00145-9. Bibcode2003P&SS...51...89E. 
 53. Broadfoot, A.L.; Atreya, S.K.; Bertaux, J.L. (1999 г). Ultraviolet Spectrometer Observations of Neptune and Triton (PDF). „Science“ том  246 (4936): 1459–66. doi:10.1126/science.246.4936.1459. PMID 17756000. Bibcode1989Sci...246.1459B. http://www-personal.umich.edu/~atreya/Articles/1989_Voyager_UV_Spectrometer.pdf. 
 54. Herbert, Floyd; Sandel, Bill R. (August–September 1999 г). Ultraviolet observations of Uranus and Neptune. „Planetary and Space Science“ том  47 (8–9): 1,119–39. doi:10.1016/S0032-0633(98)00142-1. Bibcode1999P&SS...47.1119H. 
 55. Stanley, Sabine; Bloxham, Jeremy (11 март 2004 г). Convective-region geometry as the cause of Uranus' and Neptune's unusual magnetic fields. „Nature“ том  428 (6979): 151–53. doi:10.1038/nature02376. PMID 15014493. Bibcode2004Natur.428..151S. 
 56. Connerney, J.E.P.; Acuña, Mario H.; Ness, Norman F. (1991 г). The magnetic field of Neptune. „Journal of Geophysical Research“ том  96: 19,023–42. doi:10.1029/91JA01165. Bibcode1991JGR....9619023C. 
 57. 57,0 57,1 Ness, N.F.; Acuña, M.H.; Burlaga, L.F.; Connerney, J.E.P.; Lepping, R.P.; Neubauer, F.M. (1989 г). Magnetic Fields at Neptune. „Science“ том  246 (4936): 1473–78. doi:10.1126/science.246.4936.1473. PMID 17756002. Bibcode1989Sci...246.1473N. 
 58. Russell, C.T.; Luhmann, J.G. (1997). „Neptune: Magnetic Field and Magnetosphere“. University of California, Los Angeles. конс. 10 August 2006. 
 59. Lavoie, Sue (8 January 1998). „PIA01142: Neptune Scooter“. NASA. конс. 26 March 2006. 
 60. Hammel, H.B.; Beebe, R.F.; De Jong, E.M.; Hansen, C.J.; Howell, C.D.; Ingersoll, A.P.; Johnson, T.V.; Limaye, S.S.; и др. (1989 г). Neptune's wind speeds obtained by tracking clouds in Voyager 2 images. „Science“ том  24 (4924): 1367–69. doi:10.1126/science.245.4924.1367. PMID 17798743. Bibcode1989Sci...245.1367H. 
 61. 61,0 61,1 Burgess (1991):64–70.
 62. 62,0 62,1 Lavoie, Sue (16 February 2000). „PIA02245: Neptune's blue-green atmosphere“. NASA JPL. конс. 28 February 2008. 
 63. Orton, G.S.; Encrenaz T.; Leyrat C.; Puetter, R.; Friedson, A.J. (2007 г). Evidence for methane escape and strong seasonal and dynamical perturbations of Neptune's atmospheric temperatures. „Astronomy and Astrophysics“ том  473 (1): L5–L8. doi:10.1051/0004-6361:20078277. Bibcode2007A&A...473L...5O. 
 64. 64,0 64,1 Villard, Ray. „Brighter Neptune Suggests A Planetary Change Of Seasons“, Hubble News Center, 15 мај 2003 (посет. 26 февруари 2008 г).
 65. Hammel, H.B.; Lockwood, G.W.; Mills, J.R.; Barnet, C.D. (1995 г). Hubble Space Telescope Imaging of Neptune's Cloud Structure in 1994. „Science“ том  268 (5218): 1740–42. doi:10.1126/science.268.5218.1740. PMID 17834994. Bibcode1995Sci...268.1740H. 
 66. Stratman, P.W.; Showman, A.P.; Dowling, T.E.; Sromovsky, L.A. (2001 г). EPIC Simulations of Bright Companions to Neptune's Great Dark Spots (PDF). „Icarus“ том  151 (2): 275–85. doi:10.1006/icar.1998.5918. Bibcode1998Icar..132..239L. http://www.lpl.arizona.edu/~showman/publications/stratman-etal-2001.pdf. посет. 26 февруари 2008 г. 
 67. S.G., Gibbard; de Pater, I.; Roe, H.G.; Martin, S.; Macintosh, B.A.; Max, C.E. (2003 г). The altitude of Neptune cloud features from high-spatial-resolution near-infrared spectra (PDF). „Icarus“ том  166 (2): 359–74. doi:10.1016/j.icarus.2003.07.006. Bibcode2003Icar..166..359G. http://cips.berkeley.edu/research/depater_altitude.pdf. посет. 26 февруари 2008 г. 
 68. Sromovsky, L.A.; Fry, P.M.; Dowling, T.E.; Baines, K.H. (2000 г). The unusual dynamics of new dark spots on Neptune. „Bulletin of the American Astronomical Society“ том  32: 1005. Bibcode2000DPS....32.0903S. 
 69. Williams, Sam (24 ноември 2004 г) (DOC). Heat Sources Within the Giant Planets. UC Berkeley. http://www.cs.berkeley.edu/~samw/research/projects/ay249/z_heat_sources/Paper_small.doc. посет. 20 февруари 2008 г. [мртва врска]
 70. Lindal, Gunnar F. (1992 г). The atmosphere of Neptune – an analysis of radio occultation data acquired with Voyager 2. „Astronomical Journal“ том  103: 967–82. doi:10.1086/116119. Bibcode1992AJ....103..967L. 
 71. „Class 12 – Giant Planets – Heat and Formation“. 3750 – Planets, Moons & Rings. Colorado University, Boulder. 2004. конс. 13 March 2008. 
 72. Pearl, J.C.; Conrath, B.J. (1991 г). The albedo, effective temperature, and energy balance of Neptune, as determined from Voyager data. „Journal of Geophysical Research: Space Physics“ том  96: 18,921–30. doi:10.1029/91ja01087. Bibcode1991JGR....9618921P. 
 73. Jean Meeus, Astronomical Algorithms (Richmond, VA: Willmann-Bell, 1998) 273. Supplemented by further use of VSOP87. The last three aphelia were 30.33 AU, the next is 30.34 AU. The perihelia are even more stable at 29.81 AU
 74. McKie, Robin. „Neptune's first orbit: a turning point in astronomy“, „The Guardian“, 9 јули 2011.
 75. „Neptune Completes First Orbit Since Discovery: 11th July 2011 (at 21:48 U.T.±15min)“. 1 July 2011. конс. 10 July 2011. 
 76. Anonymous (16 November 2007). „Horizons Output for Neptune 2010–2011“. Архивирано од изворникот на 2 May 2013. конс. 25 February 2008. —Numbers generated using the Solar System Dynamics Group, Horizons On-Line Ephemeris System.
 77. Williams, David R. (6 January 2005). „Planetary Fact Sheets“. NASA. конс. 28 February 2008. 
 78. Hubbard, W.B.; Nellis, W.J.; Mitchell, A.C.; Holmes, N.C.; McCandless, P.C.; Limaye, S.S. (1991 г). Interior Structure of Neptune: Comparison with Uranus. „Science“ том  253 (5020): 648–51. doi:10.1126/science.253.5020.648. PMID 17772369. Bibcode1991Sci...253..648H. 
 79. Stern, S. Alan; Colwell, Joshua E. (1997 г). Collisional Erosion in the Primordial Edgeworth-Kuiper Belt and the Generation of the 30–50 AU Kuiper Gap. „The Astrophysical Journal“ том  490 (2): 879–82. doi:10.1086/304912. Bibcode1997ApJ...490..879S. 
 80. Petit, Jean-Marc; Morbidelli, Alessandro; Valsecchi, Giovanni B. (1999 г). Large Scattered Planetesimals and the Excitation of the Small Body Belts (PDF). „Icarus“ том  141 (2): 367–87. doi:10.1006/icar.1999.6166. Bibcode1999Icar..141..367P. https://www.oca.eu/morby/papers/6166a.pdf. посет. 23 јуни 2007 г. 
 81. „List Of Transneptunian Objects“. Minor Planet Center. конс. 25 October 2010. 
 82. Jewitt, David (2004). „The Plutinos“. UCLA. конс. 28 February 2008. 
 83. Varadi, F. (1999 г). Periodic Orbits in the 3:2 Orbital Resonance and Their Stability. „The Astronomical Journal“ том  118 (5): 2526–31. doi:10.1086/301088. Bibcode1999AJ....118.2526V. 
 84. John Davies (2001). Beyond Pluto: Exploring the outer limits of the solar system. Cambridge University Press. стр. 104. ISBN 978-0-521-80019-8. 
 85. Chiang, E.I.; Jordan, A.B.; Millis, R.L.; M.W. Buie; Wasserman, L.H.; Elliot, J.L.; Kern, S.D.; Trilling, D.E.; и др. (2003 г). Resonance Occupation in the Kuiper Belt: Case Examples of the 5 : 2 and Trojan Resonances. „The Astronomical Journal“ том  126 (1): 430–43. doi:10.1086/375207. Bibcode2003AJ....126..430C. 
 86. Sheppard, Scott S.; Trujillo, Chadwick A. (10 септември 2010 г). Detection of a Trailing (L5) Neptune Trojan. „Science“ том  329 (5997): 1304. doi:10.1126/science.1189666. PMID 20705814. Bibcode2010Sci...329.1304S. 
 87. 87,0 87,1 De La Fuente Marcos, C.; De La Fuente Marcos, R. (2012 г). (309239) 2007 RW10: a large temporary quasi-satellite of Neptune. „Astronomy and Astrophysics Letters“ том  545 (2012): L9. doi:10.1051/0004-6361/201219931. Bibcode2012A&A...545L...9D. 
 88. Hubble Space Telescope discovers fourteenth tiny moon orbiting Neptune | Space, Military and Medicine. News.com.au (16 July 2013). Retrieved on 28 July 2013.
 89. Agnor, Craig B.; Hamilton, Douglas P. (2006 г). Neptune's capture of its moon Triton in a binary–planet gravitational encounter. „Nature“ том  441 (7090): 192–94. doi:10.1038/nature04792. PMID 16688170. Bibcode2006Natur.441..192A. 
 90. Chyba, Christopher F.; Jankowski, D.G.; Nicholson, P.D. (1989 г). Tidal evolution in the Neptune-Triton system. „Astronomy and Astrophysics“ том  219 (1–2): L23–L26. Bibcode1989A&A...219L..23C. 
 91. Wilford, John N.. „Triton May Be Coldest Spot in Solar System“, „The New York Times“, 29 август 1989 (посет. 29 февруари 2008 г).
 92. Nelson, R.M.; Smythe, W.D.; Wallis, B.D.; Horn, L.J.; Lane, A.L.; Mayo, M.J. (1990 г). Temperature and Thermal Emissivity of the Surface of Neptune's Satellite Triton. „Science“ том  250 (4979): 429–31. doi:10.1126/science.250.4979.429. PMID 17793020. Bibcode1990Sci...250..429N. 
 93. Stone, E.C.; Miner, E.D. (1989 г). The Voyager 2 Encounter with the Neptunian System. „Science“ том  246 (4936): 1417–21. doi:10.1126/science.246.4936.1417. PMID 17755996. Bibcode1989Sci...246.1417S. 
 94. Brown, Michael E.. „The Dwarf Planets“. California Institute of Technology, Department of Geological Sciences. конс. 9 February 2008. 
 95. Holman, M.J.; Kavelaars, J.J.; Grav, T.; Gladman, B.J.; Fraser, W.C.; Milisavljevic, D.; Nicholson, P.D.; Burns, J.A.; и др.. Discovery of five irregular moons of Neptune (PDF). „Nature“ том  430 (7002): 865–67. doi:10.1038/nature02832. PMID 15318214. Bibcode2004Natur.430..865H. https://www.cfa.harvard.edu/~mholman/nature_final.pdf. посет. 24 октомври 2011 г. 
 96. Five new moons for planet Neptune“, BBC News, 18 август 2004 (посет. 6 август 2007 г).
 97. Cruikshank, Dale P. (1996). Neptune and Triton. University of Arizona Press. стр. 703–804. ISBN 978-0-8165-1525-7. 
 98. Blue, Jennifer (8 December 2004). „Nomenclature Ring and Ring Gap Nomenclature“. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS. конс. 28 February 2008. 
 99. Wilford, John N.. „Data Shows 2 Rings Circling Neptune“, „The New York Times“, 10 јуни 1982 (посет. 29 февруари 2008 г).
 100. Guinan, E.F.; Harris, C.C.; Maloney, F.P. (1982 г). Evidence for a Ring System of Neptune. „Bulletin of the American Astronomical Society“ том  14: 658. Bibcode1982BAAS...14..658G. 
 101. Goldreich, P.; Tremaine, S.; Borderies, N.E.F. (1986 г). Towards a theory for Neptune's arc rings. „Astronomical Journal“ том  92: 490–94. doi:10.1086/114178. Bibcode1986AJ.....92..490G. 
 102. Nicholson, P.D. (1990 г). Five Stellar Occultations by Neptune: Further Observations of Ring Arcs. „Icarus“ том  87 (1): 1–39. doi:10.1016/0019-1035(90)90020-A. Bibcode1990Icar...87....1N. 
 103. Cox, Arthur N. (2001). Allen's Astrophysical Quantities. Springer. ISBN 978-0-387-98746-0. 
 104. Munsell, Kirk; Smith, Harman; Harvey, Samantha (13 November 2007). „Planets: Neptune: Rings“. Solar System Exploration. NASA. конс. 29 February 2008. 
 105. Salo, Heikki; Hänninen, Jyrki (1998 г). Neptune's Partial Rings: Action of Galatea on Self-Gravitating Arc Particles. „Science“ том  282 (5391): 1102–04. doi:10.1126/science.282.5391.1102. PMID 9804544. Bibcode1998Sci...282.1102S. 
 106. The Secular and Rotational Brightness Variations of Neptune. (PDF). Retrieved on 13 September 2018.
 107. See the respective articles for magnitude data.
 108. Moore (2000):207.
 109. Max, C.; MacIntosh, B.; Gibbard, S.; Roe, H.; De Pater, I.; Ghez, A.; Acton, S.; Wizinowich, P.; и др. (1999 г). Adaptive Optics Imaging of Neptune and Titan with the W.M. Keck Telescope. „Bulletin of the American Astronomical Society“ том  31: 1512. Bibcode1999AAS...195.9302M. 
 110. Немиров, Р.; Бонел, Џ., уред. (18 February 2000). „Neptune through Adaptive Optics“. Астрономска слика на денот. НАСА.  (англиски)
 111. Uranus and Neptune Reports on Astronomy 2003-2005, pp. 147f.
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Unsöld & Baschek 2001“ определена во <references> не се користи во претходен текст..

Надворешни врски[уреди | уреди извор]