Прејди на содржината

Нептунови прстени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шема на прстенестиот систем на Нептун. Полните линии ги означуваат прстените, испрекинатите ги означуваат орбитите на месечините.

Нептунови прстени — главно пет главни планетарни прстени кои и први биле откриени (како „лакови“) на 22 јули 1984 година од страна на Патрис Бушет, Рајнхолд Хафнер и Jeanан Манфорои во опсерваторијата Ла Сила (ЕСО) во Чиле за време на програмата за набудување предложена од Андре Брахиќ и Бруно Сикарди од опсерваторијата во Париз, и во Меѓумериканската опсерваторија Серо Тололо од опсерваторијата на Ф. Вилас и Л. Р. Елицер за програма предводена од Вилијам Хабард.[1][2] Тие на крајот биле прикажани во 1989 година од вселенското летало „Војаџер 2“.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hubbard, W.B.; Brahic, A.; Bouchet, P.; Elicer, L.-R.; Haefner, R.; Manfroid, J.; Roques, F.; Sicardy, B.; Vilas, F. (1985). „Occultation Detection of a Neptune Ring Segment“. Press Abstracts from the Sixteenth Lunar and Planetary Science Conference, Held March 11–15, 1985, in Houston, TX. 559: 35. Bibcode:1985LPICo.559...35H.
  2. Manfroid, J.; Haefner, R.; Bouchet, P. (1986). „New evidence for a ring around Neptune“. Astronomy and Astrophysics. 157 (1): L3. Bibcode:1986A&A...157L...3M.
  3. Miner, Ellis D.; Wessen, Randii R.; Cuzzi, Jeffrey N. (2007). „The discovery of the Neptune ring system“. Planetary Ring Systems. Springer Praxis Books. ISBN 978-0-387-34177-4.