Околуѕвездена обвивка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Околуѕвездена обвивка е дел од една ѕвезда со речиси сферична форма и не е гравитациски врзана за јадрото на ѕвездата. Обично околуѕвездените обвивки се создаваат од густиот ѕвезден ветер, или се присутни пред формирањето на ѕвездата.[1] Околуѕвездените обвивки кај старите ѕвезди (Мирида варијаблите и ОХ/ИР ѕвездите) на крајот се развиваат во протопланетарни маглини, а околуѕвездените обвивки кај младите ѕвездени тела се развиваат во околуѕвездени дискови.[2]

Видови на околуѕвездени обвивки[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Leao; Patrick De Laverny; Mekarnia; De Medeiros; Benoit Vandame (2007). „The circumstellar envelope of IRC+10216 from milli-arcsecond to arcmin scales“. Astronomy & Astrophysics. 455 (1): 187–194. arXiv:astro-ph/0703390. Bibcode:2006A&A...455..187L. doi:10.1051/0004-6361:20054577.
  2. Leslie Looney; Lee Mundy; Jack Welch (2003). „Envelope Emission in Young Stellar Systems, A Sub-Arcsecond Survey of Circumstellar Structure“. The Astrophysical Journal. 592 (1): 255–265. arXiv:astro-ph/0303640. Bibcode:2003ApJ...592..255L. doi:10.1086/375582.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]